Băsescu a székelyek köztIdegen nyelvként kell tanítani a románt

2007. augusztus 9., csütörtök, Közélet

Traian Băsescu államfő tegnap a kovásznai protokollvillában találkozott azokkal a háromszéki újságírókkal, akik az elmúlt hét végi látogatásáról tudósítottak. Az elnök kijelentette: idegen nyelvként kellene tanítani a romániai magyar gyermekeknek a románt.

Az államfővel és feleségével barátságos és nyitott hangulatban zajlott a találkozónk. Az elnök elmondta: azért ragaszkodott, hogy találkozzék a média itteni képviselőivel, mert tetszett neki az udvariasság, amelyet a háromszéki sajtó tanúsított hét végi barangolásai során. Nem voltak tolakodóak, és tárgyilagosan tudósítottak a helyszínekről, ahol feleségével megfordult. Băsescu egyebek mellett elmondta azt is, hogy itt-tartózkodása alatt sok magyar emberrel találkozott. Volt, aki a román nyelv oktatásával kapcsolatos problémákat vetette fel, és egyetért azzal, hogy az elemi iskolában, vagy legalább a VIII. osztályig, a magyar ajkú gyermekeknek idegen nyelvként kellene tanítani a románt, olyan szaktanárokkal, akik mind a két nyelvet tökéletesen ismerik.

Băsescu elmondta: ,,Nem lehet elvárni egy olyan gyermektől, aki hat-hét éves koráig a családban kizárólag magyarul beszél, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújtson az iskolában, mint egy román ajkú." Az elnök szerint ehhez külön oktatási módszert kellene bevezetni. Az államfő szólt a Kovászna és Hargita megyei utak állapotáról, illetve a két megye gazdasági elmaradottságáról is. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az 1989 és 1999 közötti időszakért nem lehet elmarasztalni egyik kormányt és a politikusokat sem, ugyanis addig az országban mindenütt rosszak voltak az utak, de 2000—2001 után, amikor a GDP pozitív irányt váltott, ha Bukarest minden évben Kovászna és Hargita megye helyi érdekeltségű útjaira legalább egy százalékot fordított volna az útalapból, nem így néznének ki. ,,Az országos érdekeltségű utakon látszik, hogy mozdítottak valamit, de Vaslui megyével szemben, ahol a helyi érdekeltségű utak legtöbbször kukoricaföldön haladnak át, a Székelyföldön az útjavításnak nyoma sem látszik. Itt viszont turisztikai szempontból van látnivaló, de a tengelytörő utak miatt a turizmus is alulmarad." A gazdasági lemaradásról az elnöknek az a véleménye, hogy a helyi politikusok által mesterségesen szított etnikumközi feszültség miatt maradnak távol a külföldi beruházók. ,,Ez a hangulat elriasztja a befektetőket. Nézzék meg, amióta Kolozsváron nem Funar a polgármester, és eltűntek a piros-sárga-kékre festett padok, a város a külföldi befektetők eldorádója lett" — mondta Băsescu, aki a hét végéig a kovásznai Horgász-patak völgyében, a Ceauşescunak épített villában tartózkodik feleségével, és mint mondta, innen fog ,,portyázni" Székelyföld különböző ré­szeibe. Egyébként az elnöknek nagyon tetszett a horgász-völgyi villa, és elmondta: javasolni fogja a kormánynak, hogy vegyék le a privatizálási listáról, és őrizzék meg jelenlegi rendeltetését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1032
szavazógép
2007-08-09: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Halogatják az uniós választásokat

Halogatja-tologatja a kormány az európai parlamenti választások időpontjának kijelölését. Pontosan tudják, nem nekik áll a zászló, a liberálisok népszerűsége — még ha a közvélemény-kutató intézetek némi növekedést is mutattak ki az elmúlt hónapban — meglehetősen szerény.
2007-08-09: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Málnáson is átadták a vízművet

Málnás községben a kivitelező, a Solel Boneh izraeli cég átadta a kormánytámogatással megépített vízművet. Az átadáson, az ivóvízkóstolón jelen volt Demeter János és Vajda Lajos, a megyei tanács elnöke és alelnöke, a megyeháza szakmai képviseletében Ferenczi Doina és Kovács Erzsébet, valamint Kasléder József polgármester, az önkormányzat néhány tagja és Doru Barhala, a szállítási, építkezési és turisztikai minisztérium területi felügyelője.