Két világ határán

2007. augusztus 10., péntek, Nyílttér
A sepsiszentgyörgyi Fenyves utcában évek óta tart a békétlenség a város és az Őrkő felőli lakók között.

Mintha két világ találkozna az utca közepe táján: egy adott házszámtól felfelé disznók uralják az udvarokat, néha a járdát is, lovak indulnak innen a városba napi portyájukra, és délelőtti munkaidőben is dolganincs emberek beszélgetnek a kapukban. A tőszomszédságban rendezettek az udvarok, tiszták a házak, vezetékes víz folyik a csapokon, dologidőben csend uralkodik az utca alsó felében, mert a tulajdonosok valahol dolgoznak. Az alsó utcarész panaszát évek óta hordja a hivatalokba Ádám Terézia (felvételünkön), szerinte a szomszédos lovaktól, disznóktól, a vízaknák közelébe épített pajtáktól nincs biztonságban az ivóvizük, legyekkel, bogarakkal tele a ház, hiába a sok törődés a kényelmes, tiszta otthon megteremtéséért, itt nincs nyugalom, sőt, ha szólni mer, megfenyegetik, annyit ne panaszkodjék.

De nem ő az egyetlen, akit zavar az ilyen együttélés. Nem ártana, ha a városgazdák, környezetvédők mindenkitől egyformán megkövetelnék a megyeszékhelyhez illő élettér kialakítását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2007-08-10: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Gond az aprópénz

Visszatértünk a százezres-milliós pénzrendszerből a lej és a bani becsületének régebbi világába, kezdünk megint lejben, baniban gondolkozni és számolni, kezdjük megszokni, hogy a baninak is megvan a maga erőssége-értéke, fontossága.
2007-08-10: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós... (Határhelyzetek)

Traian Băsescu államelnök háromszéki tartózkodása idején családias hangvételű sajtóértekezleten, köszönetet mondva köztünk tartózkodásának korrekt újságírói tájékoztatásáért, alapvetően fontos és miheztartás végett megjegyzendő megállapítással rukkolt elő: a román nyelvet a magyar gyermekek számára az idegen nyelvek tanulási módszere szerint kell tanítani. Ezzel összefüggésben azt is elmondta, hogy az oktatóknak mindkét nyelvet ismerniük kell.