Gond az aprópénz

2007. augusztus 10., péntek, Nyílttér
Visszatértünk a százezres-milliós pénzrendszerből a lej és a bani becsületének régebbi világába, kezdünk megint lejben, baniban gondolkozni és számolni, kezdjük megszokni, hogy a baninak is megvan a maga erőssége-értéke, fontossága.

Csak az a baj, hogy kevés van belőle. Naponta szembesülünk vásárlás közben a kínos helyzettel, amikor a papírpénzt átadván. udvariasan megkérdik, van-e ennyi meg ennyi banija a tisztelt ügyfélnek. S olyankor kezdődik a lázas zsebkutatás, a pénztárca rejtettebb zugainak vallatása. De nemcsak a vevő szégyelli, hogy az udvarias kérésnek nem tud eleget tenni, hanem a mindenkori pénztárosnő is, aki az üres fémérméknek készített rekeszeket vizslatva kényszerhelyzetben kérdezi a kuncsafttól: csokoládét vagy gyufát adhatok a visszajáró aprópénz értékében?

De gond az aprópénz a piacon, postán, a kábeltévé pénzgyűjtő irodájában is. Mindenütt, ahol kereskedelem folyik megyeszékhelyünkön. Mi, idősebbek emlékszünk a diktatúra hasonló, baniszűk periódusára, a kényszermegoldású árukapcsolásra. Nem a ,,garasoskodás" céljából írom e ,,pénzügyi" kritikát, hanem mert beleképzelem magam a kisnyugdíjasok helyzetébe, akik tenyerüket tartják a visszajáró aprópénzért, s a pénztáros alig várja, hogy a sorban következő vásárló sok öt- és tízbanissal ajándékozza meg.

Minap egy élelmiszerüzlet pénztárának fiókjában maréknyi csomagolt cukorka várt sorsára. Az előttem vásárló kislány is kapott belőle hármat. Vajon örvendett-e neki, tűnődtem, vagy kikapott anyutól?

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2007-08-10: Nyílttér - x:

Bejárat nélküli ház

Szilágyi Mátyás sepsiszentgyörgyi lakos szerkesztőségünknek írt leveléből kiderül, valóban török átok a rossz szomszédság, egy-egy család életét, mint övékét is, akár évtizedekre is meg tudja keseríteni.
2007-08-10: Nyílttér - Fekete Réka:

Két világ határán

A sepsiszentgyörgyi Fenyves utcában évek óta tart a békétlenség a város és az Őrkő felőli lakók között.