A felelőtlenség mértéke - Bogdán László

2009. július 2., csütörtök, Máról holnapra

Megszokhattuk már, hogy a politikusok, köztisztviselők adóbevallása körül állandóan zűrök vannak, ami viszont most, a Boc-kormány esetében körvonalazódik, a hamis köztisztviselői adóbevallások zűrzavaros történetében is egészen egyedülálló...

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség ugyanis 8 (nyolc!!!) miniszter adóbevallása körül észlelt zűröket, s kezdte el a vizsgálatot, ami már önmagában is ékesen bizonyítja, hogy a tisztelt tárcavezetők körülbelül mennyire veszik komolyan az adóbevallást. De az is, hogy a román miniszterek az elmúlt két évtizedben meglehetősen nagy vagyonra tettek szert. A hivatal egyelőre Nicolae Nemirschi környezetvédelmi tárcavezető ügyét szivárogtatta ki adóbevallásának különös tételei, fehér foltjai, bugyuta sminkelései, elszánt simlizései miatt. Állítólag ebben némi szerepe a minden lében kanál Traian Băsescu államfőnek is van, aki a szocdem környezetvédelmi miniszter adóbevallásának botrányával próbálja elterelni a figyelmet a korrupciós ügyletekkel vádolt Monica Iacob-Ridzi ifjúsági és sportminiszter szőrén szálán elköltött hatszázezer eurójáról, és hírek szivárogtak ki arról is, hogy körvonalazódik Elena Udrea idegenforgalmi miniszter újabb botránya. Vele kapcsolatban is az a gyanú merült fel, mint (részben) Monica Iacob-Ridzi esetében, azazhogy közpénzeket használtak fel a maguk és Elena Băsescu kampányához. És kivételezetten osztogatták a médiának szánt reklámpénzeket. Nicolae Nemirschi és Iacob-Ridzi ügyét már parlamenti vizsgálóbizottság is fürkészi, az ifjúsági és sportminisztert kedden négy órát hallgatták ki. Kijelentette, hogy nem mond le, nem bújik ki a felelősség alól. (Lemondására csak akkor kerülhet sor, noha ügye jelentékeny kárt okoz pártjának, a liberális demokrata pártnak és a kormánynak is, ha megindul ellene a bűnvádi eljárás, amire, a jelek szerint, minden esélye adott is…) A kérdésekre azonban nem akart (vagy ami még súlyosabb, nem tudott!) érdemi válaszokat adni, fogalma sem volt, mikre költötték el minisztériumában az eredetileg a május eleji ünnepségekre szánt összegeket (?). Egyértelműen és nemes egyszerűséggel az egyébként általa kiválasztott beosztottjaira hárított minden felelősséget, ő, saját bevallása szerint, nem tájékozódott, nem is tudta, hogy milyen számlákat ír alá (?!). Ami önmagában is elképesztő. A miniszter tájékozatlansága a parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint elképesztő felelőtlenséggel társul. Viszont beosztottjait is kihallgatják, vallomásaik árnyalhatják az ügyet. A nyolc tárcavezető adóbevallásának botránya tehát a kilencedik, vélhetőleg korrupciós ügyeivel társul s, mint már említettük, gyanúk merültek fel egy tizedik miniszter, a nagyhírű Elena Udrea költekezései ügyében is. A korrupciós ügyeiről hírhedett Romániában tehát hamarosan tíz miniszter ellen folyhatnak vizsgálatok, ha minden esetben parlamenti vizsgálóbizottság is alakul, ahogyan a román sajtó szarkasztikusai meg is jegyzik, nem biztos, hogy ennyi vizsgálóbizottság alakításához lesz elegendő ,,feddhetetlen képviselő".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2009-07-02: Múltidéző - x:

Emlékezzünk - Balogh András

1849. július havának forró napjaiban nemzetünk nagy történelmi eseményeit jegyezték Háromszéken. Gábor Áron ágyúinak köszönhetően megvalósulhatott vidékünk önvédelmi harca.
2009-07-02: Közélet - x:

Kézdivásárhely turisztikai pályázatot nyert - Iochom István

Rácz Károly polgármester a beiktatása óta eltelt esztendő során nagy hangsúlyt fektetett a céhes város idegenforgalmi népszerűsítésére, hogy Kézdivásárhelyt és környékét minél nagyobb számú hazai és külföldi turista keresse fel.