Háromszéki Magyarok VilágtalálkozójaUborkaszezon után tobzódás

2007. augusztus 11., szombat, Közélet
Aki valamelyest is foglalkozik kultúrával, tudhatja: június közepén lemegy a függöny, s ahajt szeptember végéig be sem indul e téren az élet. Ezért jön hát jól a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának nyár közepére időzített rendezvénysorozata — na és persze nem csak ezért.

E két-három nap alatt olyan kultúrcsemegék kerülnek terítékre, melyekért sokat kell böjtölniük a minőségi szellemi táplálékra vágyóknak. Átfogó képet nyújtani mindarról, mi művelődés terén Háromszék-szerte egy hét múlva lezajlik, képtelenség. A szervezők felülmúlták önmagukat, s hogy e megarendezvény végül is elnyerte a kultúra minden terén tevékenykedők tetszését és támogatását, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nincs olyan művészeti ág, melynek képviselői ki ne tennének ezúttal magukért. A rendezvény programját böngészve csak kapkodja az ember a fejét, hogy ide is el kellene menni, meg oda is, de még amoda is, mert ritka alkalom az, hogy a jó öreg Sugás-kertben a színpadról jól ismert színművészeink csapolják a sört, s elszármazott, színházunkban rövid ideig vagy egyáltalán nem játszó színészeink mutatkozzanak be; mert ritka alkalom az, hogy tollforgatóink, az elszármazottak s az itt maradottak, no meg azok, kik pályafutásuk során hosszabb-rövidebb ideig e sajátos szé­kelyföldi miliőben találtak otthonra, magukról és művészetükről valljanak; mert ritka alkalom az, hogy köztünk és mellettünk élő képzőművészeink egy helyütt mutatkozzanak meg, bizonyítván — ha kellene egyáltalán —, hogy a kortárs művészetek élvonalába tartozóak; mert ritka alkalom az, hogy annyi s oly jó zenészünk örömkoncertet adjon ez alkalomra összeálló csapatokban. S a sor folytatható, hisz az ember csak kapkodja a fejét, hogy ide is kell mennie, meg oda is, de még amoda is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-08-11: Máról holnapra - Albert Levente:

Sok beszéd, szegénység

Az ember áll, s kapkodja a fejét. Megtörtént a csoda, Románia államfője első ízben, mióta eszünket tudjuk, kijelenti, idegen nyelvként kellene tanítani a székelyföldi gyermekeknek a román nyelvet, mert csakis az adna esélyt csemetéinknek, hogy a beszélt nyelvet sajátítsák el, s valamelyest könnyebben tudjanak boldogulni később, ha sorsuk úgy hozza, román vidéken is.
2007-08-11: Közélet - Simó Erzsébet:

Most az ügyészség köti a kereket (Szövetség a Székelyföldért Egyesület)

Megfellebbezte a Kovászna Megyei Bíróság melletti ü­gyészség azt a döntést, amely elfogadta a Szövetség a Szé­kelyföldért Egyesület jogi bejegyzési kérelmét.