Válságkezelés helyett hazudozások - Farcádi Botond

2009. július 9., csütörtök, Máról holnapra

Több mint fél évvel azután, hogy átvették a hatalmat, lassan-lassan kezdenek ráébredni a kormánykoalíciót alkotó pártok, hogy a válság mélyülőben, és magától bizony nem is nagyon fog helyreállni a gazdaság.

Erre utal legalábbis, hogy a Szociáldemokrata Párt a napokban 24 pontos akciótervet dolgozott ki a krízis hatásainak enyhítésére, sőt, a demokrata-liberálisok is kezdik belátni, mégsem volt a legjobb döntés újabb terheket róni az amúgy is éppen eléggé nehéz helyzetbe sodródott kis- és középvállalkozásokra az átalányadó bevezetése révén.

Félő azonban, hogy a lassú ébredés nem több egyszerű színjátéknál, mellyel eddigi kudarcaikat próbálják leplezni. Nem lehet véletlen ugyanis, hogy az újabb intézkedéscsomagot éppen az államfő-választási előkampányban mutatja be az elnöki székre pályázó Mircea Geoană, bírálva egyúttal a kabinet eddigi tevékenységét. Mint ahogyan Adriean Videanu gazdasági miniszter kijelentése is — miszerint hiba volt az átalányadó bevezetése — furcsa módon éppen akkor hangzik el, amikor újabb, minden eddiginél súlyosabb gazdasági visszaesésről szóló előrejelzések láttak napvilágot: a nemzetközi pénzintézetek immár nyolc százalék körüli csökkenéssel számolnak, és attól tartanak, az államháztartási hiány is a tervezettnél jóval magasabb lesz.

De talán még a színjátéknál is elkeserítőbb az a felelőtlen magatartás, a lakosság iránti megvetés, amiről a szociáldemokraták javaslatcsomagja, illetve a gazdasági miniszter beismerő vallomása tanúskodik. Előbbi ugyanis nem több hangzatos ígéretek halmazánál — amilyenekkel egyébként a tavalyi választások előtt is előállt a Geoană vezette alakulat, például a hazatelepedők számára ígért húszezer euró vagy a tanári bérek ötvenszázalékos növelése —: a szociáldemokraták egyszerre építenének ötvenezer bérlakást, csökkentenék az általános forgalmi adót, a villamos energia árát, a társadalombiztosítási járulékot — kérdés, hogy milyen pénzből valósítanák meg mindezt, ha jelenleg még az állami alkalmazottak fizetése is komoly gondot okoz a kabinetnek. A gazdasági miniszter arroganciából vizsgázott jelesre, amikor a kisvállalkozások tízezreinek bezárását okozó átalányadóról szólva azt mondta, a kormány is tévedhet. Egy szót sem ejtett arról, hogy a tévedést felelősségre vonás, szankció szokta követni, a pénzügyminiszter leváltásának ötlete még csak fel sem merült.

S miközben a gazdasági válság lassan társadalmivá szélesül, a kormányzók egyik része zavartalanul hazudozik, a másik pedig rendületlenül kísérletezik tovább az adófizetők pénzével.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2009-07-08: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Moszkvában nagy reményeket fűznek Obamához
Az orosz—amerikai kétoldalú kapcsolatok erősítésének szándékára utaló, udvarias megjegyzések hangzottak el Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Barack Obama amerikai elnök tegnapi találkozóján, ellentétben a két vezető minapi éles hangvételű üzenetváltásával. Putyin a moszkvai orosz—amerikai csúcstalálkozó második napján a Moszkva melletti novo-ogarjevói rezidenciáján munkareggelin látta vendégül Obamát.
2009-07-09: Nemzet-nemzetiség - x:

Húsz éve Tusványos - Sándor Krisztina

Tusványosi szabadegyetem — a legrégebbi tábor (Archív felvétel)
Azok, akik húsz évvel ezelőtt először egy asztal köré ültek Bálványoson, maguk sem gondolták, hogy ezzel egy meghatározó folyamat veszi kezdetét. Kevéssel volt túl akkor az erdélyi társadalom a marosvásárhelyi véres márciuson.