Húsz éve Tusványos - Sándor Krisztina

2009. július 9., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Tusványosi szabadegyetem — a legrégebbi tábor (Archív felvétel)

Azok, akik húsz évvel ezelőtt először egy asztal köré ültek Bálványoson, maguk sem gondolták, hogy ezzel egy meghatározó folyamat veszi kezdetét. Kevéssel volt túl akkor az erdélyi társadalom a marosvásárhelyi véres márciuson.

Magyar és román értelmiségiek keresték a magyarázatot, s próbáltak valós nyitást szorgalmazni egymás felé. A nyílt párbeszéd és a kimondott igazság napjai voltak azok. Az első években a magyar—román párbeszédre esett a hangsúly. Volt mit bontogatni abból a falból, amit egymásnak építettünk, vagy amit nekünk építettek. Pár évvel később a bálványosi szabadegyetemre már úgy tekintettek, mint e térség egyik legfontosabb társadalmi műhelyére. Fontos volt ott lenni. Elismerést és tekintélyt növelt a meghívás, a részvétel. Szakmai műhely, igazi szabadegyetem volt.

Az évszázad fordulója előtt a szabadegyetem kiegészült a diáktáborral, melyet korábbi években Homoródfürdőn szerveztek. Ezzel együtt párhuzamos építkezés kezdődött immár Tusnádfürdőn. Bálványos viszont szellemiségében élt tovább, s kialakult a sajátos márkanév: Tusványos. Már nemcsak a fősátorban, hanem más helyszíneken is megjelentek olyan programok, melyek színesebbé, változatosabbá alakították a rendezvényt. Nagyobb hangsúlyt fektettek a koncertekre. Évről évre többen látogattak el az Olt partjára.

A kétezres évek elejére a magyar—román párbeszéd mellett és részben helyett egyre erőteljesebb hangsúlyt kapott a magyar—magyar párbeszéd is. Rájöttünk, hogy természetesnek vélt összetartozásunk ellenére mégis mennyi mindent másképp látunk, mondunk. Magyarországról is sokan beleszerettek Tusványosba. Itthon érezték magukat, számukra szokatlan módon.

Idén húszéves a szabadegyetem. Illő áttekintést nyújtanunk belőle. Vajon kinek mit jelent? Akik az első kiírástól minden évben ott voltak, azoknak kétségtelenül sokkal többet. Ők mesélhetnek arról, milyen volt a szabadegyetem a bálványosi körülmények között, egyetlen sátorban, s milyen volt esténként gitárhang és tábortűz mellett énekelni az akkor még huszonéves, későbbi nagypolitikusokkal...

Akik a szabadegyetem első hét-nyolc évében kapcsolódtak a bálványosi folyamathoz, azok nem kis nosztalgiával gondolnak vissza ezekre az évekre. Többen mondják ma is, hogy jó lett volna, ha nem egészül ki a diáktáborral a szabadegyetem. Az előadók alaposan felkészültek a beszélgetésekre, érdemben és tartalomban jobban érvényesült a mondanivaló. Szabadegyetem volt a szó igazi értelmében.

Időben előrehaladva: azok, akik csak ebben az új évszázadban váltak Tusványos-látogatókká, ezt így szerették meg. A közéleti, politikai beszélgetések mellett számukra jól elfér az irodalom, a különböző szórakoztató és szabadidős programok, valamint a nap fénypontjai: az esti koncertek. Ők azok, akik már Tusványos mellett megismertek más nyári fesztiválokat, táborokat is. Ők már a kínálatot nézik, abból válogatnak, s érdeklődve hallgatják a ,,nagyokat" Tusványos kezdetéről, a folyamatról, a máról.

Tusványos időt és teret meghaladó kifejezés: nemcsak Bálványos és Tusnádfürdő elnevezésének sajátos összevonása, hanem egy folyamat, mely hidakat épít, falakat bont és erősít. Több ezren visszajárnak ide évente. Jól bejáratott módszerek és sajátos hangulat ötvöződik az évről évre változó, de önmagában állandósult programban. Tusványos örökzöld lett.

Az idei Tusványosról

Idén húszéves a tábor, és a kerek évfordulót többféle módon próbáljuk megünnepelni: a megnyitó keretében bemutatjuk a Tusványosról készült kisfilmet, valamint a Pro Minoritate folyóirat ehhez kapcsolódó tematikus számát. A szabadegyetem keretében Tusványos Mú­zeum nyílik, ahol az elmúlt húsz év elevenedik meg a plakátok, pólók és más apró tárgyak gyűjteményében.

Tusványos 2009-ben is a már jól ismert és bejáratott programszerkezettel jelentkezik. Napközben közéletről, politikáról, irodalomról, társadalmi problémákról hallhatunk előadásokat, esténként pedig koncertek szórakoztatják a szabadegyetem és diáktábor lakóit, látogatóit.

A különböző sátrak változatos programokkal várják a résztvevőket. A Corvina-sátorban híres sportolókkal beszélgethetünk, gyermekeknek szóló foglalkozások zajlanak, a Csűr teraszán könyvbemutatókon vehetünk részt, a MISZSZ-sátorban az európai kérdéskört taglaló előadások mellett humorestekre kerül sor. Tusványos, természetesen! az idei egyik jelszavunk, melyhez kapcsolódik a Zöld sátor programja, ahol nemcsak saját ökolábnyomunkat mérhetjük meg, hanem környezetkímélő módon feltölthetjük telefonjainkat is. A Sapientia-sátorban a pályaválasztásban nyújtanak segítséget, a Keskeny útnál pedig idén is ökumenikus programmal várják az érdeklődőket.

,,Húsz esztendőm hatalom…" — hirdeti a kerek évfordulót az idei Tusványos másik jelszava. Mindazt idén is megtaláljuk, ami e szabadegyetem jellegzetességét adja: azokat a rövidnadrágos politikusi találkozókat, ahol kötetlen és közvetlen formában lehet beszélgetni. Ezekre a programokra idén is elsősorban a fősátorban, illetve az EFES-sátorban kerül sor, amely helyet ad a média- és a Jakabffy-műhelynek, ahol elsősorban elemző, kiértékelő beszélgetések zajlanak. Idén először szerepel a programban az Esélyegyenlőség-sátor, ahol a résztvevők kipróbálhatják, milyen sok mindenre is képesek a látási, hallási, illetve mozgási fogyatékkal élők.

A népszerű Vinum Primatis Borsátorban idén is különféle tájegységek képviselői mutatják majd be boraikat. Néhány médiapartner külön sátrat, helyszíni stúdiót rendez be a táborban. Mindezekből kitűnik, hogy igencsak sűrűn belakjuk majd a területet, s lesz választék, remélhetőleg, sokak számára. Emellett esténként több helyszínen is bulit szervezünk, ahol különböző stílusú zene és más-más lemezlovas biztosítja majd a változatos hangulatot.

A szabadegyetem területén lesz majd kerékpárkölcsönző, testfestés, vízi bábszínház, paintball, filmvetítések és más szórakoztató tevékenységek is. A sportcsarnokban rendezzük be a Tusványos Múzeumot, ott működik majd a sajtóiroda és a szervezők központi irodája is. A sportpálya és környéke az elmúlt egy évben jelentős változáson esett át, a visszajáró látogatókat idén új látvány fogadja majd, s ehhez igyekeztünk alakítani a szervezést és a szabályokat.

A rendezvény teljes idejére a sátorhely 75 lejbe kerül (öt éjszaka), éjszakánként 15 lejt kell fizetni személyenként. Idén az eddigi évekhez képest szélesebb ételkínálattal több árus is jelentkezett, szeretnénk, ha nemcsak kürtőskalácsot, főtt kukoricát, hanem többféle meleg ételt is fogyaszthatnának a résztvevők. A kempingben már minden szálláshely foglalt, akárcsak a Tusnádfürdőn található szállodák, panziók jelentős része. Akik faházakban, panziókban szeretnének megszállni, jó, ha idejében lefoglalják erre a hétre a szállást.

Tusványos természetesen idén is az erdélyi nyár kiemelkedő eseménye. Július 14-től, jövő keddtől mindenkit szeretettel várunk, akár közelről, akár távolabbról érkezik! A szabadegyetemen való részvétel ingyenes és nyitott mindenki számára.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2009-07-09: Máról holnapra - x:

Válságkezelés helyett hazudozások - Farcádi Botond

Több mint fél évvel azután, hogy átvették a hatalmat, lassan-lassan kezdenek ráébredni a kormánykoalíciót alkotó pártok, hogy a válság mélyülőben, és magától bizony nem is nagyon fog helyreállni a gazdaság.
2009-07-09: Nemzet-nemzetiség - x:

Nyelvbűnözés - Sylvester Lajos

Új felvidéki fogalommal ismerkedünk: nyelvbűnözés. Szlovákiában a szeptemberben életberontó törvény szerint gyakorlatilag a bűnbeesés elkerülhetetlen: a közéletben, közhivatalokban magyar nyelven megszólalók azokon a településeken, ahol húsz százalék alatti a kisebbségek számaránya, az anyanyelven kiejtett szó ára nagyon magasra szökött, akár 5000 eurót is érhet.