Nyelvbűnözés - Sylvester Lajos

2009. július 9., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Új felvidéki fogalommal ismerkedünk: nyelvbűnözés. Szlovákiában a szeptemberben életberontó törvény szerint gyakorlatilag a bűnbeesés elkerülhetetlen: a közéletben, közhivatalokban magyar nyelven megszólalók azokon a településeken, ahol húsz százalék alatti a kisebbségek számaránya, az anyanyelven kiejtett szó ára nagyon magasra szökött, akár 5000 eurót is érhet.

A szlovák szavakat helytelenül használók is nyelvbűnt követnek el. Nyelvbűnmegelőzés miatt, valószínű, a tót nyelvhelyességi szótár legfrissebb kiadását kell a kisebbséginek mindig magánál tartania, és mielőtt ajka szólásra nyílnék, végig kell nyálaznia azt. A félmilliós szlovákiai magyarság körében, különösen Dél-Szlovákia polgárai körében, amelynek majdnem színmagyar lakosságát a betelepítésekkel hígították, máris jelentős a felháborodás, Gombaszögre és Pozsonyba tüntetést hirdettek, de mindenfelé röpködnek a panaszos szavak is: a magyar lakosság egy része lapít és sunyít, az értelmiség nem áll egységesen ezeknek a megmozdulásoknak az élére. Az önemésztő önmarcangolás ilyen esetben szinte természetes, és talán jó is, hátha kirázza a közönyből a nyelvtörvénnyel nyomorítottakat. Más oldalról közelítve a felvidéki közállapotokhoz: a nyelvtörvény még életbe sem lépett, de a gátlástalan, kormány- és parlamenti szintről dirigált nacionalista, alapvető emberi jogokat bemocskoló politikai kurzus máris fertőz, kitermelte a hétköznapi nacionalizmust. Magyar munkás panaszolja, hogy a munkahelyen sem beszélhet anyanyelvén. Az öccsével is kénytelen szlovákul beszélni, mert különben kirúgják mindkettőjüket. A neve elhallgatását kérő panaszos mondja: ,,Tegnap meg a fasiszta szlovák bábállamból ismert mondással förmedtek ránk a villamoson, hogy Na Slovensku po slovensky, vagyis Szlovákiában tessék szlovákul beszélni. Lassan már odajutunk, hogy már csak odahaza beszélhetünk az anyanyelvünkön" — mondja a mátyusföldi Diószegről (pardon, Sládskovicovo) Pozsonyba ingázó kőműves.

Az államnyelvtörvénynek nevezett sovén-nacionalista förmedvény rendeltetése világos: felgyorsítani az asszimilációt, a magyar mellett a cigány, a rutén, a lengyel lakossági réteget is a szlovák eredetmítosz elfogadtatásával bekebelezni.

Magyarországi — a baloldali körökhöz tartozó — egykori politikai vitapartnerem, O. L. villámpostán üzeni: ,,A legnagyobb baj, hogy nincs megfelelő »magyarságvédő« politikánk. Se jobb-, se baloldalon! Mindig mi engedünk, mindig túljárnak az eszünkön, és gátlástalanságaikat nem ítéli el az EU, mert csak piacnak kellettünk!

Ezek az ún. kisantantállamok igencsak követik a francia példát, ugyanis aki Franciaországban bevándorol, lehet kameruni, szenegáli vagy reunioni, az francia, és kötelező rá az államnyelv! Ez ám a nemzetállam! Nincs nemzetiség! Ezt akarják kedves szomszédaink is.

Istenem! Mikor fogunk már össze, jobb- és baloldal, hogy ugyan reális, de magyarságvédő politikával méltó választ adjunk e magyarfaló, gyűlölködő országok politikusainak."

A testes idézettel témánkat a hazai — Kárpát-medencei — közös fonni való szálaihoz bogoztuk. A magyar nemzettest egy részét a törvény köntösébe bújtatott pusztító inzultus érte, éri. Legalább akkora összmagyar felháborodásra volna szükség, mint a romániai falurombolások idején, amelynek hullámai elérték az európai és amerikai metropolisok lakosságát, a politikai vezetést is. Az anyanyelvrombolás pusztítóbb lehet, mint a falurombolás. A mostani tiltakozás nem öltött tömegméreteket, emiatt képtelen fellármázni a világot. ,,A magyarok puhák — írja egy révkomáromi férfi —, Szlovákia, sajnos, már rég nem jogállam, hanem jogálom, csak egyetlen nemzet, a szlovákok alkotmányos jogát garantáló egynemzeti diktatúra." ,,Ha a magyar polgárok még arra is bénák, hogy éljenek azokkal a jogokkal, amelyeket a törvény biztosít számukra, akkor egyáltalán miről beszélünk?" — zárja azt a gondolatsort B. J., amelynek arra kellene késztetnie mindannyiunkat, az írott és elektronikus médiát, a közvélemény egészét, hogy emiatt a (nemzet)részt pusztító, antihumánus, az alapvető emberi jogokat nacionalista mocsokba tipró törekvéseknek a világot fellármázva nyakát szegesse.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-07-09: Nemzet-nemzetiség - x:

Húsz éve Tusványos - Sándor Krisztina

Tusványosi szabadegyetem — a legrégebbi tábor (Archív felvétel)
Azok, akik húsz évvel ezelőtt először egy asztal köré ültek Bálványoson, maguk sem gondolták, hogy ezzel egy meghatározó folyamat veszi kezdetét. Kevéssel volt túl akkor az erdélyi társadalom a marosvásárhelyi véres márciuson.
2009-07-09: Közélet - x:

A nemzetállam visszavág (VI. EU-tábor Tusnádfürdőn) - Farcádi Botond

Kelemen Hunor, az Rmdsz államfőjelöltje a tusnádi EU-táborban
A nemzetállam visszavág — fogalmazta meg Markó Béla RMDSZ-elnök a Magyar Ifjúsági Értekezlet által Tusnádfürdőn szervezett VI. EU-tábor nyitóelőadásában a kisebbségellenes szlovák nyelvtörvényből, az európai parlamenti választások alatt Európa-szerte tapasztalt szélsőjobb előretöréséből, a magyar intézményvezetők eltávolításából kiindulva.