Szemetes ügyeink - Mózes László

2009. július 11., szombat, Máról holnapra

Nem csak Háromszék önkormányzatait, hanem az összes székelyföldi helyhatóságot komoly próbatétel elé állítja a szigorral és tetemes pénzbírsággal fenyegető uniós előírás, miszerint július 16-ig be kell zárni a falusi hulladéklerakókat, de a városiak közül is csak kevés működhet tovább (a megyében kettő, a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi).

Nem az a legnagyobb baj, hogy ezt műszakilag is nehéz az elvárásoknak megfelelően kivitelezni — az illetékes intézmény, a megyei környezetvédelmi hivatal tegnapi tájékoztatása szerint nálunk a szeméttelepek mintegy kilencven százalékát bezárták, a települések testületei szerződést kötöttek a hulladékszállító vállalatokkal —, hanem hogy valójában a több évtizede meghonosodott, egyáltalán nem környezetbarát magatartáson kellene végre változtatni. Mert hiába zárják el az eddig amúgy is lehangoló viszonyok közepette működő vidéki depóniák felé vezető utakat, ha nem honosodik meg valamelyest az a szemlélet, hogy lehetőség szerint minél kevesebb szemetet ,,termelve" kellene élni a hétköznapokat, hogy jó lenne a hulladékot szelektíven gyűjteni, de főként, egyszer s mindörökre szakítani kellene azzal a hagyománnyal, melynek eredményeként a szemét egy része biztos mozdulattal a legközelebbi patakmederbe kerül. Valahogyan arra kellene jobban figyelni, hogy a kacat, a lom, a hulladék ne az eddig megszokott módon rondítsa, tegye esetenként elviselhetetlenné páratlan, bennünket otthonosságérzettel megajándékozó környezetünket — réteinket, erdeinket, lankáinkat, falvaink fő- és mellékutcáit —, hanem, hogy térségünk ebből a szempontból is a civilizáltság névjegyével büszkélkedhessen.

Szemétdombokra vonatkozó határidő ide vagy oda, valójában az életterünk iránti, az eddiginél jóval felelősségteljesebb, másként fogalmazva, emberibb viszonyulásra lenne tehát szükség. És nem azért, mert bírságolnak az unió vagy az ország vaskalapos ellenőrei, hanem azért, mert — talán — csak így érdemes létezni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2009-07-11: Közélet - x:

Ojtoz a hadak útján (Német katonák háromszéki nyomában) - Sylvester Lajos

A felújítandó ojtozi laktanyaépület
A napokban hivatalos hódmezővásárhelyi városi küldöttség rótta a háromszéki utakat. A dr. Kószó Péter alpolgármester és dr. Berényi Károly, a határon túli ügyek tanácsnoka vezette két kisbusznyi csoport háromszéki látogatásába bekapcsolódott Lorand Szüszner és Horst Bertram, a németországi Johannita Lovagrend két jeles személyisége, akik a berecki Gábor Áron-ünnepségsorozat után a háromszéki német világháborús katonahalottak emlékeinek nyomába szegődve az Ojtoz a hadak útján katonatörténeti gyűjtemény létrehozását kívánják segíteni.
2009-07-11: Közélet - x:

Az autonómiastatútum az első székelyföldi termék - Farcádi Botond

A Csapó József által kidolgozott Székelyföld autonómiastatútuma a Székelyföldi termék védjegyet útnak indító első termék. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Tulit Attila, a T3 Kiadó igazgatója tegnap Sepsiszentgyörgyön mutatta be a háromnyelvű kiadványt, melynek célja, hogy a szélesebb közönség is megismerje, miként képzelik el a székelyföldi autonómiát, a székelyföldi jövőt, hiszen a statútumot eddig jórészt csak a szervezet internetes oldalán tanulmányozhatták az érdeklődők.