VisszajelzésPénzhiány volt, pénzhiány van

2009. július 17., péntek, Nyílttér

A Háromszék július 14-i számában Mi lesz a fürdővárossal címmel megjelent cikkel kapcsolatosan szeretnék pár dolgot pontosítani.

Három hónap híján kilenc évig voltam Kovászna város polgármestere a rendszerváltás után. Mindenki tudja, hogy nehéz időket éltünk és élünk, nagy erőfeszítéseket kellett tenni ahhoz, hogy valamit meg tudjunk valósítani. Ez nagyobb részben a szűkös pénzalapoknak köszönhető. Ez a helyzet fennáll most is, mindenki tapasztalhatja a tévében, sajtóban látottakból.

Sajnálatos, hogy több mint egy évvel a helyhatósági választások után még mindig sikerül félrevezetni a választópolgárokat, azokat, akiket ezelőtt egy évvel sikerült pénzzel megvásárolni és a szavazóurnákhoz vinni.

A polgármester előző ciklusban tanácstag volt, egyike azoknak, akik mindent megtettek, hogy az akkori polgármester munkáját ellehetetlenítsék. Az általa felsorolt programok, pályázatok az én időmben elkészültek, csak pénzhiány miatt nagyon kis százalékban jutottak el a kivitelezésig. Többször tudomásomra hozták, Kovászna nem részesülhet külön pénzalapokban, mert a polgármester nem RMDSZ-tag. És ezt be is tartották.

A dokumentációk beporosodtak, de valakinek a sugallatára most ezeket előveszik, és próbálják értékesíteni — akkor, amikor a gazdasági válság keményen sújtja az országot és egész európát.

Ilyen irányú szerepléseim nem voltak a sajtóban, sőt, inkább negatívumokkal próbáltak lejáratni minden alkalommal. Nem szeretnék most kitérni apróságokra, akik ismernek, tudják, mi történt.

A munkahelyi légkört illetően: eddig talán azért volt feszültség, mert fegyelmet követeltem, s ez az elmúlt évben nem volt tapasztalható. Természetesen, ha az intézményvezető 9—10 órakor megy be a munkahelyére, és azt sem tudja, mi történik ott.

A kovásznai önkormányzatnak jelen pillanatban nincs programja, amely szerint az elkövetkezőkben dolgoznia kellene. A város irányítása (a polgármesteré) különböző sepsiszentgyörgyi, kovásznai és más vállalkozói érdekszférák kezében van. Nem is csoda, hiszen ,,bölcs vezérünknek" az élelmiszeriparban szerzett hiányos tapasztalataival nincs, ahonnan tudnia, mit kell tennie. Súgóinak hangja nem mindig ér oda kellő pillanatban.

A fürdőváros sorsát, arculatát illetően: az utóbbi időszakban nem történt semmi előrelépés, sőt, áll minden egy helyben, kivéve a kis utcasarki parkolókat és a szétbontott útjelzőket, amelyek zavarják az egyre lehetetlenebbé vált központi forgalmat.

A többiről döntsön az olvasó, a szavazópolgár.

Zsuffa Levente, Kovászna

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2009-07-17: Nyílttér - x:

Az utca hangja

BARTHI FERENC, Zabola. Egyre többet lehet hallani a székelyföldi román gyarmatosításról. Nagyon jól tudom, mi történik, hisz őshonos vagyok itt. Ha az ötvenes években megfordultam Kézdivásárhelyen vagy Sepsiszentgyörgyön, nagyon ritkán hallottam román beszédet a zöldségpiacokon kívül (akkor is a hegyen túliak látták el térségünket friss terméssel), a hatvanas években viszont, miután a mindentudó suszter-diktátor átvette a hatalmat, folytatódott a Trianon utáni erőltetett románosítás, előbb az erőltetett iparosítással, ’89 után pedig sunyi módon, pénzzel táplálva.
2009-07-17: Nyílttér - x:

Negyvenöt éves érettségi találkozó

A sepsiszentgyörgyi 2-es számú középiskola (most Mikes Kelemen Főgimnázium) 1964. évi végzősei, a 2009. év vén diákjai a hagyományokhoz híven július 10-én megjelentek a szokásostól valamelyest eltérő találkozón.