Egy elnök tapasztalatai - Farkas Réka

2009. július 23., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Emil Constantinescu egykori államfő visszatérő vendége a Bálványosi Szabadegyetemnek, az elnöksége előtti és utáni években egyaránt jelen volt előadóként. Idén a térségpolitikáról, a nemzeti érdekérvényesítésről értekezett, saját tapasztalataival igyekezett alátámasztani: az általa választott út volt a helyes.

Emil Constantinescu szerint a nemzeti érdek érvényesítésének kulcsa a regionális politika. Egy államfőnek elsősorban szomszédaival kell jó viszonyt kialakítania, és nem a nagyhatalmak kegyeiért kilincselnie. 1996—2000 között ő ezzel próbálkozott, azért harcolt, hogy Románia regionális vezető szerepet töltsön be. A nagyhatalmak érdeke kijátszani egymás ellen a kisebb, kevésbé befolyásos országokat, ha egy vezető keresztüllép szomszédai érdekein, az így megszerzett pillanatnyi előny hamar hátránnyá válik, és visszaüt — figyelmeztetett Constantinescu, nemzetközi példákkal is alátámasztva érvelését. Kitért arra is, hogy a román külpolitikában több száz éves hagyománya van a kétszínűségnek, és különös módon rendkívüli sikereket értek el ezzel. Vázolta Románia ’89 utáni politikai pályafutását: a Ceauşescu-rezsim teljes nemzetközi elszigetelése folytatódott Iliescuék furcsa szovjetpárti politizálása miatt. Azokban az években az ország teljesen más úton haladt, mint a környező államok, és ennek meglettek a következményei. ’96-os hatalomra kerülésekor azt kellett tapasztalnia, Románia minden szomszédjával rossz viszonyban van. Meglátása szerint ő maga a ,,háromoldalú szerződések mestereként" vonult be a diplomáciai köztudatba, nevéhez három sikeres (román—bolgár—görög, román—bolgár—török és román—ukrán—moldáv) és egy sikertelen (román—horvát—magyar) szerződés kapcsolódik.

Emil Constantinescu szólt a koszovói helyzet rendezésének esélyeiről is, megoldást szerinte csak egy szerb, albán, koszovói együttes uniós integráció hozhatna. Előadása végén megemlítette hagyományosan jó viszonyát a székelyekkel, és ismét megköszönte, hogy 1996-ban a székely megyék 90 százalékos támogatással járultak hozzá választási sikeréhez.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2009-07-23: Nemzet-nemzetiség - x:

A magyar összefogás műhelytitkai - Farcádi Botond

Mennyire volt eredményes az európai parlamenti választásokon a magyar összefogás listája, minek köszönhető a magyarság magasabb részvételi aránya, meddig tartható ez a folyamat, mitől válik branddé az összefogás? — ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel a huszadik tusványosi szabadegyetem EP-választások, 2009 — a magyar összefogás eredményessége című előadásán, mely a kampánystábok műhelytitkaiba is betekintést nyújtott.
2009-07-23: Élő múlt - x:

A Joósok kisborosnyói összejövetele (Újabb háromszéki família világtalálkozója) - Sylvester Lajos

Dr. Joós Lajossal, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem klinikai főorvosával év elején hozott össze a sors, aki döbbenetes dolgokat mondott kisborosnyói felmenői történetéről.