Pofátlanság - Szekeres Attila

2009. július 25., szombat, Máról holnapra

Egyszerűen felháborító, amit a tanügyminisztérium Háromszékkel elművel. Nincs tekintettel semmilyen érvre, sem szakmaira, sem sürgősségi esetre, sem kifizetetlen számlákra, de még a helyi szinten kötött politikai egyezségre sem — már csak a gondolat, hogy politikai alkut kell kötni egy-egy iskola felújítására, kiegyenesíti az agytekervényeket! —, úgy osztja le az iskolajavításra szánt pénzt, hogy kinyílik a székely bicska a zsebben.

Nem elég, hogy az egész megyét pofátlanul büntetik: a 145 oldalas lajstromon a háromszéki tanintézmények nem tesznek ki egy teljes oldalt, a megyén belül látható a igazi arcátlanság. Vizsgáljuk csak meg, hova is megy a pénz! Három tételt kell néznünk. Az első melléklet az önkormányzatokon keresztül történő finanszírozást tárgyalja. Itt mindössze három, román polgármester által irányított községbe juttatják a teljes összeg nyolcvan százalékát. Még rosszabb a helyzet a tanfelügyelőség közvetítésével folyósított pénzzel, amit száz százalékban román elöljárók által vezetett közigazgatási egységekbe utaltak. S mindezt egy háromnegyed részben magyarok által lakott megyében! Valamicskével jobb a helyzet a jövő évre tervezett beruházásokkal, ám itt is csupán negyvenhárom százalékban kapnak állami támogatást a magyar települések.

Ha nem tekintjük a nemzetiségi arányt, csupán azt, hogy némelyek kormánypártokhoz tartoznak, mások nem, ugyanaz az ábra. Akkor is felháborító. Mindenki tudja, hogy ellenzékből sokkal nehezebb pénzt szerezni, mint amikor kormányon a támogató párt. Ám itt még a látszatra sem ügyeltek. Korábban, míg magyarok is voltak a kabinetben, vagy csak parlamenti támogatást nyújtott az RMDSZ a kisebbségben kormányzó koalíciónak, gondosan ügyeltek arra, nehogy sérüljön a nemzeti érzékenység, s a román községek arányon felüli összegekhez jutottak. Természetesen az is kevés volt az igényekhez képest, vinnyogtak is a román politikusok, mint a fürdős szajhák, hogy őket itt megkülönböztetik. Ezek után mit szóljunk? A magyarokat hatványozottan diszkriminálják!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2009-07-25: Gazdaság - x:

Szentestől Leányfaluig (Bolyongás Hungáriában) - Kisgyörgy Zoltán

Nem. Nem Nyugat-Európában kerimbábóztunk akácnyílás idején, hanem keresztül-kasul Pannónián, a Mátra lábától a Balaton keszthelyi csücskéig. Nemcsak a nyelv és vendégszeretet tette, hogy otthon éreztük magunkat, hanem egyrészt az itt-ott dimbes-dombos, a hazaihoz hasonló táj, másrészt az a fajta ragaszkodás és ismerkedőkészség, mely lépten-nyomon feltör azokban az emberekben, akiknek a múlt század második felében nem nagyon adatott meg bekukkantani, megismerni, milyen is az a mesés Erdélyország.
2009-07-25: Közélet - x:

Érdemes a gyógyturizmusba fektetni - Bodor János

A Turisztikai Minisztérium az EU-val közös stratégiát készít a hazai gyógyturizmus fejlesztésére, de előbb felmérik az ország gyógyfürdőinek állapotát.