Érdemes a gyógyturizmusba fektetni - Bodor János

2009. július 25., szombat, Közélet

A Turisztikai Minisztérium az EU-val közös stratégiát készít a hazai gyógyturizmus fejlesztésére, de előbb felmérik az ország gyógyfürdőinek állapotát.

Lőrincz Zsigmond polgármester tájékoztatott: az illetékesek Herkules-fürdő, Észak- és Dél-Eforie, valamint Mangália mellett Kovásznát választották a felmérés egyik helyszínéül. A francia szakértők július 20-án Kovásznán meglátogatták a város gyógykezelő-központjait, elbeszélgettek a gyógyfürdők vezetőivel, orvosaival. ,,Nagyon örülök annak, hogy az EU és a Turisztikai Minisztérium felismerte a gyógyturizmus lehetőségeit, és rájöttek, hogy olcsóbb a betegségek megelőzésébe, mint azok kezelésébe fektetni. Kovászna természeti adottságai, ásványvizei, mofettái olyan gazdasági erőforrást jelentenek, amelyekért érdemes a gyógyturizmust fejleszteni. De ennyi önmagában nem elég, hiszen nem lehet turizmusról beszélni, amíg nincsenek jó útjaink" — mondja a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az infrastruktúra rehabilitására vonatkozó, 5.2. számmal jelölt regionális programra (POR — Program Operaţional Regional) már rég elkészült a pályázati dokumentáció, de várja, mikor lehet majd benyújtani. A polgármester szerint országos szinten az említett programra kiírt összegnek csak huszonnyolc százalékára van fedezet, így még nem lehet tudni, mikor kerül sor a pályázat elfogadására.

A rossz utakon kívül a kovásznai gyógyüdülést az is visszarántja, hogy a munkaügyi tárca későn osztja szét a tá­mogatott üdülőjegyeket, és egyre kevesebb jut ezekből a fürdővárosnak, így az év legnagyobb részében a helyeknek csak 50—60 százaléka telik be a szállodákban. A polgármester július 17-én Snagovon részt vett a romániai gyógyturizmus fejlesztési stratégiájáról szóló nemzetközi konferencián, ahol jelen volt a munkaügyi minisztérium egyik államtitkára is, akinek szóvá tette az üdülőjegyekkel kapcsolatos visszásságokat. Az államtitkár azzal mentegetőzött, hogy az idei országos költségvetést csak márciusban fogadták el, a jövő évi azonban korábban elkészül, s remélhetőleg már idén decemberben minden szálloda fogja tudni, hány üdülőjegyes vendégre számíthat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2009-07-25: Máról holnapra - x:

Pofátlanság - Szekeres Attila

Egyszerűen felháborító, amit a tanügyminisztérium Háromszékkel elművel. Nincs tekintettel semmilyen érvre, sem szakmaira, sem sürgősségi esetre, sem kifizetetlen számlákra, de még a helyi szinten kötött politikai egyezségre sem — már csak a gondolat, hogy politikai alkut kell kötni egy-egy iskola felújítására, kiegyenesíti az agytekervényeket! —, úgy osztja le az iskolajavításra szánt pénzt, hogy kinyílik a székely bicska a zsebben.
2009-07-25: Közélet - x:

Leépítenek másfél száz tanügyit (Megjött az ukáz) - Szekeres Attila

Száznegyvenhattal csökkentette az oktatási minisztérium a Kovászna megyei tanügyi állások számát. Az átiratot tegnap iktatták a tanfelügyelőségen, ahol már gondolkodnak a megoldási lehetőségeken.