Belföldi hírek

2007. augusztus 14., kedd, Belföld
Vita az EU-alapokról

Adrian Ciocănea államtitkár, az Európai Kapcsolatok Osztályának vezetője tegnap elutasította Mircea Geoană ellenzéki vezető azon kijelentéseit, miszerint a jelenlegi hatalom az uniós pénzalapok ,,nulla százalékát" hívta le, és arra biztatta a szociáldemokrata elnököt, hogy kérdezze meg a párt polgármestereit, rendelkeznek-e EU-s alapokból finanszírozható projektekkel.

Ciocănea szerint a helyhatóságok és nem a kormány játssza a legnagyobb szerepet az európai pénzek lehívásában. Mircea Geoană SZDP-elnök vasárnap kijelentette, az európai parlamenti választások kampányában pártja figyelmeztetni fog arra, hogy három évi jobboldali kormányzás után Románia EU-tagságának első éve teljes kudarc.

Demokrata kételyek

Emil Boc PD-elnök bejelentette, pártja minden bizalmatlansági indítványt támogat, de a szociáldemokrata párt annyiszor jelentette már be ebbéli szándékát, hogy nehezen lehet hinni a bejelentés komolyságában, főleg akkor, amikor fennáll egy ,,kormányzási testvériség" az SZDP és a liberálisok között. A DP támogatja a Tăriceanu-kormány ellen irányuló bizalmatlansági indítványokat, mivel a kabinet képtelen arra, hogy továbbvigye a DA Szövetség által vállalt politikai kötelezettségeket, és sikerült megvalósítani a leggyengébb kormányzást 1989-től errefelé ― jelentette ki a demokrata elnök, aki szerint a politikai érdekeken kívül gazdaságiak is összekötik a két pártot.

Bezárták a nagyszebeni repülőteret

A Tarom légitársaság több belföldi és külföldi járatát felfüggeszti augusztusban és szeptemberben a nagyszebeni repülőtér ideiglenes bezárása következtében. A repteret technikai okokból zárták be ― jelentette be tegnap a társaság. A Nagyszeben―München járatok utasai a Bukarest―München járatokkal utazhatnak. Az utasokat a Tarom által rendelkezésre bocsátott autóbuszokkal szállítják Nagyszebenből a bukaresti Henri Coandă Otopeni Repülőtérre. A Bukarest―Marosvásárhely járatok esetében, amelyek eddig leszálltak a nagyszebeni reptéren is, az utasokat autóbuszokkal szállítják a szebeni és marosvásárhelyi reptér között.

Olcsóbb benzin

A Rompetrol e hét folyamán két banival szállítja le a saját töltőállomásain forgalmazott benzin literenkénti árát ― jelentette be tegnap a vállalat. Így az Euro 4 premium benzin literenként 3,4 lejbe fog kerülni, az Euro Super 98 ólommentes benzin literét 3,98 lejért lehet majd megvásárolni, míg az Efix 95-ös üzemanyag litere 3,39 lejbe kerül. A gázolaj ára nem változik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2007-08-14: Közélet - x:

A katolikus egyházban nincs nyugalom

Az Erdélyi Római Katolikus Főegyházmegyében elrendelt papi áthelyezések a hívek ellenállásába ütköztek, megmozgatták az egyházközségeket, a főegyházmegyét is. A Jakubinyi György érsek által önhatalmúlag és a hívek akaratát semmibe vevő módon elrendelt papi és főpapi áthelyezések elégedetlenséget váltottak ki, mert igen sokan úgy vélik, ft. dr. Czirják Árpád, ft. Gergely István, ft. Csató Béla áthelyezése károsan érinti az egyházközségeket, az erdélyi és az egyetemes magyarságot. Az érsek és környezete kitart álláspontja mellett, az áthelyezett katolikus papok vasárnap tartották búcsúmiséiket.
2007-08-14: Világfigyelő - x:

Hot dogon és hamburgeren rágódott Sarkozy és Bush

Sült kukoricát majszolva barátkozott George Bush amerikai elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő a kennebunkporti családi pikniken. Néhány éve még megbüntetni akarták Franciaorszá­got, amiért ellenezte az iraki háborút, most viszont Bush még korlátozott francia tudását is megcsillogtatta.