Hot dogon és hamburgeren rágódott Sarkozy és Bush

2007. augusztus 14., kedd, Világfigyelő

Sült kukoricát majszolva barátkozott George Bush amerikai elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő a kennebunkporti családi pikniken. Néhány éve még megbüntetni akarták Franciaorszá­got, amiért ellenezte az iraki háborút, most viszont Bush még korlátozott francia tudását is megcsillogtatta.

,,Sarkozy, az amerikai" új kezdetet ígér az amerikai—francia viszonyban, bár a két elnök barátkozása valójában semelyiküknek sem érdeke. ,,Választhat hamburgert vagy hot dogot, van még főtt bab és sült kukorica, saláta és áfonyatorta" — foglalta össze a menüt George Bush amerikai elnök és felesége, Laura, amint a késve érkező Nicolas Sarkozy francia elnökre vártak családi nyaralójukban, Kennebunkportban. A két elnök igyekezett informális keretek között megismerni egymást és feloldani az iraki háború miatt hűvössé vált viszonyt. ,,Egy családban is veszekednek, de ettől még család maradunk" — fogalmazott Sarkozy. Családiasnak nevezhető a találkozó, Bush ugyanis lányaival, szüleivel és testvéreivel együtt várta Sarkozyt. A francia elnököt azonban felesége, Cécilia nem kísérte el, mert állítólag torokgyulladása volt. ,,A találkozó elsősorban társadalmi és pszichológiai, mintsem stratégiai értelemben volt fontos. Pszichológiai értelemben pedig úgy tűnik, jót tett a két félnek a terápia. Sarkozy gyorsan átvette Bush nyelvezetét, és Amerikáról mint a szabadság földjéről beszélt — írja a Le Figaro. ,,Franciaország a demokráciák és nem a diktatúrák barátja" — mondta a francia államfő. Mindez jelentős elmozdulás Bush és Jacques Chirac volt francia elnök hűvös viszonyához képest. Az iraki válság miatt az Egyesült Államok és Franciaország kapcsolata mélypontra süllyedt, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter még Párizs megbüntetéséről is beszélt. Sarkozy azonban őszintén kedveli az Egyesült Államokat, és családi nyaralását is a közeli New Hampshire-ben töltötte a francia Riviéra helyett. A nagy barátkozásra azonban semelyik elnöknek sincs túl nagy szüksége politikai értelemben — vélik amerikai megfigyelők. ,,Sarkozyt Franciaországban többször is bírálták túlzott Amerika-barátsága miatt, míg az amerikaiakat nem igazán érdekli, hogy az elnökük jóban van-e a franciákkal" — vélte Daalder. Az elemző úgy látja, Bush nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy megválogassa barátait. ,,Nincsen nagy választék belőlük". Bush igyekezett nem eltúlozni újdonsült lelkesedését a franciák iránt. Amikor megkérdezték, hogy tudna-e pár szót mondani franciául, ezt válaszolta franciául: ,,nem, angolul is alig tudok". (origo)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-14: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Vita az EU-alapokról
Adrian Ciocănea államtitkár, az Európai Kapcsolatok Osztályának vezetője tegnap elutasította Mircea Geoană ellenzéki vezető azon kijelentéseit, miszerint a jelenlegi hatalom az uniós pénzalapok ,,nulla százalékát" hívta le, és arra biztatta a szociáldemokrata elnököt, hogy kérdezze meg a párt polgármestereit, rendelkeznek-e EU-s alapokból finanszírozható projektekkel.
2007-08-14: Világfigyelő - x:

Legyilkolt szerb gyerekekre emlékeztek Koszovóban

Legyilkolt szerb gyerekekre emlékeztek tegnap gyászistentisztelettel a nyugat-koszovói Gorazdevácon, Boris Tadic államfő pedig Belgrádban felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek elleni koszovói bűncselekmények kivizsgálatlanul maradnak. Négy éve, 2003. augusztus 13-án máig ismeretlen tettesek lőni kezdték a többségében szerbek lakta kis falu közepétől pár száz méterre, a Bistrica folyóban fürdő gyerekeket, s kettőt megöltek, négyet súlyosan megsebesítettek kö­zülük. Öt nappal később az eset megismétlődött, ám akkor az öt fürdőző gyerek közül egynek sem esett baja, a támadók lövései mind célt tévesztettek.