Hírsaláta

2009. augusztus 6., csütörtök, Belföld

FÖLDRENGÉS A TENGERPARTON ÉS BUKARESTBEN. A Richter-skála szerinti 5,5-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Dél- és Délkelet-Romániát. A 10 óra 50 perckor történt, két-három másodpercet tartó földmozgás főleg a Fekete-tenger partján volt észlelhető, de Bukarestben is jól érződött. Az epicentrum ezúttal nem Vrancea térségében volt, hanem a Fekete-tengerben. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés. (Agerpress)

ÚJ NAGYKÖVET. Elfoglalta állomáshelyét Mark Gitenstein, az Egyesült Államok új bukaresti nagykövete. Eskütétele alkalmával felidézte román őseit, s méltatta a ,,bátor vezetőt, Traian Băsescut", aki kiáll a kisebbségek jogai mellett. (Ziare com)

MIKÉNT SZAVAZNAK A PROSZTATAÁRTALOMBAN SZENVEDŐK VAGY AZ IDEGBETEGEK. Színesíteni próbálta a BCS közvélemény-kutató intézet a munkáját, s a kedvenc elnökjelöltet firtató kérdés mellett arról is érdeklődött a válaszadóktól, milyen betegségben szenvednek. Az egyre kevesebb szavazatot begyűjtő Băsescu hívei prosztataártalomra panaszkodnak, Antonescu és Geoană leendő szavazói úgyszintén, míg Corneliu Vadim Tudor és Miron Cozma hívei idegbetegek, a Nati Meiréi fogászra és reumatológusra szorulnának. (Ziare.com)

DIPLOMAHAMISÍTÁS FUTÓSZALAGON. Negyvenötmillió euróra hamisítottak diplomát két alexandriai magánegyetemen, az ügyben a tanügyminisztérium, a két egyetem csúcsvezetése és egyes állami egyetemek is érintettek. Az Alexandru Ghica és Europa Ecor egyetem rektorai több tettestárssal együtt több mint 15 000 diplomát állítottak ki, darabját 3—4000 euróért. Az egyetemek hamis, a tanulmányok befejezését igazoló iratcsomókat készítettek a ,,megrendelőknek", amellyel államvizsgázni mehettek. A bűnszövetkezet további 500 euróért ezt is átvállalta, sőt, a megrendelő azt is kiválaszthatta, hogy ki menjen helyette államvizsgázni. Ecaterina Andronescu szerint a bűnösöknek távozniuk kell a tanügyből. Kijelentette, nem a diplomák maguk hamisak, hanem az az iratcsomó, amelyre a diploma alapoz: az egyetem elvégzését igazoló dokumentumok. Emiatt fontos, hogy a tanügyminisztérium sokkal szigorúbban ellenőrizze az egyetemeket, ugyanis számos helyen születnek fiktív iratcsomók. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2009-08-06: Közélet - x:

Megyehatár-vita

A Hargita és Neamţ megye közötti határvitát kívánta tisztázni a két megye vezetője tegnap a Gyilkos-tónál.
2009-08-06: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

A jegybankban bízunk
Az állampolgárok jelenleg a munkahely elvesztésétől és adósságaik törlesztésének ellehetetlenülésétől tartanak a legjobban, ez derült ki a GfK Románia piackutató intézet felméréséből.