A széthúzás nagygyűlései - Farkas Réka

2009. augusztus 21., péntek, Máról holnapra

Most már bizonyos, szeptember elején két székelyföldi önkormányzati nagygyűlés lesz. Csíkszeredában negyedikén, pénteken az RMDSZ és az EMNT harcol a székelyföldi területi autonómiáért, ötödikén Székelyudvarhelyen az MPP és az SZNT.

Belterjes politikai demonstrációkra számíthatunk, amelyek az egységes akarat, erő felmutatása helyett a megosztottságot, az önös érdekek felülkerekedését igazolják.

Pedig januárban, az ötlet megszületésekor még sokan reménykedtünk, végre életre kelt egy olyan elképzelés, amely közös fellépésre, határozott kiállásra kényszeríti a sok táborra szakadt erdélyi magyar politikumot. Összehívható a székelyföldi választott (!!!) önkormányzati képviselők, polgármesterek olyan fóruma, amely már csak kétezres létszámából adódóan sem lesöpörhető, elfogadott határozatainak súlya van, az általa kinyilvánított autonómiaigény többé nem megkerülhető sem Bukarest, sem Európa számára. Az illúzió igen gyorsan szertefoszlott, politikai harc kezdődött azért: kié az ötlet, a szervezés joga. Előbb az RMDSZ kívánta kisajátítani a nagygyűlést, majd az MPP vonzáskörébe sodródott Székely Nemzeti Tanács, szócsaták, üzengetések, vádaskodások zsugorították egyre kisebbre az egykor még szépreményű kezdeményezés súlyát. Egyértelművé vált, már rég nem az autonómiaharc a rendezvény tétje, hanem az, ki kerül ki győztesen a szervezés körüli csatározásból. S mivel egyik fél sem volt hajlandó engedményekre, lesz két „nagygyűlés". Egyiken megjelenik a választott elöljárók 65 százalékos RMDSZ-es tábora, másikon a 35 százalékos MPP-s különítmény.

A politikusaink által teremtett patthelyzetből az egyetlen kiutat az jelenthetné, ha a választott képviselők, pártszínektől függetlenül, mindkét rendezvényen részt vennének. Megtehetnék, hisz nem az elnököknek tartoznak elszámolással, hanem annak a több száz, több ezer székelyföldi magyarnak, aki voksával funkcióba juttatta őket. Márpedig mi, választók nem két pártgyűlést, hanem valós önkormányzati nagygyűlést vártunk tőlük. Őszinte és elkötelezett kiállást az autonómiáért, határozott lépéseket ennek megvalósításáért.

Politikusaink ismét eljátszottak egy lehetőséget. Tavasszal az EP-választási kampányban a magyarság bizonyította: képes összefogni jelentős ügyek érdekében. Naivak voltunk, ha azt hittük, ugyanezt vezetőinktől is elvárhatjuk.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2009-08-21: Közélet - x:

Felavatták országalapító királyunk szobrát (Szent István-napi búcsú a Perkőn) - Farcádi Botond

Hálaadással emlékezni és szívbeli vigassággal ünnepelni — talán az államalapító királyunk szobrának kézdiszentléleki felavatásán tegnap délelőtt elhangzott ének fejezi ki legtömörebben az immár hagyományossá vált Szent István-napi búcsú lényegét.
2009-08-21: Közélet - x:

Külön, egymás ellenében (Két nagygyűlés lesz szeptember elején) - Farkas Réka

Szeptember 4-én, pénteken Csíkszeredában tartja meg a székelyföldi önkormányzati nagygyűlést az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács — erősítette meg a korábban felröppent híreket Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.