Az utca hangja

2009. augusztus 21., péntek, Nyílttér
PÁSZTOR ARANKA, Sepsiszentgyörgy. Manapság sokat beszélünk környezetünk védelméről, a zöldövezetek gondozásáról. Öröm számomra, hogy városunk fiatal polgármestere arra törekszik, hogy környezetünket szépítse.

Sajnos, ez nem mondható el legtöbb embertársunkról. De van egy hivatal is városunkban, amelytől elvárnánk, hogy példát mutasson környezetünk szépítésében is. E hivatal neve: KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG. Évek óta naponta eljárok a szép épület előtt, és mindig összeszorul a szívem, amikor a hosszú virágtartóban száraz virágcsonkok beszélnek az épület falai közt dolgozók szépérzékéről, igényességéről, természetszeretetéről. Tisztelt felügyelő urak! Elvárásaink vannak önökkel szemben. Hogyan akarnak szép, emberbarát környezetet teremteni, ha saját környezetüket nem tudják széppé varázsolni?

KELEMEN KRISTÁLY MÁRIA, Sepsiszentgyörgy. A nagybaconi templom harangja ötvenéves kortárstalálkozóra hívott 2009. augusztus elsején. Felejthetetlen élmény volt találkozni a régi pajtásokkal. Együtt emlékeztünk olyan időre, amikor Bartha Sárika és Bodnár Magda tanító néni írni-olvasni tanított. Fogadják szívből jövő hálánkat. 1966-ot írtunk, petróleumlámpánál, tollheggyel és tollszárral. Most egy felújított iskola várt ránk szép osztályteremmel, és Kiss Jenő szavával biztatott Mihály Csilla tanítónő: Nézz vissza... aztán ismét előre. Kevesen gyűltünk össze, pedig még mindig tanulhatnánk egymástól. Köszönet Ördög Bélának és Mihály Vilmosnak — rendes munkát végeztetek, fiúk! Köszönöm, hogy ott lehettem.

KOVÁCS GELLÉRT PÁL, Sepsiszentgyörgy. Nagy örömünkre szolgált nekünk, akik az Olt menti gördeszkapályát naponta használjuk, hogy a Háromszék jelzésére a hatóság megjavíttatta a piramis nevű elemet. Azóta sokan kipróbálták, gyarapodik használóinak köre. Azonban keletkezett még egy gond. A használat kopással jár, és közben meghibásodott a félcső (half-pipe) is. A legfontosabb elemről van szó, ami nélkül a pálya vajmi keveset ér. Pár hete lyuk tátong rajta, mely kicsinek sem nevezhető, s melytől bizony a nyakunkat is kitörhetjük. Amúgy a pályán több sportszer fölött eljárt az idő, az egész megérdemelné a felújítást. A félcsövet mindenképpen teljes egészében ki kellene cserélni, noha egyelőre a foltozás is jól fogna.

TÓTH MÓNIKA, Kovászna. Kolozsváron megalakult az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság, amelynek elnöke a közöttünk élő, mindig szolgálatban levő Egyed Péter professzor úr, akit talán a helytálló emberség jellemez leginkább, szerkesztőként és tanárként is. Társaival együtt azt a gondolatot hirdetik, hogy csak a megemésztett, tettekre váltott bölcselet ér valamit — ezért az egyetemi hallgatók, középiskolások és a filozófia iránt érdeklődők megszólítása mellett konferenciákat szerveznek, lap- és könyvkiadással is foglalkoznak. A tanár úr már többször tartott előadásokat Háromszéken, érdeklődéssel várjuk a következőt is.

SZATHMÁRY TAMÁS, Szé­kelyudvarhely. Elköltöztem már a szülővárosomból, de nemrég ott jártam, és belenéztem a hivatalosan Klub Tévé néven futó, a Háromszék által Gagyi Tévének minősített helyi adásba. Szé­kelyudvarhelyen megszoktuk, hogy a városnak van televíziója, melynek munkatársai arra törekednek, hogy nevelő hatású műsorokat, pontos híreket mutassanak be estéről estére. Ehhez mérten a sepsiszentgyörgyi produkcióra, azt hiszem, a Tehát TV jobban illene, mert a reggeli műsorvezető három perc alatt huszonötször mondta ki ezt a szót. Igazán nagy kár, hogy nincs a városnak egy színvonalas televíziója, szerintem itt is lenne igény rá. Magyartanár vagyok, ezért is elborzaszt, amit láttam. Úgy gondolom, a tévé közösségformáló szereppel is bír, és sajnos, a határon túl a celebek folynak ki belőle, itt meg a minimális szintet sem érik el. Sajnálatos, nem gondolják? Ez hiányzott? A mulatós muzsika reggel, délben és este? Vagy a helytelen beszéd? Ha visszagondolunk kicsit, a magyar adóknak mindig voltak nyelvművelő műsoraik. Itt sem ártana, ha órákat vennének a műsorvezetők. Magyarnyelv-órákat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2009-08-21: Közélet - x:

A nyugdíjpénztár új honlapja

Új honlappal várja az érdeklődőket a megyei nyugdíjpénztár, melynek címe: www.pensii.covasna-ro.eu.
2009-08-21: Nyílttér - x:

A metró túloldalán (Egy hét Berlinben) - Csinta Samu

Ma már csak mementó jelleggel meghagyott emlékek utalnak a német fővárosban a történelem egyik legabszurdabb építményére, a berlini falra.