Nem mindegy, ki az iskola könyvtárosa

2007. augusztus 16., csütörtök, Közélet

A jelenkori iskolakönyvtárosnak jó pedagógusnak, számítógép-kezelőnek és menedzsernek kell lennie ahhoz, hogy valóban hasznára legyen az információkereső diákoknak, tanároknak — állapították meg a magyar iskolai könyvtárosok sepsiszentgyörgyi szakmai találkozóján. A Mikes Kelemen Főgimnáziumban több mint ötven hazai, magyarországi, felvidéki és vajdasági iskolakönyvtáros három napon át tanulta egymástól, hogy mi a sikeres könyvtári szolgáltatások titka.

A magyarországi Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) és a romániai magyar könyvtárosok iskolai könyvtáros tagozata közös szervezésében tartott szakmai találkozó az első olyan rendezvény, amelyen több ország magyar iskolakönyvtárosai vettek részt. Nem véletlen, hogy a tanácskozásnak a Mikes-iskola adott helyet, hisz a hazai magyar iskolakönyvtárak közül itt zajlik a legtöbb esemény, Kiss László könyvtáros évek óta szervezi az olvasócsalogató programokat, időnként tapasztalatcserére összehívja a háromszéki és ritkábban az erdélyi kollégáit, azokat, akik nem akarnak megrekedni a háziolvasmány-kölcsönzésnél, hanem lépést kívánnak tartani az információrobbanás világával. A magyarországi előadók a náluk jól bevált könyvtárhasználati órák tapasztalatairól, a könyvtárpedagógiáról és -menedzsmentről értekeztek, és határon túli kollégáiknak hangsúlyozták, hogy nem csak tanítaniuk kell, hanem tanulniuk is, ha sikeresek akarnak lenni. Bondor Erika, a KTE elnöke lapunknak elmondta, igaz ugyan, hogy a fiatalok jelenleg kevés könyvet olvasnak, de annál többet használják az internetet, és nem mindegy, hogy mit böngésznek, ezért segíteni kell nekik abban, hogy a világhálón is megtalálják az értékes információkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 521
szavazógép
2007-08-16: Közélet - Hecser László:

Megújult az egészség­ügy székhelye (Középajta)

Bár a Diakónia Keresztyén Alapítvány középajtai kirendeltsége már fél éve működik, hivatalos avatására csak most, a székhely felújításának befejezésével került sor. A volt kántori lak renoválásához szükséges alapot a hollandiai Oost Europa Comissie pályázata biztosította. A németalföldiek 15 000 eurós támogatása építőanyagban érkezett, az egyházközség mintegy tízezer lejjel, a falu népe pedig közmunkával járult hozzá a sikerhez — tudtuk meg Berszán István református lelkésztől.
2007-08-16: Közélet - Ferencz Csaba:

Öt napig lehet pályázni (Cégvilág)

Kedden indult és még hétfőn is elfogadnak pályázatokat kis- és közepes vállalkozásoktól beruházásaik támogatására. Az újdonságszámba menő internetes bejelentkezés és előválogatás során tegnap délig mintegy ezer cég kért támogatást.