CégvilágÖt napig lehet pályázni

2007. augusztus 16., csütörtök, Közélet

Kedden indult és még hétfőn is elfogadnak pályázatokat kis- és közepes vállalkozásoktól beruházásaik támogatására. Az újdonságszámba menő internetes bejelentkezés és előválogatás során tegnap délig mintegy ezer cég kért támogatást.

A szakminisztérium által finanszírozott többéves beruházási program keretében idén összesen negyvenmillió lej találhat gazdára. Az igénylők köre mikro-, kis- és közepes vállalkozások, és nagyságuk, illetve működési idejük függvényében legtöbb tízezer, illetve ötvenezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak beruházásaik részfinanszírozására. Ehhez kell társítani a legalább tizenöt százalékos önrészt, illetve a huszonöt százalékos bankkölcsönt, amelyet hat kijelölt kereskedelmi bankban vehetnek fel a pályázat nyertesei.

A pályázatok benyújtása és elbírálása tekintetében először az állami támogatások rendszerében kétfordulós, internetes elbírálást alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a szakminisztérium honlapján elérhető űrlap kitöltésével és beküldésével az igénylő részt vesz az elbírálásban. Az űrlapon beküldött elsődleges adatok alapján előre megállapított kulcs szerint pontozzák a kérvényeket, és az másnap felkerül az internetre az előválogatás során elnyert pontszámmal egyetemben. A kitöltött és elektronikusan beküldött űrlapokat öt munkanapon át fogadják (vagyis augusztus 14—20-ig, utolsó nap 15.30 óráig), még három napot kell várni, hogy a rangsor végleges legyen. További öt nap múlva minden, a keretbe illő, mintegy kétszázötven pályázat megkapja az értesítést, és tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy a tényleges elbírálás érdekében a szükséges iratokat benyújtsa.

Amint a pályáztatást lebonyolító Kis- és Közepes Vállalkozások Ügynöksé­gének helyi tanácsadója elmondta, a tegnap délelőttig listázott 950 pályázó közül csupán két háromszéki illetőségűt fedezett fel (a táblázatban nem szerepel a származási hely). Preiss Tivadar elmondta: a program népszerűsítése érdekében öt helyen tartottak ismertetőt, összesen mintegy százan érdeklődtek a lehetőség iránt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2007-08-16: Közélet - Fekete Réka:

Nem mindegy, ki az iskola könyvtárosa

A jelenkori iskolakönyvtárosnak jó pedagógusnak, számítógép-kezelőnek és menedzsernek kell lennie ahhoz, hogy valóban hasznára legyen az információkereső diákoknak, tanároknak — állapították meg a magyar iskolai könyvtárosok sepsiszentgyörgyi szakmai találkozóján. A Mikes Kelemen Főgimnáziumban több mint ötven hazai, magyarországi, felvidéki és vajdasági iskolakönyvtáros három napon át tanulta egymástól, hogy mi a sikeres könyvtári szolgáltatások titka.
2007-08-16: Közélet - Bodor János:

Székely kapuk Kovászna bejáratánál

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára Kovászna két székely motívummal faragott gyalogkapuval fogadja a szülőföldjükről elvándorolt magyarokat. A kapukat — amelyeket a város Páké, illetve Zabola-Páva felőli kijáratánál tegnap állítottak fel —, helybéli fafaragók rekordidő alatt készítették el, az ácsolásnak múlt hét csütörtökén fogtak neki, és kedd estére már el is készültek a munkával.