Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. augusztus 29., szombat, Belföld

SZOMSZÉDUNKBAN RENGETT A FÖLD. 3,2-es erősségű földrengés volt csütörtökön reggel 8 óra 18 perckor ― tájékoztat a szeizmológiai központ. A földrengés 91 kilométer mélységben keletkezett, epicentrumát Brassótól délre, 35 kilométerre tájolták be a szakértők. (Antena3)

BÚCSÚ A SZÁZAS VILLANYKÖRTÉTŐL. Szeptember elsejétől az Európai Unió tagállamaiban kivonják a klasszikus villanykörtéket a forgalomból. A tervek szerint három éven belül tűnnek el ezek az égők, és fokozatosan helyettesítik őket nyolcvan százalékkal takarékosabbakkal. Az új égők drágábbak, ellenben sokkal hosszabb életűek ― mondják a szakemberek. Felmérések szerint, a takarékos égőknek köszönhetően egy háztartás évi villanyszámlája 166 euróval csökken. (Kolozsvári Rádió)

DRÁGULNAK A VONATJEGYEK. Negyven százalékkal drágulhatnak a vonatjegyek az év végéig, miután a vasúti társaságoknak nagyobb adót kell fizetniük az infrastruktúra használatáért. Az új módosítások szerint az infrastruktúra használatáért minden vagon után a vonat hossza, annak súlya és a megtett útvonal hossza alapján kell adózni. Eddig ez a díj egységesen 7, illetve 14 lej volt minden kilométerre. Szakértők szerint a nagyobb adó miatt először a magántársaságok fogják emelni az árakat mind a személy-, mind az áruszállításra, de az állami társaságok is drágítani fognak legalább negyven százalékkal. (Adevărul)

ÚJRA SZRTÁJKOLNI AKARNAK A BÍRÁK. Jövő héttől ismét megbénulhat az igazságszolgáltatás, hiszen az egész országban munkakonfliktust robbantottak ki a bírók. Szeptember elsejétől csak a halaszthatatlan tárgyalásokat vezetnék a bírók. Emellett a választások előkészítésében sem vennének részt, ez pedig azt jelentené, hogy nem lehetne megszervezni az államelnök-választást. A tiltakozó akció oka, hogy az egységes bértörvény legújabb változata szerint a bíróknak a jelenleginél is kisebb lenne a fizetésük. A nyár elején is felfüggesztették tevékenységüket a bírók, akkor azért, mert a fizetési pótlékokat megvonta tőlük a kormány. (Erdély fm)

ROMÁNIA ― TÁVOL AZ ELEKTRONIKUS VILÁGTÓL. Nem fogják alkalmazni a többszörös szavazás kiszűrésére hivatott elektronikus rendszert az őszi elnökválasztáson ― jelentette be Emil Boc miniszterelnök. Ugyan a végleges, a választásokat szabályozó kormányrendeletet ma fogadják el, a rendszer mellőzéséről már most döntés született. A miniszterelnök azzal indokolta, hogy a rendszer még nem áll készen az éles bevetésre, így az csak a következő választásokon lesz működőképes. Felmérésekből kiderül, hogy a szavazópolgárok többsége nem bízik a választások tisztaságában, ezért az ehhez hasonló rendszerek bevezetése rendkívül fontos lenne a bizalom visszaszerzéséhez. (Realitatea)

GONDBAN A VASÚT. Az Állami Vasúttársaság négy területi hivatal felszámolását javasolta a vasúti szakszervezeteknek. Gheorghe Popa, a Forgalmi-kereskedelmi Föderáció elnöke szerint a brassói, a temesvári, a galaci és a konstancai hivatal megszüntetéséről van szó. Popa elmondta, a személyszállító ágazat még nem nyújtotta be a vállalat átszervezésére vonatkozó javaslatait, ez hétfőre várható. A szakszervezeti vezető leszögezte azonban, nem lehet megoldani a vasút gondjait, ha továbbra is diszkriminatív módon viszonyulnak a közúti infrastruktúra szolgáltatásaihoz a vasúti infrastruktúra hátrányára. Radu Berceanu miniszter megígérte a szakszervezeteknek, küzdeni fog a kormányban azért, hogy a költségvetés-kiigazításkor pénzt szerezzen az Állami Vasútvállalatnak. (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1166
szavazógép
2009-08-29: Közélet - x:

Csíkszentmárton, a román igazságszolgáltatás és a média

Kétszázharminc csíkszentmártoni magyar ellen indított bűnvádi eljárást a csíkszeredai ügyészség a május végén kirobbant roma—magyar konfliktus kapcsán. A román média és a bukaresti román romaszervezetek mint a vércsék csaptak le az eseményre, s romák jogköveteléseit, esélyegyenlőségét pártoló jelszavaik, az eseményt feltérképező értékeléseik szabályos magyarellenes megnyilvánulásokká változtak.
2009-08-29: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

A koalíció nem létezik
Az RMDSZ elnöke szerint nagy a tétje az őszi államelnök-választásnak, hiszen bárki is nyeri meg, a belpolitika az eredmény függvényében mindenképpen változni fog, és ez minden bizonnyal a jelenlegi kormányképletet is érinteni fogja.