TáblaháborúSzócsata a táblaavatón

2007. augusztus 17., péntek, Közélet

Nagy sajtóérdeklődés mellett, különlegesebb ünnepélyesség nélkül, szócsata közepette avatták fel tegnap Kökös határában a Székelyföld feliratú reklámtáblát.

A 18 négyzetméteres reklámtábláról még a hivatalosságok érkezése előtt hullt le a fehér lepel, így avatónak az RMDSZ-elöljárók tábla előtti fényképezkedése, illetve a helyszínen adott több interjú tekinthető. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint ,,itt az ideje, hogy ilyen szimbolikus jelzésekkel is kifejezzük: Székelyföld egy hagyományos egység". Ugyanakkor megerősítette, hogy hasonló táblák elhelyezését tervezik Székelyföld határain. Markó Béla úgy fogalmazott, hogy az autonómia kiemelt cél, de nem a románság ellenében, hanem vele együtt kívánják megteremteni. Utalt arra is, hogy a turizmus fejlesztése szempontjából épp a régiók sajátosságait kell kiemelni. Hasonló módon nyilatkozott Demeter János, a megyei tanács elnöke, szerinte az erős székelyföldi identitásra minden itt élő büszke lehet, ez a tábla is ezt kívánja megjeleníteni. Ugyanakkor a turisztikai promóció megszokott formája Euró­pában. ,,Csodálkozom azon a zajkeltésen, amit egy reklámtábla elhelyezése kivált" — nyilatkozta Albert Álmos alsó-háromszéki RMDSZ-elnök. Hasonló, a régiókat reklámozó feliratok országszerte léteznek, köztük olyanok is, melyeket bármiféle engedély nélkül helyeztek el. Ezt a reklámot fel lehet fogni úgy is, hogy Traian Băsescu kedvében akar járni a megyevezetés, hiszen az államfő jelentette ki, Háromszék egyik gazdasági húzóága épp a turizmus lehetne, a pannó meg épp ezt a célt szolgálja. Csak hát ha mi akarunk csinálni valamit, az baj — vonta le a következtetést Albert Álmos.

A táblaavatón a Nagyrománia Párt helyi vezetője, Ghiţă Agrigoroaie kíséretében megjelent párttársa, Lia Olguţa Vasilescu képviselő asszony is, aki ― miután ecsetelte megdöbbenését ― az út szélén szóváltásba keveredett Markó Bélával. A képviselőház tanügyi bizottságának elnöke szerint a tábla elhelyezése felkorbácsolja a kedélyeket, mi több, etnikumközi feszültséget gerjeszt. ,,Mi lett volna, ha kétszáz emberrel jövünk ide? A románok haragszanak az ilyesmire" ― jegyezte meg a képviselő asszony. Markó Béla nem kívánta kommentálta a képviselő asszony szavait, aki újságíróknak nyilatkozva az ország integritása elleni támadásnak, szélsőségesnek nevezte az akciót, a kormányfőt, a hatóságokat pedig inkompetensnek. Annyira megharagudott, hogy a közeli parkolóban a felkínált kürtőskalácsot is elutasította.

A rendőrség által biztosított helyszínen az egy nappal korábban tiltakozó román civil szervezet tagjai nem jelentek meg, a legnépesebb tábor az újságíróké volt, akik az út szélén, a tábla közelében készítették a villáminterjúkat. A szövetségi elnök és a megyeitanács-elnök mellett Tamás Sándor és Márton Árpád képviselő, Albert Álmos és Baka Mátyás területi elnök, valamint Vajda Lajos alelnök tette tiszteletét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4485
szavazógép
2007-08-17: Nyílttér - Szabó Gyula-Jenő:

A szekuritáté karmai között

Így hát valamelyest nyugodt voltam afelől, hogy ha méltattatták is velem a ,,Kárpátok Géniuszának" pótolhatatlanságát egy kikényszerített vezércikkben, azért mégis tiszta maradtam: a becsületes Szabó Gy. Jenő nevem nem ,,sározódott" be. De másnap, amikor a bányásznapi lapszámot a kezembe vettem, nagyot kellett csalódnom. A vezércikk alatt, a címoldalon szerepelt a Szabó Gy. Jenő aláírás, és a bármikor vállalható, tisztességes írásom alatt a Tasnádi Jenő.
2007-08-17: Közélet - Iochom István:

A mai naptól leállították a rablást (Csavargyár)

E szavakkal kezdte mondanivalóját Ráduly-Baka Lajos mérnök, az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért igazgatótanácsának elnöke szerdán délután a kézdivásárhelyi Vigadóban tartott részvényesi közgyűlésen, melyen közel negyven kisrészvényes vett részt.