Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 4., péntek, Belföld

A NŐ. Elena Udrea több bukaresti lapkommentátor célpontja. A szerzők zöme becsvágyó, pimasz, műveletlen és neveletlen nőszemélyként írja le a turisztika miniszter asszonyát, arról sem feledkezve meg, hogy kirívó viselkedésé­nek forrása meleg kapcsolata az államfővel. (Gândul, România liberă)

MIT AKAR A SZÉKELY? A székelyek megint autonómiáról beszélnek, zászlót, címert és himnuszt készítenek, hogy a Székelyföldet mint egységes adminisztratív egységet elfogadtassák — írja a Cotidianul, megtoldva néhány barátságtalan kommentárral is.

FÖLÖSLEGES ÉRZÉKENYSÉG. Cristian Diaconescu szerdán bejelentette, lemondta kétnaposra tervezett hollandiai útját, mert sértőnek találja azt a hágai jelentést, amely szerint Románia nem tesz hatékony lépéseket a korrupció leküzdésére és az igazságügy reformjára, ugyanakkor gondjai vannak az európai pénzek felhasználásával is. Késő este a külügyminisztérium bejelentette: Diaconescu mégis elmegy Hollandiába, mert beszélt a kollégájával, s tisztázták a dolgokat. (Realitatea)

MÁR CSAK AZ ÚRISTENRE KELL MEGHARAGUDNIA. Haragszik Obama elnökre — mondta el Băsescu a diplomáciai testületek vezetőivel tartott szokásos évi találkozóján, mely ugyanakkor jó alkalom volt arra is, hogy ismét belekössön a sajtóba, és sértegesse az újságírókat. Különben az Egyesült Államok elnöke azért vívta ki a román államfő haragját, mert nem hajlandó fogadni őt a Fehér Házban. (Cotidianul)

VISSZALÉPETT RADU DUDA. Mihály román exkirály veje bejelentette: kiszáll az államelnöki tisztségért folyó harcból. A herceg közleményében azt írta: „visszalépésemmel a kampány nem lesz többé választási harc, hanem klánháború". Ha a román királyi házba házasság útján bekerült iaşi-i színész tisztelte volna a monarchiát, még csak nem is kacérkodott volna a köztársasági elnöki cím elnyeréséért folyó harcba való belépéssel.

KIZSÁKMÁNYOLT GYERMEKEK. Havonta átlagban tizenkétezer eurót visznek haza a szülőknek azok a romániai gyerekek, akiket szüleik tolvajlásra kényszerítenek az európai országokban — állítja a BBC. Európa-szerte romániai gyerekek ezreit kényszerítik koldulásra és tolvajlásra a szülők. A madridi rendőrség adatai szerint romániai a tolvajláson fogott 14 év alatti gyerekek 95 százaléka. A BBC újságírói szerint a helyzetért a román társadalom tehető felelőssé, amely évszázadok óta diszkriminálja a romákat. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2009-09-04: Közélet - x:

Változtatnának az érettségin

Már a most kezdődő tanévben bevezetné az egyszerűbb érettségi vizsgát Emil Boc kormányfő. Az elképzelés még nem végleges, de Ecaterina Andronescu tanügyminiszter javaslatain alapul.
2009-09-04: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Újabb vitatéma: a belügy
Az SZDP kormányon marad, de ez attól is függ, hogy a D-LP miképpen viszonyul partneréhez — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök tegnap a párt ügyvezető elnökségének ülése után, hangsúlyozva, hogy a demokrata-liberálisoknak meg kell szabadulniuk Traian Băsescu befolyásától.