Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 4., péntek, Belföld

Újabb vitatéma: a belügy

Az SZDP kormányon marad, de ez attól is függ, hogy a D-LP miképpen viszonyul partneréhez — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök tegnap a párt ügyvezető elnökségének ülése után, hangsúlyozva, hogy a demokrata-liberálisoknak meg kell szabadulniuk Traian Băsescu befolyásától.

Az államfő jelenleg bűnbakot keres a válság miatt, és szívesen ráhúzná a vizes lepedőt az SZDP-re, amelyre kormányon belül is nagyon világosan érezhető nyomás nehezedik, a D-LP ugyanis mindenáron szeretné saját kezébe venni, illetve inkább a Cotroceni-palota felügyelete alá helyezni a belügyi tárcát: ennél a szervnél összpontosul a választásokkal kapcsolatos összes szervezési kérdés, és jelenleg ez a minisztérium az SZDP-hez tartozik. Az SZDP vállalja a kormányzást még a jelenlegi körülmények között is, bár nem ért egyet a fontos törvények gyors átpréselésével.

A Miclea-változat nyert

Az ún. Miclea-bizottság javaslatai képezik az alapját az oktatási reformcsomagnak — jelentette be Emil Boc kormányfő annak a maratoni egyeztetésnek a végén, mely szerdán 15 órakor kezdődött, és 10 órát tartott. Az oktatási törvénytervezetről a koalíciós pártok hosszú ideig vitatkoztak; néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy az ún. Andronescu-csomagot terjesztik elő, ennek azonban egyes elemeit beépítették a másik tervezetbe. Tegnap Boc levélben értesítette a parlamentet, hogy kormánya felelősségvállalással kíván elfogadtatni három törvénytervezetet: az oktatási reformot, a közalkalmazotti szférában alkalmazandó egységes bértáblát és az állami ügynökségek szerkezeti átalakítását.

Gyűrűzik az elégedetlenség

Tegnaptól kezdve az ország minden törvényszékén és ügyészségén sztrájkoltak az igazságügyi alkalmazottak, azaz talár nélkül és csökkentett munkaidőben dolgoztak. A tiltakozáshoz a szervezett bűnözés elleni osztályok is csatlakoztak. A bírók és ügyészek az egységes bértörvényt kifogásolják, amelyet tárgyalások, sőt, meghallgatásuk nélkül dolgozott ki a kabinet, ugyancsak meggondolatlanul. Nem lehet ugyanis válságra hivatkozva levágni a bírói juttatásokat, amikor magas összegeket fizetnek a minisztériumi tanácsadóknak, szakértőknek, szerződött ügyvédi irodáknak — érveltek. Egyébként is komolytalanná vált az egész, a kormányfő már bejelentette három törvény elfogadását, ezek azonban még mindig nem véglegesek, a szintén nagyon elégedetlen tanügyi szakszervezetekkel és igazságügyiekkel naponta asztalhoz ülnek valamelyik minisztériumban, bár nem egyeztető, hanem inkább tájékoztató megbeszélésekre. Az Alfa szakszervezeti tömörülés a három törvénytervezet gyors közzétételét követeli, és valódi tárgyalásokat, mert ez az indokolatlan sietség és átláthatatlanság Bogdan Hossu bizalmi szerint egy kommunista jellegű diktatúra álcázása lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2009-09-04: Belföld - x:

Hírsaláta

A NŐ. Elena Udrea több bukaresti lapkommentátor célpontja. A szerzők zöme becsvágyó, pimasz, műveletlen és neveletlen nőszemélyként írja le a turisztika miniszter asszonyát, arról sem feledkezve meg, hogy kirívó viselkedésé­nek forrása meleg kapcsolata az államfővel. (Gândul, România liberă)
2009-09-04: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

A nyelvtörvénnyel egyfajta egyensúly borult fel
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek úgy látja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény elfogadásával egyfajta egyensúly felborult, és a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása. Egyebek között ezt emelte ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap Hágá­ban, miután négypárti, csúcsszintű parlamenti delegáció élén megbeszélést folytatott az EBESZ illetékesével.