Belföldi hírek

2007. augusztus 17., péntek, Belföld
Nem kell kirakat-ökuménia

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája körüli vallási és etnikai jellegű konfliktus miatt nem vesz részt a szeptemberben Nagyszebenben sorra kerülő III. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen.

,,Egyházkerületünk igazgatótanácsa úgy ítélte meg, hogy tizennyolc évvel a rendszerváltás után semmiképpen sem volna méltó a Ceauşescu korában dívó kirakat-ökuménia gyakorlatát tovább folytatni" — áll a tegnap kiadott közleményben. Az egyházkerület vezetői úgy vélik, amennyiben a sportpálya ügye addig nem rendeződik, tüntetőleg maradnak távol a reprezentatív eseménytől, vagy épp Nagyszebenben tiltakoznak a romániai kisebbségi egyházak hátrányos megkülönböztetése ellen.

Miniszterelnök akar lenni

Mircea Geoană tegnap Zilahon tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, szeretne miniszterelnök lenni, és szilárd az SZDP azon döntése, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. ,,Szóba jöhetnek az előrehozott választások is, de szerintem nem természetes, hogy anélkül írjuk ki ezeket, hogy előzőleg nem nyújtottunk be egy bizalmatlansági indítványt" — mondta a szociáldemokrata elnök. * Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök tegnap nem kívánta kommentálni a bizalmatlansági indítványt, s mint az 1-es országúton, Bukarest határában épített felüljáró avatóján kijelentette, politikai kérdésekben csak később nyilatkozik.

Nevetséges érvek

Mircea Geoană nevetségesnek nevezte a liberális Varujan Vosganian pénzügyminiszter érvelését, miszerint ha a liberálisok nem lesznek kormányon, nem ültetik gyakorlatba a nyugdíjemelést. ,,Erre született egy törvény, amelyet gyakorlatba kell ültetni függetlenül attól, hogy ki van kormányon" — mondta Geoană. Emlékeztetett arra, hogy pártja kezdeményezte a nyugdíjak emelését, és arról biztosította a közvéleményt: a szociáldemokraták mindent megtesznek, hogy a törvényt alkalmazzák 2008. január elsejétől.

Drága tengerpart

Bár a főidény hivatalosan véget ért, csupán e hét végétől kezdődően csökkennek az árak az egy- és kétcsillagos tengerparti szállodákban, míg a luxushotelekben augusztus 21. után várható az árleszállítás. Olimp, Neptun, Eforie és Saturn üdülőtelepeken átlag 50 lejbe kerül majd egy szoba az egycsillagos, 70—90 lejbe a kétcsillagos, 160 lejbe a háromcsillagos szállókban. A négycsillagos hotelek szobájáért 260 lejt kell majd fizetni egy éjszakára. Mangalián augusztus 20. után 100 lejbe kerül személyenként egy szoba a kétcsillagos szállodákban, 120 lejbe a három-, illetve 160 lejbe a négycsillagos szállodákban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2007-08-17: Közélet - x:

Nominálbér-emelkedés

Az idén átlagosan 18―19 százalékkal növekedhetnek nominálisan a fizetések, beleértve a különböző juttatásokat is ― jelentette ki a gazdasági miniszter. Tavaly a bruttó bérek átlagosan 18,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a reálbérek 16,9 százalékkal nőttek.
2007-08-17: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Több mint háromszáz halottja van a perui földrengésnek
Legalább 337-en meghaltak és több mint nyolcszázan megsebesültek a Perut sújtó földrengésben. A Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földmozgás szerdán este rázta meg a dél-amerikai ország partvidékét. A legnagyobb pusztítást a tengerparti Ica tartományban okozta az elemi csapás.