Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 10., csütörtök, Belföld

SZAVAZATVADÁSZAT KÖZBEN. Băsescu és felesége szemmel láthatóan igen jól mulatott a costeşti-i cigánytalálkozón. A Cioabă roma király fennhatósága alá tartozó közösség igen gazdag, a részt vevő asszonyok szájukban, nyakukon és karjukon legalább egy kiló aranyat viseltek. Egy Mondialu néven ismert cigány ember aranyérmét, Luminiţa Cioabă, a roma király testvére cigány népviseletet ajándékozott Maria Băsescunak. Estére a sajtó kiderítette, Mondialu a helyi alvilág egyik feje. (Antena3)

NŐ AZ INFLÁCIÓ. Júliusban nőtt az infláció, a korábbi 5,06 helyett 5,1―5,3 százalékot mértek, miközben jelentősen visszaesett a vásárlási kedv. A kiskereskedelemben 13,8 százalékos a mínusz. Ugyanakkor jelentős visszaesésről számolnak be az ipari termelésben és kiskereskedelemben is. Az Országos Statisztikai Intézet által közzétett legfrissebb kimutatások szerint júliusban 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene. Ez folyamatosan immár a tizedik hónap, amikor változatlanul hanyatlásról tesznek jelentést. (mediatica.ro)

KISSÉ EMELKEDETT AZ ÁTLAGBÉR. Tizenegy lejjel, azaz 0,8 százalékkal 1390 lejre emelkedett júliusban a nettó átlagbér. A legmagasabb ― 3400 lejes ― bért, a légi szállításban regisztrálták, a legalacsonyabbat pedig a fafeldolgozásban: 807 lejes fizetést. A bruttó bérek átlaga 1901 lej volt, azaz 0,7 százalékkal magasabb az előző hónaphoz képest.

KÜLFÖLDIEK S FŐLEG LÁNYOK A MAROSVÁSÁRHELYI SZÍNIN. A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatóinak közel egyharmada magyarországi. És egyre több nő jelentkezik, ezért a szakma ,,elnőiesedéséről" lehet beszélni.

LESZ FÜSTADÓ. Még egy környezetvédelmi adót vezetne be a gazdasági miniszter. Ezt az illetéket a lakossági gáz- és áramfogyasztással kibocsátott szén-dioxidért kellene fizetnünk. Ennek az adófajtának a bevezetését csak közép- és hosszú távra tervezi a minisztérium. (Erdély FM)

SLENDRIÁN TÖRVÉNYSZÖVEGEZŐK. Szinte ötven oldalon át részletezte a Törvényhozói Tanács azokat a nyelvtani hibákat, hibásan jelzett cikkelyeket és intézményneveket a három törvénytervezetben, amelyért a kormány szeptember 15-én kíván felelősséget vállalni a parlament előtt. A tanács a törvényszövegek figyelmesebb újraelemzését ajánlotta a kormánynak. A nyelvtani, egyeztetési hibákon kívül a szöveg például olyan cikkelyekre, függelékekre is utal, amelyek hiányoznak, egyes kormányügynökségek nevét hibásan írták, a megfogalmazás miatt a szövegek több helyen logikátlanok. Az egységes bértábláról szóló törvényből kifelejtettek több olyan intézményt is, amely közhivatalnokokat foglalkoztat, többek között magát a Törvényhozói Tanácsot ― áll a hibajelentésben. A kormány hétfőn küldte át a parlamentnek tanulmányozásra az új oktatási, az egységes bértábláról és a kormányügynökségek átszervezéséről szóló törvényt, szeptember 15-én ezekért kíván felelősséget vállalni. (manna.ro/mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2009-09-10: Közélet - x:

Bojkottálják a tanévkezdést (Nagyszabású megmozdulásra készülnek a szakszervezetek) — Farcádi Botond

Bojkottálja a szeptember 14-i tanévnyitó ünnepségeket az Országos Szakszervezeti Tömb. Az érdekvédelmi szervezet arra kéri tagjait, ne jelenjenek meg hétfőn az iskolákban, tekintve hogy a parlamenti képviselők is szabadnapot vettek ki 14-én — éppen azért, hogy részt vehessenek a tanévnyitó rendezvényeken.
2009-09-10: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Megváltozik az érettségi
Még az idei tanévben megváltozik az érettségi — közölte a tegnapi kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök. A diákoknak ezentúl három tantárgyból kell írásbelizniük, ehhez hozzáadódik a kisebbségek nyelvén tanulóknak az illető nyelv- és irodalomvizsga. Az egyik kötelező vizsga a román nyelv és irodalom, a másik kettő az osztály profiljától függ.