Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 11., péntek, Belföld

NEM TUDUNK TAKARÉKOSKODNI. Az ország lakosságának 50,4 százaléka semmit nem tud félretenni — derült ki a Román Nemzeti Bank és a Gazdasági Politikák Országos Intézete tanulmányából. Bukarestben ez az arány sokkal nagyobb, 70 százalék. Aki félre tud tenni, az átlagosan jövedelmének 8 százalékát takarítja meg.

A tanulmány szerint a 25 év alattiak többet spórolnak, mint a 25 és 40 év közöttiek — a megtakarítási hajlandóság 40 év fölött nő újból. A megtakarítások kétharmada lejben történik. A romániaiak harmadának (29,5 százalék) van valamilyen hitele. A lejalapú hiteleket rendszerint tartós fogyasztási cikkekre költik, az euróalapú hitelekkel rendszerint ingatlanokat vagy személygépkocsikat vásárolnak. (Ziarul financiar)

TRAIAN BĂSESCU ISMÉT ELBŐGTE MAGÁT. Érzékeny lelkű Románia elnöke. Vagy az is megeshet, első nyilvános sírásával — amikor Stolojan lemondott az elnökjelöltségről, netán lemondatták — nagy sikert ért el, s most meg-megismétli, ha épp rokonszenvre vágyik. Nos, legutóbb Mária királynő călăraşi-i mellszobrának leleplezése csalt könnyeket a mord tengerész szemébe, de könnyezett a washingtoni Holokauszt Múzeumban, Brüsszelben, amikor Romániát felvették az unióba, Budapesten a román katonák emlékműve előtt, Irakban, amikor meglátogatta a román kontingenst. (Ziare.com)

A MINISZTEREK ÉS A KORMÁNY. Egytől tízig osztályozta a minisztereket a Business Standard üzleti lap: hatosnál jobbat senki sem kapott. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter kapta a legrosszabb, 2,5-ös osztályzatot, a legjobb Radu Berceanu szállításügyi és Ilie Sârbu agrárminiszter lett. A kormányfő 3,5-ös, az egész kabinet 4,5-ös jegyet érdemelt ki. Az értékelés alapjául szolgáló kérdések: teljesítették-e a kormányprogramban bejelentett három legfontosabb ígéretet, ellenőrzésük alatt tudták-e tartani a költségvetést, csökkenteni tudták-e a személyi kiadásokat, fel tudták-e gyorsítani a beruházásokat és az európai pénzalapok lehívását?

ELŐVIGYÁZATOSSÁG. Kivizsgálnak minden tanulót és óvodást az iskolakezdés napján, hogy kiszűrjék a sertésinfluenzás betegeket. Akik az új influenza tüneteivel mennének iskolába, azokat hazaküldik, és addig nem is járhatnak órákra, amíg ki nem gyógyulnak a betegségből. A szűrés részleteit ma szögezik le az egészségügyi minisztériumban. Romániában eddig 316 A típusú influenzás fertőzést mutattak ki. (Erdély FM)

MÁS TOLLÁVAL ÉKESKEDNEK. Már két demokrata-liberális tisztségviselőről — Sorina Plăcintăről és Mircea Toaderről — derült ki, a kormány, az unió és a D-LP bélyegzőjével ellátott levélben értesítették választókörzeteik szegény sorsú lakosságát, hogy négy kilogramm cukrot és tizenöt kilogramm lisztet kapnak uniós alapból gondjaik enyhítésére. (Realitatea TV)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?







eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2009-09-11: Közélet - x:

Etnikai paktumot javasol Antal Árpád

Etnikai paktumra van szüksége Romániának, ez hosszú távon szavatolná a magyarság jogait Romániában — jelentette ki tegnap Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.
2009-09-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Általános sztrájk október 5-én
Egynapos általános sztrájkot terveznek a szakszervezetek október 5-én a tanárok, a rendőrök, az orvosok és más közalkalmazottak részvételével. A tegnap létrehozott, több állami ágazatból tizenegy szakszervezeti szövetséget tömörítő Állami Alkalmazottak Szövetsége érdekvédelmi szervezet képviselői szerint a tervezett munkabeszüntetés közel 800 000 embert érint. A sztrájk ideje alatt valószínűleg zárva lesznek az állami intézetek.