A hétvége hírei

2007. június 4., hétfő, Közélet
Módosítják a nyugdíjtörvényt

Őszig módosítaná a nyugdíjtörvényt Paul Păcuraru munkaügyi miniszter, a módosítások elsősorban a különböző nyugdíjascsoportok pontszámának növelésére vonatkoznának.

,,Benyújtottam a kormányfőhöz egy listát a nyugdíjasszervezetek követeléseivel, és mellékeltem javaslataimat a problémák megoldására. A nyugdíjasok azt kérték, hozzuk egyensúlyba a bizonyos nyugdíjascsoportok juttatásai közötti nagy különbségeket. A legnagyobb gondok a 2001 előtt nyugdíjba vonulók nyugdíjával van. Azt javasoltam, növeljék a pontszámot a 2001. április elseje előtt nyugdíjazott személyek esetében, ötven százalékkal az első kategóriában, és 25 százalékkal a második kategóriában" — mondta a tárcavezető. A módosítás során ugyanakkor növelnék a mezőgazdasági nyugdíjakat is.

Jövőtől csak számítógépes vezetői vizsga

Az év végéig bevezetik a számítógépes vizsgát a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséért — jelentette ki Paul Victor Dobre, a belügyi és közigazgatási reform minisztériumának államtitkára. Az államtitkár szerint a rendszer csak az év vége felé lesz működőképes, mivel a szakemberek még dolgoznak a számítógépes programon, amely lehetővé teszi a vizsgáztatás e módszerét.

Ötszázmillió euró infrastruktúra-fejlesztésre

Borbély László fejlesztési miniszter szerint kilencven projekt létezik infrastrukturális fejlesztési munkálatok elkezdésére az év második felében, a tervek összértéke ötszázmillió euró. A régiófejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter elmondta még, hogy 2008 látványos év lesz az európai alapok lehívása szempontjából, és felhívta a figyelmet arra, hogy minél több építkező, tervező cégre, illetve munkaerőre lesz szükség. Borbély szerint nagyon kevés tervező és tanácsadó cég van, ezek pedig túl sok munkát vállalnak el, emiatt nem tudnak minőségi munkát végezni.

Európára irányulnak az orosz rakéták

Oroszország ismét beirányozza rakétáit európai célpontokra, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését az orosz határok közelében — jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint nem lehet hitelt adni annak a washingtoni érvelésnek, hogy a rakétapajzs orosz határ mellé telepítendő elemei ,,lator államok", főleg Irán rakétatámadásait lesznek hivatottak elhárítani. ,,Iránnak nincsenek olyan hatótávolságú rakétái, amelyek fenyegethetnék az amerikaiakat vagy európai szövetségeseiket. Nyilvánvaló, hogy ez az újítás ellenünk, oroszok ellen irányul" — vélekedett a G8-országok médiaszerveinek adott nyilatkozatában, a Nyolcak csúcstalálkozója közeledtével.

Ezer sebesült a rostocki tüntetésen

Csaknem ezer ember — 433 rendőr és 520 tüntető — sebesült meg G8-országok küszöbönálló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció elleni szombati tiltakozó megmozdulások során Rostockban vasárnapi adatok szerint. A szombati megmozdulásban a szervezők szerint nyolcvanezren, a hatóságok szerint pedig harmincezren vettek részt szerte az országból, illetve külföldről is. A német szövetségi kormány több minisztere is élesen elítélte az erőszakos akciókat, sőt, egyes politikusok még határozottabb és erőteljesebb intézkedéseket követeltek Wolfgang Schäuble belügyminisztertől.

Elhunyt Darvas Iván

Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze volt, szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, néhány éve rendezőként is nagy sikerrel mutatkozott be, grafikáiból pedig rendszeresen rendeztek kiállításokat. A nemzet színészét hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, az 1978-ban és 1998-ban megkapott Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült. Darvas Szilárd néven született 1925. június 14-én a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként. 1926-tól Prágában élt, 1939-ben Magyarországra költözött. Az 1956. októberi forradalomban való részvételéért két évre börtönbe zárták, majd 1963-ig csak segédmunkásként dolgozhatott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 399
szavazógép
2007-06-04: Közélet - Hecser László:

A könyvek otthonra leltek

Több mint négy évet kellett várnia a baróti közkönyvtárnak és a tulajdonában levő 42 000 kötetnek, hogy ismét méltó otthonra leljen.
2007-06-05: Magazin - x:

,,A” Darvas

Ő bármit játsszék is, látjuk benne ,,a" Darvast ― írta Esterházy Péter Kossuth-díjas író az Élet és Irodalomban Darvas Iván Salieri-alakítását méltatva. A vasárnap 82 éves korában elhunyt színművész utoljára Schaffer Amadeusában lépett színpadra 2002 szeptemberében, amikor a szolnoki Szigligeti Színház társulata a fővárosban adta elő a darabot.