Mai levelünkOROSZPIAC kontra EUROPIAC?

2009. szeptember 18., péntek, Nyílttér

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Novák Novrom Kft. közötti csődeljárási per eljutott egy olyan pontra, ahonnan már egyik fél számára sincs visszaút.

A csődbíró kimondta a csőd megnyitását, és a felszámolóbiztos eladta a cég tulajdonát képező, Europiac elnevezésű létesítményt. Azt az Europiacot, amelyet a cég az önkormányzat által 1995-ben piacépítés céljából meghirdetett, területkoncessziós versenytárgyaláson nyert meg, és építkezési engedély kiváltása után felépített. Ezzel szemben az önkormányzat ugyanebben az időszakban létrehoz a helyi jégpálya keretében egy Oroszpiac elnevezésű létesítményt, amit a Hockey Clubnak ad oda kihasználásra. Az így befolyt pénzösszegeket a sportklub a városnak akkor még létező jégkorongcsapatára és a jégpályára kellett fordítania. Közismert, hogy az ISAMA elnevezésű, állami tulajdonnal működő cég magánosítása után ez a jégpálya egy román nemzetiségű tulajdonos, Maniga úr magántőkéjét gyarapította. Az Oroszpiacot a magánosítás után is a Hockey Club működtette a 2008-as év közepéig. Utána megvásárolta Maniga úr egyik fia. Albert Álmos volt RMDSZ-es polgármester, mostani szenátor — miután 2005-ben a Kovászna Megyei Törvényszékhez eljuttatott egy átiratot (hiszen akkor is megpróbálta a polgármesteri hivatal átvenni az Europiacot), amelyben elismerte, hogy az Europiacot működtető céget megkárosítják, hiszen 15 százalékkal kisebb a terület, amiért a koncessziós díjat ők követelik — vállalja, hogy ezt a károkozást rendezi, és az önkormányzat módosítja a koncessziós szerződést, hogy a pontos területért fizessen koncessziós díjat a cég. Ezt a volt polgármester úgy felejtette el, ahogy vállalta. Persze, az évek során, tavasszal és ősszel az Oroszpiac felszámolása és elköltöztetése napirendre került, hiszen szóban minden érintett intézmény elismerte, hogy az ott fóliasátrakban tartózkodó piacosok törvényt sértenek. A törvénytelenséget a hatóság elnézte nekik, az RMDSZ által kineveztetett prefektus és a decentralizált intézmények igazgatóinak szemet hunyásával is. Természetesen, soha nem született egyetlen lépés sem azért, hogy ha már nem ,,tudták" felszámolni ezt a törvénytelen kereskedelmi helyet, legalább törvényesítsék azt, és az önkormányzat kasszájába is folyjanak be némi pénzösszegek. Ez nem volt fontos.

Albert Álmos polgármester 2007-ben elindította a Novák Novrom Kft. csődöltetését. 2008-ban, még polgármesterként, elnézte azt, hogy az Oroszpiac árusait, miután egy Bukaresten keresztül megtett feljelentés visszaérkezett Sepsiszentgyörgyre, az RMDSZ által kinevezett fogyasztóvédelmi vezető ,,meggyőzi", hogy nem árulhatnak asztalon (több mint négy éve létezett már akkor a törvény, mely ezt megtiltotta), így azok megépítik teljesen törvénytelenül a ,,butikjaikat". Albert Álmos polgármester ennek a problémának a megoldását ,,hátrahagyta" az alakulandó önkormányzatnak, semmit nem téve annak érdekében, hogy ezt a törvénytelen építkezést leállítsa. A 2008-as helyhatósági választások után megalakul az új önkormányzat, és Antal Árpád András lesz a polgármester. Szintén RMDSZ-színekben. Az új polgármester még ,,komolyabb" törvénytisztelő, ő már ,,megszavazza" (!?), hogy nem csak elnézi a törvénytelen építkezőket, hanem ,,aggódik" befektetésük megtérüléséért. Persze, nyílt titok volt mindenki számára — ezt Antal Árpád András polgármester a médiában mondta el, Sztakics Éva Judit, ugyancsak RMDSZ-es alpolgármester pedig a hivatalban (találkozásunk alkalmával) —, hogy a piacot el akarják venni a cégtől, és a TEGA Rt.-nek működtetésre átadják. Közben a csődeljárásban eljutottunk oda, hogy letettünk egy újraszervezési tervet, amit a csődbíró elviekben elfogadott, életképesnek látta a cég tervét adósságai kifizetésére, de a ,,főhitelező" (Antal Árpád András polgármester?, vagy esetleg Sztakics Éva Judit alpolgármester? — semmiképpen sem az önkormányzat, hiszen a testületet erről meg sem kérdezték...) úgy döntött, hogy az újraszervezést nem fogják megszavazni, hanem kérik a cég csődölését és felszámolását annak a reményében, hogy így ők fognak majd pénzösszegeket bevételezni — mint önkormányzat, természetesen — a TEGA Rt. kasszájába. A sors iróniája, hogy a polgármester vagy alpolgármester által kiválasztott felszámolóbiztos ezt nem tudta számukra teljesíteni, hanem versenytárgyalás nyomán más lett a tulajdonos. Úgy néz ki, hogy pontosan a felszámolásra váró törvénytelen építkezések területének tulajdonosa, vagyis a Maniga család egy újabb vállalkozása, a Brassó megyében jegyzett Ralial Com Kft.

Hogy beletekintsünk e ,,piacosdi" anyagi vonzatának mértékébe: a pénzügyminisztérium honlapján megnézhető a Hockey Club 2007. évi egyszerűsített mérlege, ahol látszik, hogy — kereskedelmi tevékenységből! — ez a sportegyesület szinte 200 000 lejt bevételez csak a kopár föld bérbeadásából.

Nagyon sok indulat és kérdés halmozódott fel bennem ebben a konfliktusban. Az indulataimat levezettem azáltal, hogy a romániai hatóságoknál keresek megoldást. Egyetlen kérdésem maradt, amelyre a sepsiszentgyörgyi önkormányzat RMDSZ-es és MPP-s tanácstagjaitól, valamint Markó Béla és Szász Jenő pártelnöktől szeretnék választ kapni: Hogyan lehetséges az, hogy Sepsiszentgyörgyön, ahol a polgármester, a két alpolgármester és az önkormányzat szinte teljes létszámban magyar, egy román tulajdonosi struktúrájú vállalkozás, a minden hatóság által törvénytelennek nyilvánított Oroszpiac, amely területadón kívül semmivel sem tartozik az önkormányzatnak, többet ér, mint egy magyar tulajdonos vállalkozása, amely az évek során az önkormányzat kasszájába több mint 100 000 lejt fizetett be egy olyan területért, amelyet nem használt egészében, és amelyet Europiacnak csúfolnánk? Csak reményemet fejezem ki, hogy nem a személyem elleni ,,szeretet" eredménye lett egy kereskedelmi cég tönkretétele.

Őszinte tisztelőjük,

Papp Attila,

a NOVÁK NOVROM Kft. ügyintézője, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat volt tagja, a Háromszéki Területi RMDSZ volt ügyvezető elnöke

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2009-09-18: Nyílttér - x:

A tyúkszar sötét útjai (Visszajelzés)

A Háromszék szeptember 11-i számában Klárik Attila (a LAM Alapítvány nevében) cáfolta, hogy a magyarországi ABO tyúkfarm szemerjai egysége az alapítvány termőföldjeire lottyantaná szét ,,szárnyasürülékét" — amiként választékosan a tyúkszart nevezte. Gondolom, ha nap mint nap szagolná, mint mi, talán neki is simán tyúkszar lenne.
2009-09-18: Nyílttér - x:

Az igazi korlátok Zalánban (Visszajelzés)

Riport és szereplők
Meglepő hangvételű riport látott napvilágot nemrégiben a Háromszék napilapban, melynek sejtető fogalmazásából az derülhet ki a naiv olvasó számára, hogy az általam képviselt vállalkozás tisztességtelen eszközökkel és módon a tulajdonosi közösség kifosztásán fáradozna.