Hírsaláta

2009. szeptember 24., csütörtök, Belföld

NEM FIGYEL A T. HÁZ. Zagyva szöveget olvasott fel politikai nyilatkozat gyanánt Adriana Săftoiu liberális politikus kedden a parlamentben. A nyilatkozat különféle amerikai politikai beszédekből és újságcikkekből véletlenszerűen összeollózott szöveg.

Săftoiu sajátjaként, nyugodt hangon olvasta fel a szöveget, a jelenlevők pedig megtapsolták. A gyűlést vezető Daniela Popa (Konzervatív Párt) megköszönte a felszólalást, a jelen lévő újságírók sem vettek észre semmit. A politikus az akcióról elmondta, fél éve figyeli, hogyan zajlanak a politikai nyilatkozatok, és úgy általában az élet a törvényhozásban. Meg szerettem volna mutatni a kollégáimnak, hogy bármit mondhatunk, logikus és tartalmas mondatokat vagy épp ellenkezőleg, nem számít. A politikai nyilatkozatok semmire nem jók azon kívül, hogy egyes politikusok úgy tesznek, mintha csinálnának valamit ― fejtette ki Săftoiu. (Ziarul Financiar)

JÓL MEGY A BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOKNAK. Negyvenhárom százalékos a részesedésük a szuper- és hipermarket üzleteknek a romániai fogyasztópiacon. Ez három százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában ― derült ki a GfK felméréséből. (Ziare.com)

KÖTIK AZ EBET A KARÓHOZ A MULTIK. Nem tetszik a nagy bevásárlóközpont-hálózatoknak a mezőgazdasági minisztérium kezdeményezésére elfogadott kereskedelmi kódex, s azzal fenyegetőznek, hogy nem árulnak többé helyi terméket a hipermarketekben, ha az életbe lép. A nagyáruházak főként azt kifogásolják, hogy rövidebb határidőre kell fizetniük a gazdáknak, s szerintük ez pénzügyi zárlathoz vezetne, és akár csődbe is mehetnének. A törvény azt is előírja, hogy nem lehet áron alul értékesíteni a termékeket, illetve az áruházak csak olyan termékeket vásárolhatnak fel, amelyek megfelelnek a minőségi követelményeknek. (Realitatea)

BELEFULLADUNK AZ ADÓSSÁGBA. Július végéig a tavalyi év végéhez képest 26,5 százalékkal nőtt Románia közadóssága, mely 138,83 milliárd lejre (32,9 milliárd euró) rúg ― áll a pénzügyi tárca statisztikáiban. Ez az idei várható GDP 27,92 százalékát teszi ki. 2008 végén a közadósság 109,75 milliárd lej volt, ami a tavalyi GDP 21,78 százalékát tette ki. A július végi adósság 59,2 százalékát lejben, 31,33 százalékát euróban és 9,38 százalékát más valutákban kell visszafizetni. (Business Standard)

SZEPTEMBERRE NEM AKARNAK FIZETÉST ADNI A BÍRÁKNAK. Az igazságügyi miniszter szerint vitatható, hogy a sztrájk alatt ki kell-e adni az alkalmazottak fizetését. Egy ilyen megmozdulás ugyanis az állami bevételeket csökkenti. A bírák két hete jóformán semmilyen ügyet nem tárgyalnak, s az ország nagy részében ezt a tiltakozást október 5-ig folytatják. (Realitatea)

ÚJFASISZTÁK GYERGYÓSZENTMIKLÓSON. Szé­kelyföld román föld! ― kiabálták hangosan a román Új Jobboldal szélsőséges szervezet tagjai Gyergyószentmiklóson, és román zászlókat lengetve vonultak fel a város központjában. A megmozdulás vezetője beszédében a horthysta magyar hadsereg gaztetteiről szónokolt, elmondta, 1940 szeptemberében ötvennyolc román nemzetiségű polgárt gyilkoltak meg Gyergyó­szentmiklóson. Nem lehet tudni, hogy az információt honnan vette, azt azonban igen, hogy ilyesmi nem történt Gyergyóban. A hangoskodásra több helyi fiatal is felfigyelt, akik szintén zászlókkal felszerelkezve fejezték ki nemtetszésüket. Az ellentábor ezeket skandálta: Székelyföld magyar föld!, Vesszen Trianon! Fokozott csendőri és rendőri jelenlét kísérte a megmozdulást, a két tábor a tisztes távolságot betartva követte egymást, összetűzés nem történt. A járókelők megdöbbenve figyelték az idegenek szélsőséges megnyilvánulását. (Hargita Népe)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 771
szavazógép
2009-09-24: Közélet - x:

Éket verni (Jegyzet) — Ferencz Csaba

Az ,,ennyit lehetett elérni" politikusi mentegetőzés közepette az oktatási törvénycsomag burkoltan oda is hat, ahová egy ilyen jogszabálynak aligha kellene. A ,,szülők megsegítésének" mézesmázos indokával ugyanis a személyi jövedelemadóból felajánlható két százalékról is rendelkezik.
2009-09-24: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Mondjon le Udrea
A turisztikai miniszter vitatott tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság azt javasolja a képviselőháznak, hogy hagyja jóvá az Elena Udrea miniszteri tisztségből való leváltását és az ellene irányuló bűnvádi eljárás elindítását a közérdekkel szembeni hivatali visszaélés és gondatlanság miatt.