Hírsaláta

2009. szeptember 29., kedd, Belföld

ÉLETMENTŐ KISLÁNY. Egy agyvérzésben elhunyt, tízéves marosvásárhelyi kislány, Fekete Boglárka veséjével él tovább Victor Socaciu könnyűzene-énekes. (Adevărul)

AZ ELNÖKI PARANCS ÁLDOZATA. Múlt héten a mindentudó államfő arra biztatta a rendőröket, használják bátran fegyvereiket. Egy nap sem telt el, Brăilán elő is kapták pisztolyaikat, s lelőttek egy harmincéves helyi vállalkozót. Mint utóbb kiderült, ártatlanul, összetévesztették egy hosszú ideje körözött bűnözővel. (Adevărul)

ÍGY TILTAKOZNAK A PEDAGÓGUSOK. A következő hetekben a tanárok nem írnak be jegyet a naplóba, így tiltakoznak az egységes bértörvény ellen. A tanulók eredményeit csak saját, nem hivatalos füzetükbe fogják feljegyezni, és ezeket csak akkor jegyzik hivatalosan is, ha a kormány módosítja a bértörvényt. A tiltakozást a legnagyobb tanügyi szakszervezet hirdette meg, amelynek kétszázezer tagja van. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége egyelőre konzultál a tagokkal, és amennyiben ezek is támogatják, november 16-ára általános sztrájkot hirdet.

SZÉP ÁLOM MARAD AZ EURÓ BEVEZETÉSE. Nagyon bonyolultnak ígérkezik Románia 2015-ös euróövezethez csatlakozása, ha a következő két év alatt nem lendül fel a gazdaság — véli a Román Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, aki egyben tartózkodott prognózisok felállításától. Nagy próbatételt hoznak ezek az évek Románia számára, legkésőbb 2011-ig ugyanis három százalék alá kell faragnia a bruttó hazai termék 7,3 százalékának megfelelő jelenlegi költségvetési deficitjét. A szükséges reformok meghozatalához s így az euró mihamarabbi bevezetéséhez ösztönzést jelenthet a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás. A legfontosabb változtatásokat ez irányban a jegybank tanácsadója szerint jövő évben lenne a legideálisabb meghozni. (Ziarul financiar)

BERCEANU FEJÉT KÖVETELIK. Több mint hétezer pszichológus fog tiltakozni október elején Bukarestben a Szállításügyi Minisztérium épülete előtt, és Radu Berceanu tárcavezető lemondását követelik majd. A Pszichológusok Kollégiuma nem ért egyet azzal, hogy a gépkocsi-vezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges pszichológiai vizsgálatot a legújabb törvénykezés szerint csak azokban a rendelőkben lehet megszerezni, amelyek erre külön engedéllyel rendelkeznek. A pszichológusok attól félnek, monopolhelyzet alakulhat ki, a teszt ára pedig indokolatlanul emelkedhet. (Ziua)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-29: Közélet - x:

Az állam mint strici (A múlt hét) - Kuti János

Még mondja valaki, hogy nálunk senki nem foglalkozik a gazdaság fellendítésével! Szemenszedett hazugság! A kormány — mondjuk — nem. De itt az államfői bizottság. Az már igen. Most tett néhány jó javaslatot is. Nő a munkanélküliség, üres az államkassza? A megoldás: törvényesíteni kell a prostitúciót!
2009-09-29: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Băsescu békéltetne
Készséggel vállalja a közvetítést a koalíció két pártja között, ha felkérik, felelős hozzáállásra van szükség — reagált Traian Băsescu államfő a belügyminiszter leváltása körül kirobbant botrányra. Hozzátette viszont, hogy először mindkét pártnak hideg vízbe kellene lógatnia a lábát, ami újabb dühös válaszokat váltott ki az SZDP-s politikusok részéről. Emil Boc kormányfő még nem küldte át az elnöknek a leváltási határozatot, de már készülnek arra, hogy Dan Nica helyére Vasile Blaga területfejlesztési minisztert nevezzék ki. Esti gyűlésén a D-LP vezetősége az SZDP-re hárította a felelősséget az esetleg bekövetkező kormányválságért, a koalíció felrúgásáért.