Hírsaláta

2009. szeptember 30., szerda, Belföld

ROMÁNIA, AZ ADÓPOKOL. Dinu Patriciu cégei többnyire Svájcban vagy Hollandiában vannak bejegyezve, s úgy véli, ha létezik adóparadicsom, akkor léteznie kell adópokolnak is, és Románia nagy eséllyel indul az adópokol cím elnyeréséért folytatott küzdelemben. Patriciu elmondta, hogy míg a vállalkozásbarát országokban általában hat illetéket kell fizetni, addig a romániai adóhivatalnak sikerült 113-ra feltornásznia azok számát. Az üzletember szerint nemcsak az illetékek számával riasztja el Románia a befektetőket, hanem a folyamatos és értelmetlen botrányaival is, amelyek főleg a politikum körül robbannak ki. (Capital.ro)

HIBÁS VOLT A BÉRTÁBLA. Kifizetik a tanároknak szeptember— december között is az eddig kapott járulékokat — pontosított pénteken a tanügyminisztérium. A közalkalmazottak múlt héten elfogadott egységes bérezési törvényében ugyanis úgy jelent meg e járulékok megszüntetése, mintha az három napon belül, egy másik szerint pedig január elsejétől lépne érvénybe. A minisztérium közleménye szerint a ,,tárgyi tévedést" kijavították. A hibát napokkal ezelőtt jelezte a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Szövetség. Az illető pótlékokat a tanárok ingázásért vagy elszigetelt településen való munkavállalásért kapják, de ide tartozik a régiségpótlék, a vezetői jutalék, érdemfizetés, stresszpótlék, osztályfőnöki díj, pedagógiaigyakorlat-vezetői pótlék stb., és megszűnik a joguk a bérek újratárgyalására kollektív munkaszerződés keretében. (HotNews)

MEGKERESTÉK MARKÓT. Emil Boc, Adrian Videanu és Radu Berceanu hétfőn délután találkozott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével — tudta meg az Antena 3.

VESZÉLYBEN A RADNAI-HAVASOK. A védett területen több száz hektáron bogarak támadták meg a fákat, amelyek így elszáradnak és elpusztulnak. A Radnai-havasok erdeiből legkésőbb jövő tavaszig 50 000 köbméternyi faanyagot kellene kitermelni — vélik a szakértők.

NEM DRÁGUL A GÁZ ÉS A VILLANY. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) október elsején nem módosít a lakosságnak szolgáltatott földgáz és villamos energia árán, a jelenlegi szinten akarja tartani az árakat legalább 2010. április elsejéig — nyilatkozta a Mediafaxnak Petru Lificiu ANRE-elnök pénteken. Július elsején öt százalékkal csökkent a földgáz ára, miután május elsején már csökkent három százalékkal. A lakosságnak szolgáltatott villamos energia ára idén nem módosult. A válság miatt 25 százalékkal csökkent Romániában a földgázfogyasztás, illetve 10 százalékkal az energiafogyasztás. (Paprika Rádió)

JÓ OTT ÉLNI. Bukarest, Kolozsvár és Temesvár az a három város, amelyben válság idején is a legjobb dolgozni. A munkahelyek és fizetés szempontjából nem változott a városok toplistája a válság előtti időszakhoz képest. A tanácsadók, a munkaerő-toborzók, az üzletemberek szerint ezek azok települések, amelyekben legtöbb a munkalehetőség és legnagyobb a fizetés. Nem elhanyagolható az sem, hogy a nagyvárosok az egyedüliek, ahol egyáltalán még alkalmaznak embereket. (time4news.ro)

BÖRTÖN HELYETT TALÁRT ÖLTHETETT VOLNA. Iustin Coveinek, a craiovai bíró fiának, aki igen jelentős bankkártyahamisító-hálózatot működtetett, s így több millió eurót lopott, huszonkilenc nappal meghosszabbították előzetes letartóztatását. Az ügy egyik pikantériája, hogy a bíró apa és ügyész nagyapa fia épp nemrég fejezte be a helyi jogi egyetemet, s ha le nem bukik, hamarosan talárban látták volna viszont valamelyik helyi törvényszéken vagy bíróságon. (Ziare.com)

CSAK FELE SZAVAZNA. A legutóbbi közvélemény-kutatás alkalmával a megkérdezettek közel fele, pontosabban 47 százaléka mondta azt, hogy elmenne szavazni. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2009-09-30: Közélet - x:

Önállóbb magyar tagozatot

Nagyobb, szabályozottabb és garantált autonómiára tart igényt a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata azt követően is, hogy számos, a magyar tagozat tevékenységét nehezítő probléma megoldódott — jelentette ki tegnap Magyari Tivadar rektorhelyettes.
2009-09-30: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Csődközelben az egészségügy
A csőd szélére kerül az egészségügyi rendszer, ha a kormány nem utal ki a kórházaknak hárommilliárd lejt. Ezt az összeget még a héten kérni fogja az országos egészségbiztosító pénztár. A hazai egészségügyi rendszer a legújabb európai felmérés szerint utolsó az uniós országok között. A fogyasztói szempontból elbírált közegészségügyi ellátás minősítésénél közel negyven szempontot vesz figyelembe a besorolás.