Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 30., szerda, Belföld

Csődközelben az egészségügy

A csőd szélére kerül az egészségügyi rendszer, ha a kormány nem utal ki a kórházaknak hárommilliárd lejt. Ezt az összeget még a héten kérni fogja az országos egészségbiztosító pénztár. A hazai egészségügyi rendszer a legújabb európai felmérés szerint utolsó az uniós országok között. A fogyasztói szempontból elbírált közegészségügyi ellátás minősítésénél közel negyven szempontot vesz figyelembe a besorolás.

Húszezernél több vállalkozó vár

Húszezernél több vállalkozás vár bírósági tárgyalásra Romániában. Az igazságügyi miniszter szerint Bukarestben napolták el a legtöbb ügyet, itt szeptember elejétől 8000-nél is több beadvány tárgyalása késett meg az egy hónapja kitört bírói sztrájk miatt. Az Országos Cégbejegyzési Hivatal kirendeltségei közül csak 18 megyében vannak napirenden a beadott kérvények tárgyalásában, 24 másik megyében viszont 22 000-nél több iratcsomó gyűlt fel.

Elégedetlenek a gazdák

A mezőgazdasági minisztérium elé öntötték a magukkal hozott tejet a támogatással és főként a kilátásokkal elégedetlen állattartó gazdák tegnap. A járókelőknek pár szem krumplit, fej káposztát ingyen osztottak, mert úgy sincs semmi értéke. A több száz tüntető hosszasan álldogált és zajongott az utcán, pár percre a miniszter is kijött, de egyezség nem született.

Csökkent a kamat

Fél százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot a Román Nemzeti Bank tegnap, mától tehát 8 százalékkal kell számolni. A jegybank idén már ötödször csökkentette az alapkamatot, amely az év elejétől összesen 2,25 százalékpontot mérséklődött. Legutóbb augusztus elején született hasonló döntés, akkor szintén fél százalékpontról. A jelenlegi csökkentésre számítottak a gazdasági elemzők, hiszen az elmúlt hónapokban Romániában mérséklődött az infláció, és nagy szükség lenne a gazdaság fellendülésére, amit az olcsóbb banki hitel segíthetne.

Újabb ciános bányát terveznek

Egy arany- és ezüstbánya megvalósítását tervezi a Deva Gold vegyes vállalat a Gyulafehérvártól északnyugatra lévő Csertés község határában — jelentette be tegnap a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet. A kitermelésben a nagybányaihoz hasonlóan cianid-kioldásos technológiát alkalmaznának, a román állam 20 százalékban tulajdonosa a beruházásnak. Csertés jóval közelebb van a magyar határhoz, mint Verespatak, ha baleset történik, a szennyezés a Maroson keresztül közvetlenül a Tiszába jutna. Csertésen 1972-ben történt súlyos katasztrófa: átszakadt a rézbánya zagytározójának 30 méter magas gátja, a kiömlő iszap elöntötte a falut, és 80 ember meghalt.

Idősebbek érettségije

Sajátos módszertan alapján — az esélyegyenlőség elvét betartva — próbálkozhatnak idén az érettségivel a korábbi években sikertelenül vizsgázó végzősök: Farkas Anna Lili RMDSZ-képviselő javaslatára a parlament elfogadta a tanügyi törvény erre vonatkozó módosítását. Az idősebbek számára külön vizsgaidőszakot írnak ki a tanév folyamán.

Beteg a lakosság

Az ország lakosságának kétharmada, összesen 14 millió személy fordult tavaly orvoshoz. Egy frissen nyilvánosságra hozott statisztika térségenként adja meg a leggyakoribb betegségeket, így például a fővárosiak örvendenek a legjobb egészségnek, a szennyezett levegő pedig Brassó és Szeben megyében okozott tömeges szív-érrendszeri, valamint tüdőpanaszokat. Ugyanitt 12 000-rel nőtt a pszichiátriai betegek száma az utóbbi egy évben. A keleti országrészen az alkoholfogyasztás és az egészségtelen étrend szedi áldozatait, délnyugaton az ízületi gondok gyakoriak, Havasalföldön a szem- és halláskárosodások száma magasabb az átlagnál. A legtöbb daganatos beteget Kolozs, Iaşi, Dolj, Máramaros és Konstanca megyében regisztrálták. Székelyföldet külön nem emeli ki a felmérés, a Szeben, Brassó és Fehér megyét is magában foglaló régióban szerepelünk: ezer emberre átlag 46,3 légúti megbetegedés, 41,6 fertőző kór és 22,6 elmebaj jut.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-30: Belföld - x:

Hírsaláta

ROMÁNIA, AZ ADÓPOKOL. Dinu Patriciu cégei többnyire Svájcban vagy Hollandiában vannak bejegyezve, s úgy véli, ha létezik adóparadicsom, akkor léteznie kell adópokolnak is, és Románia nagy eséllyel indul az adópokol cím elnyeréséért folytatott küzdelemben. Patriciu elmondta, hogy míg a vállalkozásbarát országokban általában hat illetéket kell fizetni, addig a romániai adóhivatalnak sikerült 113-ra feltornásznia azok számát. Az üzletember szerint nemcsak az illetékek számával riasztja el Románia a befektetőket, hanem a folyamatos és értelmetlen botrányaival is, amelyek főleg a politikum körül robbannak ki. (Capital.ro)
2009-09-30: Közélet - x:

Három középiskolai ­osztállyal kevesebb (A minőségi oktatásért) - Fekete Réka

Jobb tanulmányi eredményekkel végezték a háromszéki diákok a 2008/2009-es tanévet, mint egy évvel azelőtt, de több a lezáratlan és bukott tanuló, nőtt az iskolát elhagyók száma.