Bölöni kiállításVan, mivel büszkélkedni

2007. május 29., kedd, Gazdakör
Idén harmadszor szerveztek Bölönben jószágkiállítást a hét végén lezajlott községnapok keretében. A helyi egyesület, a helyi tanács és szaktanácsadók ezúttal is példásan megszervezték a rangos kiállítást, amelyre negyvenhat gyönyörű tenyészállatot vittek el.
Van, mivel büszkélkedniük a helyi gazdáknak, hiszen a felvezetett állatok majdmindenike megállná helyét egy megyei megmérettetésen is. A gazdák is eltanulták az állatok előkészítésének módját, felszalagozva, kimosdatva és kifésülve, büszke járással sétáltatták a körringben, majd izgatottan várták az eredményhirdetést. Nehéz dolguk volt a bíráknak, csak hosszas mérlegelés után tudták meghozni a döntéseket. A tehenek csoportjában, ahol a legnépesebb volt a tábor, végül is első helyezett lett Biró Géza Jucija, második Tana József Dalmája, harmadik pedig Pál Attila Bözsije. A növendék és vemhes üsző kategóriában az első helyen Gecse János Florikája végzett, a második Máthé András Bojtija, a harmadik pedig Biró Géza Cifrája lett.
A csoportgyőztesek a kiállítás szépe címért is megküzdöttek, a megtisztelő titulust ezúttal Biró Géza szépséges Jucija nyerte el. A hatalmas tőgyű Juci csak kétszer borjúzott eddig, a jó nevű Szigmo tenyészbika leánya. A fajtabemutató-katalógusokba is beillő jószág a gazda gondoskodását a tavalyi évben 5400 liter tejjel honorálta. Kell is a sok tej a köz­ségnek, hiszen versenyben vannak az idővel. Az elnyert Sapard-pályázat ugyanis megköveteli az egyesületi tagoktól, hogy egy gazdasági év leforgása alatt 1 100 000 liter tejet értékesítsenek közösen. Ilyen állománnyal biztosan sikerülni is fog, és az öt éven át folyósítandó 15—20 000 eurós támogatás jól fog majd a közös célok megvalósításában.
A győztesek a francia Maig Record cég és a helyi tanács által biztosított ajándékcsomagokat, a megyei egyesület részéről pedig istállóépítési szakkönyveket kaptak. Ugyanakkor meghívták őket a megyei kiállításon való részvételre, amelyet tervek szerint június 30-án Kovásznán szerveznek.
Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1932
szavazógép
2007-05-29: Mi, hol, mikor? - Tibodi Ferenc:

Sport

Fair Play Kupa
XIV. Tavasz Kupa
2007-05-29: Gazdakör - Incze Péter:

A magyar uniós tapasztalatokról (Szomszédolás)

Az árkosi konferenciaközpontban jeles magyar szakemberek tartottak felkészítőt a megye vállakozóinak és mezőgazdászainak Partner­ség­ben — közösen az EU-ban címmel. Az előadások során a jelenlevők bepillantást nyerhettek az anyaországi uniós tapasztalatokba a mezőgazdaság, turizmus, fogyasztóvédelem, építőipar és pályázatkészítés terén.