Magyar házat avattak Külsőrekecsinben - Fekete Réka

2009. október 1., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

A gyermekek tánccal, énekkel és mesével mondtak köszönetet a támogatóknak

A moldvai magyar oktatás újabb fellegvárát avatták szeptember 26-án. A hatodik gyermekek házát Külsőrekecsinben építette fel a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, a korábbiakat Frumószán, Csíkfaluban, Magyarfaluban, Diószegen, Kósteleken.

A svájci és magyarországi adományozók támogatásával létrejött házban két korszerűen berendezett osztályteremben, számítógépteremben tartják a délutáni magyarórákat abban a faluban, ahol a legtöbben, több mint kétszázan vesznek részt a magyar oktatási programban. ,,Ahol egy ilyen létesítmény megjelenik, ott a falu kezd komolyabban odafigyelni a magyar oktatásra, ezáltal növekszik a magyar nyelv presztízse egy olyan vidéken, ahol a magyar nyelvet és a szegénységet együtt szokták emlegetni" — hangsúlyozza Hegyeli Attila, az oktatási program vezetője, aki lapunknak elmondta, annak is nagy a jelentősége a falu életében, ha a helyiek látják, hogy a plébános megszenteli a magyar házat, miként Külsőrekecsinben az avatón.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2009-10-01: Nemzet-nemzetiség - x:

Sok még a tennivaló a csángó falvakban (Székely tanítók Moldvában) - Fekete Réka

,,A negyedik tanévet úgy kezdem Frumószán, egyszer sem gondoltam, hogy el kéne menni." ,,Nem tudom, hogy hány évig maradok még Csíkfaluban, de reméljük, még kitartok." ,,Még nem gondolok a megállapodásra, valamiért úgy érzem, hogy a kósteleki munkám jót tesz az életemnek." Három olyan sepsiszentgyörgyi fiatal tanító gondolatai ezek, aki néhány éve moldvai falvakban tanítja a csángó gyermekeket magyarul írni és olvasni.
2009-10-01: Közélet - x:

Pokoli feszültségek - B. Kovács András

A gazdasági válság még jobban kiélezte azokat a feszültségeket, melyek ’90-től errefelé oly rendkívüli próbának tették ki az alkalmazottak idegeit.