Hírsaláta

2009. október 1., csütörtök, Belföld
BÜNTETŐ FELJELENTÉS A MÁTYÁS-SZOBOR ÜGYÉBEN. Büntető feljelentést tett az ügyészségen ,,a Kolozsvári Városi Tanács törvényes képviselői", illetve a Kolozsvári Városi Tanácsot a május 4-i liciten képviselő László Attila ellen a budapesti Bencsik Alkotóközösség Kft. A kft.-t hiányzó iratok miatt már a versenytárgyalás első körében kizárták.

A feljelentés szerint a licitet nem megfelelő körülmények között szervezték meg, ezáltal elmaradt haszon miatt jelentős kárt okoztak a budapesti cégnek. Ugyanakkor kifogásolják, hogy az útépítéssel foglalkozó és a hatóságoktól a szükséges engedélyekkel nem rendelkező Concefa Rt. nyerte meg a licitet, illetve arra gyanakszanak, hogy a nagyszebeni cég olyan információkkal rendelkezett, amelyeket eltitkoltak a többi résztvevő elől. (Szabadság)

KÖLTŐ BÍRÁLTA AZ ÁLLAMFŐT. Az államfő a Konrad Adenauer Alapítvány meghívására utazott Marosvásárhelyre kedden késő délután, helyi vezetőkkel, meghívottakkal találkozott. Az elnök meglepődött, amikor a hallgatóságból egy fiatal költő, Claudiu Comartin szót kért, és érzéketlennek nevezte Traian Băsescut, illetve figyelmeztette, hogy politikai diskurzusa fáradt, és az emberek már nem vevők az ajánlatára. Úgy vélte, kifejezetten káros az országra nézve, hogy az elnök folyamatosan a konfliktusokat keresi. Az államfő elismerte, hogy a fiatalembernek igaza van, ugyanakkor pontosított: mint elnök kénytelen megküzdeni a maga szabadságáért. Hozzátette: elgondolkodtatónak tartja, hogy érzéketlennek nevezték. (mediatica.ro)

JÓVÁHAGYTÁK A RIDZI-JELENTÉST. A képviselőház jogi bizottsága ma jóváhagyta a Ridzi-bizottság jelentését, és kérte a plénumot, emeljen vádat a volt miniszter ellen hűtlen kezelés miatt. A jelentést tizenkét szavazattal nyolc ellenében fogadták el. A Demokrata Liberális Párt szavazott ellene. (Kolozsvári Rádió)

BÜNTETLENÜL TÁVOZOTT A SZEKUSTÁBORNOK. Elhunyt nyolcvanéves korában Nicolae Pleşiţă szekustábornok, Ceauşescu külföldi titkosszolgálatának vezetője. Évekig azzal vádolták, hogy ő szervezte meg a Szabad Európa Rádió elleni robbantásos merényletet, a külföldön élő vagy oda menekült, diktatúraellenes román személyiségek üldözését. A rendszerváltás után jól megvolt, hetvenmillió lejes nyugdíjból tengette életét. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-10-01: Közélet - x:

Hadd lobogjon (Jegyzet) - Szekeres Attila

Mily nagylelkű prefektusunk, akinek szúrja a szemét a székely zászló: egyelőre nem büntet. De ha szép szóval nem megy, akkor kénytelen lesz rá. Mármint megbírságolni azokat a polgármestereket, akik kitűzték hivatalukra a lobogót.
2009-10-01: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Folytatódik az állóháború
Kudarcba fulladt tegnap reggel a két kormánypárt tárgyalási kísérlete a harmadik napja tartó kormányválságról: a szociáldemokraták elutasították partnerük meghívóját, és nem vettek részt az Emil Boc miniszterelnök által összehívott koalíciós egyeztetésen. Az SZDP nem fogadja el Traian Băsescu államfő javaslatát, hogy semleges személy vagy ellenzéki politikus kerüljön a vitatott belügyi tárca élére, kitart Dan Nica mellett.