Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. október 1., csütörtök, Belföld

Folytatódik az állóháború

Kudarcba fulladt tegnap reggel a két kormánypárt tárgyalási kísérlete a harmadik napja tartó kormányválságról: a szociáldemokraták elutasították partnerük meghívóját, és nem vettek részt az Emil Boc miniszterelnök által összehívott koalíciós egyeztetésen. Az SZDP nem fogadja el Traian Băsescu államfő javaslatát, hogy semleges személy vagy ellenzéki politikus kerüljön a vitatott belügyi tárca élére, kitart Dan Nica mellett.

A D-LP délutánig adott újabb ,,ultimátumot" egy új jelölt megnevezésére, és miután merev elutasításba ütközött, Boc kijelentette, hogy nem tehet mást, megvárja az államfő döntését. A még tisztségben levő miniszterelnök-helyettes, Dan Nica szintén az államfőhöz fordult a válság feloldásáért, arra kérte, hogy gondolja meg a menesztését, mert ha aláírja, akkor az SZDP kormánytagjai harminc percen belül mind lemondanak. A szociáldemokraták fővárosi szervezete tegnap rendkívüli, ünnepi hangulatú értekezletet tartott, ez alkalommal is élesen bírálták az államfőt. Lapzártakor Nica Băsescuval tárgyalt.

Pénzt osztott a kormány

Októbertől ötven lejjel, 300-ról 350-re emeli az államilag szavatolt minimálnyugdíjat a kormány, a többit pedig két százalékkal — jelentette be a tegnap délutáni kormányülés után Emil Boc miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy márciusban már volt egy háromszázalékos nyugdíjemelés, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi növekedés nem vonatkozik a speciális, igen magas nyugdíjakra. Elismételte, hogy januártól, az egységes bértörvény életbe lépésétől egyetlen állami alkalmazottnak sem csökken a fizetése, a tanároké pedig gyorsuló ütemben nő majd. Jóváhagyta a kabinet az egészségbiztosító pénztárak által felvehető hitelkeretet és az orvosokkal kötött keretszerződések módosítását, valamint egy, a kőolajipari fejlesztésre vonatkozó memorandumot is. Az ülésen mindkét kormánypárt miniszterei részt vettek, és csak a napirenden szereplő határozatokról tárgyaltak; a végén kérdezte meg Dan Nica belügyminisztert a kormányfő, hogy milyen döntésre jutott az SZDP.

Ultimátum a parlamentnek

Húsznapos határidőt szabna a kormány a parlamentnek arra, hogy jóváhagyja az elnökválasztás és az elnök által kért népszavazás azonos időpontban való megszervezését. A kabinet tegnap sürgősségi kormányrendeletben módosította a vonatkozó törvényt: eszerint az államfőnek joga van elnöki határozatban kiírni népszavazást, ha a parlament húsz napon belül nem válaszol a felkérésére. A rendelet értelmében az elnökválasztás napján, ugyanazokban a körzetekben és ugyanazokkal a választási bizottságokkal, de külön pecséttel és külön listákon a népszavazást is le lehetne bonyolítani. Boc érvelése szerint ezzel tizenegymillió eurót takarítana meg az államkincstár. A népszavazás ötlete és időzítése Traian Băsescu államfőtől származik — az egykamarás, legtöbb háromszáz fős parlament létrehozásáról kérné ki a lakosság véleményét. A kormányrendeletet a Dan Nica kormányfőhelyettes által vezetett belügyi tárca jóváhagyása nélkül szavazták meg.

Tüntettek a közalkalmazottak

Több száz állami alkalmazott vonult utcára tegnap Bukarestben és több vidéki városban. A főként tanügyi és közigazgatási szakszervezetek a két kormánypárt székházai előtt tüntettek az egységes bértörvény és a tíznapos fizetetlen szabadság ellen. A D-LP országos vezetői közül senki nem állt szóba velük, az SZDP-nek két alelnöke is kiment, de csak annyit mondtak, hogy fölösleges a tiltakozás, hiszen ők úgyis kivonulnak a kormányból.

Verekedés a városházán

Birokra kelt a közösségi rendőrség tagjaival a fővárosi önkormányzat két nagyromániás tanácstagja, amikor magaviseletük miatt ki akarták őket tessékelni az ülésteremből. A napirenden több övezeti városrendezési terv szerepelt, a nagyromániások szerint az ingatlanmaffia gyanús ügyleteit törvényesítik utólag. Ugyanezen a véleményen volt több civil szervezet is, amelynek aktivistái az egykori Bukarestet jelképező fekete koporsóval vonultak fel a főpolgármesteri hivatal előtt, és szintén dulakodásba keveredtek a rendfenntartókkal, amikor azok meg akarták állítani az engedély nélkül megjelent gyertyás-koszorús menetet. Mircea Toma újságíró, a Sajtófigyelő Szolgálat munkatársa szerint a tanácstagok valamennyi választási ígéretüket megszegik. Néhányan a botránykitörés után távoztak, a jelenlevők azonban végül ötvennégy területrendezési tervet fogadtak el.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-10-01: Belföld - x:

Hírsaláta

BÜNTETŐ FELJELENTÉS A MÁTYÁS-SZOBOR ÜGYÉBEN. Büntető feljelentést tett az ügyészségen ,,a Kolozsvári Városi Tanács törvényes képviselői", illetve a Kolozsvári Városi Tanácsot a május 4-i liciten képviselő László Attila ellen a budapesti Bencsik Alkotóközösség Kft. A kft.-t hiányzó iratok miatt már a versenytárgyalás első körében kizárták.
2009-10-01: Közélet - x:

Háromszékért kitüntetés

Háromszékért éremmel tüntetik ki a különféle versenyeken, rendezvényeken kiemelkedő eredményeket elérő, a térség hírnevét öregbítő sportolókat, művészeket, közéleti személyiségeket, diákokat. Erről legutóbbi ülésén Kovászna Megye Tanácsa döntött.