Fél kormánnyal az elnökválasztásig

2009. október 2., péntek, Közélet

Kivonta minisztereit és államtitkárait a kormányból tegnap délben az SZDP, miután Traian Băsescu államfő reggel aláírta Dan Nica belügyminiszter hétfőn beharangozott menesztését és Vasile Blaga területfejlesztési miniszter ideiglenes kinevezését. Ezzel a koalíció felbomlása hivatalossá vált.

A lemondott kormánytagok távozását Băsescu már jóváhagyta, és bár az alkotmány értelmében tizenöt napig még el kell látniuk feladataikat, a D-LP már elosztotta az üresen maradt tárcákat: a következő hetekben két-két minisztérium jut a demokrata-liberális politikusokra. Az ideiglenes kormány legtöbb negyvenöt napig, egyes számítások szerint pontosan az elnökválasztás első fordulójáig maradhat tisztségben, ha a parlamentben meg nem buktatják; az NLP már bejelentette, hogy e célból bizalmatlansági indítványt kezdeményez, és az SZDP támogatását is várja. A szociáldemokraták egyébként nem csupán kilenc miniszterüket, hanem valamennyi államtitkárukat is visszahívják a kormányból, és a vidéki intézményekben politikai alapon elfoglalt vezetőségi állásokat is felszabadítják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2009-10-02: Közélet - x:

Öreg derék nem vén derék - Fekete Réka

Míg a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park egyik sétányán tegnap délelőtt tizenévesek rótták a tornaórán kiszabott köröket, egy másikon idős férfiak és asszonyok követték Csíki Sándor tanár úr mozdulatait, egyszerre lendítették karjukat, hajoltak jobbra-balra, előre-hátra.
2009-10-02: Közélet - x:

Leállítani a bozótharcot (Visszakozott Antal Árpád) - Váry O. Péter

Bár igazságtalannak tartja és elveinek ellentmond az, hogy amiről tudja, rossz, mégis elfogadja, hogy azzal együtt éljen, de tekintettel a szerda délutáni tanácsülésen kialakult hangulatra, az RMDSZ és az MPP között kialakult bizalmi válságra, s hogy a helyzet elmérgesedését ne fokozza, visszavonja Antal Árpád András az Urban Locato cég felszámolására tett javaslatát — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy polgármestere.