Hírsaláta

2009. október 2., péntek, Belföld

MÁSODIK HELYEN. Évente több mint 28 000 19 évesnél kisebb lányanya szül gyereket Romániában, ezzel az ország második helyen áll Európában a kiskorúak szülési arányát illetően, az első helyet Nagy-Britannia foglalja el több mint 50 000 kiskorúszüléssel. Angliában azonban ez a szám az évi szülések 7 százalékát teszi ki, Romániában pedig 13 százalékát. A román kiskorúak közül 17 000 választja évente az abortuszt anyaság helyett. (Krónika)

A NYILVÁNTARTÁS JAVULT. Jelentős mértékben nőtt a bűnelkövetések száma idén. A belügyminisztériumi közlemény szerint az idei kriminalisztikai mutató 13 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi, de ez a rendőrség szerint nem a közbiztonság romlásáról árulkodik, hanem a nyilvántartás minőségi javulásáról. (Ziare.com)

INGYENES TÉVÉ- ÉS RÁDIÓREKLÁM AZ ELNÖKJELÖLTEKNEK. A közelgő elnökválasztási kampányban ingyenesek lesznek a politikusok rádió- és tévészereplései — döntötte el az Országos Audiovizuális Tanács. A testület arról is határozott, hogy többé nem tiltják a nemzeti szimbólumok használatát a kampányanyagokban. (ÚMSZ)

CÉGEK TERHEI. 2008-ban a munkaerővel kapcsolatos költségek átlagosan 2296 lejt (625 eurót) tettek ki személyenként — áll az Országos Statisztikai Intézet kimutatásában. A legnagyobb, fizetésjellegű kiadásokat a pénzügyi közvetítő szektorban, a kitermelőiparban, valamint a hő- és energiaszolgáltatóknál jegyezték. A legkisebb fizetéseket a vendéglátóiparban regisztrálták — itt az országos átlagnál 43 százalékkal kisebbek a bérköltségek. Statisztikák szerint tavaly a nettó átlagbér 1309 lej volt — ez 25,6 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. (Ziarul financiar)

EREDMÉNYES NÉPSZAVAZÁS GYERGYÓREMETÉN. Szeptember 27-én egyhangúlag úgy döntöttek a gyergyóremeteiek, hogy településük határában épüljön fel a regionális hulladéklerakó. A kiírt szavazás eredményes volt: mintegy háromezer gyergyóremetei, a község lakosainak közel hatvan százaléka voksolt. Az eredmény: a remeteiek döntő többsége, 83,5 százaléka a regionális hulladéklerakó megépítését szeretné. (figyelő.ro)

CSAK A LAKOSSÁG FELÉNEK VAN VEZETÉKES VIZE. Románia lakosságának csak fele rendelkezik vezetékes vízzel, tavaly 11,42 millió ember, azaz a népesség 53,1 százaléka élt csapvíz nélkül — közölte az Országos Statisztikai Intézet. Az összfogyasztás 654 millió köbméterre emelkedett. Az ezzel foglalkozó gazdasági egységek 2008-ban 6,309 milliárd köbméter vizet nyertek a természetből, kezeltek és osztottak szét a települések vízhálózataiba. Ebből 530,445 millió köbmétert föld alatti forrásokból nyertek. Az összmennyiségből 1,66 milliárd köbmétert osztottak szét, a maradékot saját szükségletük, illetve a szállítás közbeni veszteség tette ki. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-10-02: Közélet - x:

Leváltották Codrin Munteanut

Az ideiglenes kormány egyik első intézkedése az volt, hogy a lemondott SZDP-s miniszterek és államtitkárok után a prefektusokat is menessze.
2009-10-02: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

A második Boc-kormány
A miniszterelnökön kívül összesen tíz minisztere van az ideiglenes kormánynak: a D-LP tárcavezetői tegnaptól kezdve két-két ágazatot vezetnek, legtöbb 45 napig. Traian Băsescu rögtön az SZDP-s miniszterek lemondása után aláírta az új kinevezéseket, és az új kabinet tegnap este meg is tartotta első ülését (sokak szerint szabálytalanul).