Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. október 2., péntek, Belföld

A második Boc-kormány

A miniszterelnökön kívül összesen tíz minisztere van az ideiglenes kormánynak: a D-LP tárcavezetői tegnaptól kezdve két-két ágazatot vezetnek, legtöbb 45 napig. Traian Băsescu rögtön az SZDP-s miniszterek lemondása után aláírta az új kinevezéseket, és az új kabinet tegnap este meg is tartotta első ülését (sokak szerint szabálytalanul).

A következő hetekben tehát Emil Boc a kormányfői teendők mellett az oktatás és kutatás, Vasile Blaga kormányfőhelyettes a belügy és a vidékfejlesztés, Cătălin Predoiu a külügy és az igazságügy, Adriean Videanu az egészségügy és a gazdasági tárca, Radu Berceanu a közlekedés és a mezőgazdaság, Elena Udrea a környezetvédelem és az idegenforgalom, Gheorghe Pogea a munkaügy és a pénzügyek, Gabriel Sandu a kis- és középvállalkozások, valamint a távközlés, Sorina Plăcintă a sport és ifjúsági, valamint a parlamenti kapcsolattartás feje lesz; mindössze két miniszter maradhatott egy-egy tárcával: Mihai Stănişoară a honvédelem, Theodor Paleologu pedig a művelődés élén.

Megingott a lej

A politikai bizonytalanság első jeleként a tegnapi tőzsde több mutatója visszaesett Bukarestben, és a valutaárfolyam is a szokásosnál jobban kilengett, mielőtt megállapodott a tegnapinál jóval alacsonyabb értéken. Záráskor egy euró 4,249 lejt kóstált.

Verekedtek az ételért az öregek

Mintegy kétezer nyugdíjas tolongott tegnap a piteşti-i polgármesteri hivatal előtt, ahol az idősek világnapja alkalmából élelmiszercsomagokat osztogattak a kis jövedelműeknek. A rászorulók meghívót kaptak, de a vártnál sokkal többen jelentek meg, és egymást taposták le azért, hogy hozzájussanak az áhított segélyhez. Az elégedetlenség akkor csapott fel, amikor kiderült, hogy nincs annyi ajándék, mint ahány igénylő; a rendet csak a csendőrség segítségével sikerült helyreállítani.

Hétfőn sztrájkolnak

Közel 800 000 állami alkalmazott készül sztrájkolni október 5-én, hétfőn. Az egységes bértörvény ellen tiltakozó tanárok néhol órát sem tartanak, sok orvos csak a sürgősségi eseteket látja el, a rendőrök pedig karszalaggal jelzik elégedetlenségüket.

A szebeni példa legyen mérvadó

„A nagyszebeniek megmutatták, hogyan lehet más nemzetiségű politikust megválasztani a város élére. Ez a példa álljon egész Románia előtt" — mondotta Kelemen Hunor kedden az egykori szász székvárosban. A magyar államelnökjelölt szerint az elmúlt húsz év alatt Romániából egy központosított, látszólag erős állam lett, azonban e mögött számos probléma és konfliktusveszély húzódik. Mindenképpen módosítani kell az alkotmány első cikkelyét, a nemzetállami kifejezés törlésével, hiszen Románia lakosságának több mint tíz százaléka valamilyen nemzeti kisebbséghez tartozik, ebből hét százalék magyar.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2009-10-02: Belföld - x:

Hírsaláta

MÁSODIK HELYEN. Évente több mint 28 000 19 évesnél kisebb lányanya szül gyereket Romániában, ezzel az ország második helyen áll Európában a kiskorúak szülési arányát illetően, az első helyet Nagy-Britannia foglalja el több mint 50 000 kiskorúszüléssel. Angliában azonban ez a szám az évi szülések 7 százalékát teszi ki, Romániában pedig 13 százalékát. A román kiskorúak közül 17 000 választja évente az abortuszt anyaság helyett. (Krónika)
2009-10-02: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Kína ünnepelt
Nagyszabású katonai parádéval és látványos felvonulással megkezdődött tegnap Pekingben a Kínai Népköztársaság kikiáltásának évfordulós ünnepsége. Hu Csin-tao elnök — aki az évforduló tiszteletére a megszokott öltönyt szürke Mao-kabátra cserélte — egy kínai gyártmányú nyitott limuzinban állva szemlélte Peking központjában, a Tienanmen téren felvonuló több ezer katonát, több száz harckocsit és más fegyvereket.