Hírsaláta

2009. október 3., szombat, Belföld

SZÍNHÁZI KOLLOKVIUM. Ma kezdődik Gyergyó­szentmiklóson a Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma. A sepsiszentgyörgyi kiadások — 1978, 1980 és 1992 — után a kollokviumok hagyományát a Figura Stúdió Színház újította fel 2001-ben. Az október 11-ig tartó VIII. fesztivál alkalmával a két házigazda, a Figura Társaság 25 éves és a Figura Stúdió Színház 15 éves évfordulóját is ünneplik, egyik alapító tagjuk és névadójuk, a 2003-ban elhunyt színésznő emlékére felavatják a Városi Művelődési Központ Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermét. (hamlet.ro)

ŐSZI VÁSÁR SZÉKELYUDVARHELYEN. Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit csütörtökön Székelyudvarhelyen a térség egyik legrangosabb gazdasági eseménye, az immár 17. alkalommal megrendezett őszi vásár. A szalagvágás előtt a házigazda, a polgármester és a Sapientia—EMTE rektora mondott köszöntőbeszédet. (Krónika)

PRŰD AZ AUDIOVIZUÁLIS TANÁCS. Figyelmeztetésben részesítette az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) a Minimax rajzfilmadó román nyelvű változatát, mivel illetlennek minősítette a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat szinkronizált változatának január 6-án és 8-án sugárzott részében megjelenő képeket. Ugyanakkor a tanács szerint ez a rajzfilm állatkínzásra utaló jeleneteket is tartalmazott. A tanács által kifogásolt jelenetek a Magyar Népmesék-sorozat A királykisasszony jegyei című epizódjában jelentek meg. A rajzfilmet a Kecskeméti Stúdió készítette 1978-ban, a Jankovics Marcell és Horváth Mária rendezte mesét magyar változatban Molnár Piroska mondja. A rajzfilm a népmesei szegénylegény történetét mutatja be, aki három kismalacot ad a királykisasszonynak cserébe azért, ha a királylány előbb térdig, majd ,,kötözködésig", és végül ,,nyakig felhúzza zubbonyát", így felfedve születési jegyeit. Az OAT ezt a jelenetet ítélte illetlennek, ugyanakkor kifogást emelt az ellen is, hogy a szegénylegény felvágja késével a vele tréfát űzni szándékozó gazdag legények lovainak lábán a bőrt. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 657
szavazógép
2009-10-03: Közélet - x:

Kint is fontos a stabilitás

Magyarországnak is érdeke, hogy stabil és erős kormánya legyen Romániának — hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeket Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök, Magyarország utazó nagykövete folytatott tegnap Bukarestben.
2009-10-03: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Geoană harmadik nekifutása
Harmadszor jelentette be tegnap Mircea Geoană, az SZDP és a szenátus elnöke, hogy megpályázza az államfői tisztséget az idei választáson. Az SZDP rendkívüli kongresszusán tegnap közel tízezer küldött vett részt, legalább részben pirosba öltözve, az ünnepi hangulatot azonban némiképp beárnyékolta, hogy a párt egyik Temes megyei személyiségéről a napokban jelentek meg meztelen fényképek a világhálón. Az elhangzott beszédekben nagyobb teret szenteltek Traian Băsescu elnök ostorozásának, mint saját érdemeik kidomborításának.