Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. október 3., szombat, Belföld

Geoană harmadik nekifutása

Harmadszor jelentette be tegnap Mircea Geoană, az SZDP és a szenátus elnöke, hogy megpályázza az államfői tisztséget az idei választáson. Az SZDP rendkívüli kongresszusán tegnap közel tízezer küldött vett részt, legalább részben pirosba öltözve, az ünnepi hangulatot azonban némiképp beárnyékolta, hogy a párt egyik Temes megyei személyiségéről a napokban jelentek meg meztelen fényképek a világhálón. Az elhangzott beszédekben nagyobb teret szenteltek Traian Băsescu elnök ostorozásának, mint saját érdemeik kidomborításának.

Nem lesz kampányfőnök

Szabad és korrekt választásokat ígért Vasile Blaga új közigazgatási és belügyminiszter, aki a következő hetekben felvilágosító kampányt szervez; ebből a választók megtudhatják, mivel jár a választási csalás és a többszöri szavazás. Egyúttal azt is bejelentette, hogy lemond Băsescu kampányfőnöki tisztségéről. Belügyminiszteri tevékenységének első napján Blaga két államtitkárt nevezett ki az SZDP menesztett embereinek helyére.

Két tárca, egy fizetés

A kabinetnek társadalmi szolidaritást kell vállalnia, így az immár két-két tárcával rendelkező demokrata-liberális miniszterek csupán egy tisztségnek megfelelő fizetést kapnak, a többletmunkáért egyikük sem részesül az eddiginél magasabb javadalmazásban. Ugyancsak nagy megtakarítás adódik abból, hogy a kormánynak alárendelt intézmények közül nemcsak a prefektusi hivatalokban megy végbe tisztogatás, több államtitkári posztot és ezekkel együtt az alárendelt struktúrákat is megszüntetik.

Iskolaigazgatók, vissza

Visszavonta Ecaterina Andronescu korábbi tárcavezetőnek az iskolaigazgatók kormányzati szinten történő kinevezéséről szóló rendeletét Emil Boc, nem kormányfői, hanem ideiglenes oktatási miniszteri minőségében. A szóban forgó Andronescu-rendeletet saját pártja is támadta. Tegnap Boc tárgyalásokat folytatott az érettségiről is, szabályzatának kidolgozását a hónap végére ígérte.

Decemberben pályára hajthatunk

A román egyesülés napján, december elsején átadják az észak-erdélyi autópálya első, 42 kilométeres szakaszát — ígéri Emil Boc kormányfő, aki tegnap a helyszínen tekintette meg a munkálatokat. A Kolozsvárt elkerülő Aranyosgyéres és Gyalu közötti útról van szó, amiből 30 kilométernyit már le is aszfaltozott az útépítő Bechtel cég. A tervezett autópályának ez nem egészen az egytized része, de itt lehet a legrosszabbul haladni. Ugyanazon a napon a Băneasa-felüljárót is fel szeretné avatni a miniszterelnök, aki maraton szervezésére hívta fel a helyi önkormányzatokat — mint mondotta, ő is szalad majd pár kilométernyit.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-10-03: Belföld - x:

Hírsaláta

SZÍNHÁZI KOLLOKVIUM. Ma kezdődik Gyergyó­szentmiklóson a Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma. A sepsiszentgyörgyi kiadások — 1978, 1980 és 1992 — után a kollokviumok hagyományát a Figura Stúdió Színház újította fel 2001-ben. Az október 11-ig tartó VIII. fesztivál alkalmával a két házigazda, a Figura Társaság 25 éves és a Figura Stúdió Színház 15 éves évfordulóját is ünneplik, egyik alapító tagjuk és névadójuk, a 2003-ban elhunyt színésznő emlékére felavatják a Városi Művelődési Központ Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermét. (hamlet.ro)
2009-10-03: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Prágában bukik el az EU alapokmánya?
A cseh alkotmánybíróság tegnap megtiltotta Václav Klaus cseh államfőnek, hogy aláírásával ratifikálja a lisszaboni szerződést, amíg a bíróság nem dönt az Európai Unió (EU) döntésrendszerét megreformáló szerződésről.