Hírsaláta

2009. október 6., kedd, Belföld

BĂSESCU LEGYŐZHETŐ. Első alkalommal mutatták azt az IMAS közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett mérései, hogy Traian Băsescu jelenlegi államelnököt a választások második fordulójában mind Mircea Geoană, mind Crin Antonescu és Sorin Oprescu legyőzné. Alin Teodorescu, az intézet vezetője az Antena3 hírtelevízióban elmondta: az eredményt a héten végzett újabb közvélemény-kutatással ellenőrzik.

A KÖZALKALMAZOTTAK EGYHATODA FŐNÖK. A közalkalmazottak csak mintegy fele végez aktív társadalmi szolgálatot, a többiek támogató feladatot látnak el. Így a közalkalmazottak harmada sofőr, pénztáros vagy titkár(nő). A költségvetési alkalmazottak maradék egyhatoda főnöki pozíciót tölt be, vagyis szintén nem végez aktív szolgáltatást. A Ziarul Financiar adatai szerint a közalkalmazottak legnagyobb része oktató (285 000, 75 000 kisegítő személyzettel), rajtuk kívül a költségvetésből kap fizetést 76 000 rendőr, 7800 bíró, 133 000 katona, 175 000 egészségügyi alkalmazott (50 000-en orvosok) és 136 000 egyéb, adminisztrációban dolgozó.

MOZDONY LESZ, A VASÚTTAL GOND VAN. Az Állami Vasúttársaság személyszállító ágazata egy 200 kilométer/órás sebességgel közlekedő villamos mozdonyt vásárolt 9,39 millió lejért, és újabb kettő beszerzésére készül. A költségeket az állami költségvetésből fedezik. Miután Románia csatlakozott az EU-hoz, az Állami Vasúttársaság infrastruktúráért felelős ágazatának biztosítania kell a körülményeket ahhoz, hogy a személyszállító vonatok legalább 160 km/órás, a pán-európai folyosókon közlekedő tehervonatok pedig legalább 120 km/órás sebességgel haladjanak. A vasúttársaság legfrissebb adatai szerint a vasúthálózat több mint 5000 kilométeres szakaszán nem végezték el a szükséges javításokat a megszabott határidőig, emiatt több mint 300 távon sebességkorlátozást kell elrendelni. Jelenleg az egyetlen szakasz, amelyen 200 km/órás sebességgel lehet közlekedni, a Făurei-i Vasúti Tesztelőközpont. (Erdély FM)

NINCS PÉNZ A NYELVI JOGOK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE. Döcög a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Euró­pai Chartájának gyakorlatba ültetése Romániában — derül ki a Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja tanulmányából. Az 1992-es keltezésű Chartát Románia aláírta, és 2007-ben a 282-es számú törvénnyel szabályozta annak gyakorlatba ültetését. Ennek értelmében a kisebbségek használhatják a közigazgatásban anyanyelvüket, amennyiben az adott településen arányuk eléri a húsz százalékot. Ez mégsem történik mindenütt zökkenőmentesen — derül ki a tanulmányból. Az önkormányzatok többnyire arra hivatkoznak, hogy nincs megfelelő anyagi forrásuk vagy intézményi hátterük arra, hogy a kisebbségek nyelvére is lefordítsák a hivatalos dokumentumokat. (Paprika Rádió)

NEGYVENÖT ÉV HÁTRÁNY. A Moody’s elemző cég szerint közel fél évszázadra van szükség ahhoz, hogy Románia a fejlett nyugati gazdaságok szintjére tornázza fel magát. Míg Kelet-Európa többi országa is hasonló csónakban evez, Magyarország az egyetlen, melynek a régióban elsőként, már 2011-ben komoly esélye van a fellendülésre.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-10-06: Közélet - x:

Válás román módra (A múlt hét) - Kuti János

Kilenc hónappal az összeállás után elvált a két kormánypártunk. Ennyi idő alatt egy rendes házasságnak már van némi felmutatható eredménye. De nálunk ez a házasság csak egy vetélést eredményezett.
2009-10-06: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Függetlenként indul Sorin Oprescu
Független jelöltként indul az államelnök-választáson Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere, aki ezt tegnap jelentette be hivatalosan. Beszédében kemény vádakkal illette a jelenlegi politikai osztályt, amely — véleménye szerint — csődöt mondott. Oprescu mostani indulásával kapcsolatosan megoszlik az elemzők véleménye, némelyek szerint nincs esélye, független jelöltként nem állnak mögötte a kampány megszervezéséhez szükséges helyi szervezetek, mások azonban úgy vélik, Oprescu lehet Traian Băsescu egyik legfőbb ellenfele.