Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. október 6., kedd, Belföld

Függetlenként indul Sorin Oprescu

Független jelöltként indul az államelnök-választáson Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere, aki ezt tegnap jelentette be hivatalosan. Beszédében kemény vádakkal illette a jelenlegi politikai osztályt, amely — véleménye szerint — csődöt mondott. Oprescu mostani indulásával kapcsolatosan megoszlik az elemzők véleménye, némelyek szerint nincs esélye, független jelöltként nem állnak mögötte a kampány megszervezéséhez szükséges helyi szervezetek, mások azonban úgy vélik, Oprescu lehet Traian Băsescu egyik legfőbb ellenfele.

Három RMDSZ-es alprefektus

Három alprefektusi tisztséget kapott az RMDSZ a szociáldemokraták kormányból való távozását követően. A szombati kormányülésen huszonhárom SZDP-s alprefektust menesztettek tizenöt megyében, és tizenhat helyettest neveztek ki. A kabinet által elfogadott határozat szerint ismét alprefektusi tisztséget tölthet be Maros megyében Bárczi Győző, Temes megyében Marossy Zoltán György és Brassó megyében Benedek Káplár Gábor.

Szabotálják a népszavazást

A parlament két házának állandó bürója kvórum hiányában kénytelen volt elhalasztani tegnapi ülését. Napirenden szerepelt volna Traian Băsescu államfő levele, amelyben népszavazás megszervezését javasolta az egykamarás parlament létrehozása érdekében, de az ülésen csak a találkozót összehívó Demokrata Liberális Párt képviselői voltak jelen. Roberta Anastase képviselőházi elnök felszólította Mircea Geoanăt, a szenátus elnökét, hogy tegyen eleget kötelezettségeinek, és ne akadályozza a törvényhozó fórum tevékenységét.

Felelősségvállalás csonka kormánnyal

Emil Boc miniszterelnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a kormány újabb törvénytervezetekért vállaljon felelősséget, amelyeket még az év vége előtt hatályba szeretne léptetni. Ezek között említette a nyugdíjrendszerre vonatkozó törvényt és az adózás rendjéről szóló jogszabályt. Az Emil Boc vezette kormány ez idáig ötször vállalt felelősséget a parlament előtt bizonyos törvények elfogadása érdekében

Elbocsátások a vasútnál

A román államvasutak (CFR) 10 300 dolgozójától válik meg a kormány tegnap nyilvánosságra került határozattervezete értelmében. A dokumentum szerint az elbocsátandó személyek kéthavi nettó átlagfizetést, munkanélküli-segélyt és csaknem két évig jövedelem-kiegészítő összeget kapnának munkaviszonyuk idejétől függően. A legtöbb dolgozónak, 6700 embernek a CFR teherszállító részlegéről kell távoznia. A vasúti szakszervezetek azonban általános sztrájkkal fenyegetnek, ha az elbocsátásokra vonatkozó rendelet életbe lép. A vasúttársaság szakszervezetének elnöke, Iulian Măntescu reméli, Gheorghe Pogea ideiglenes munkaügyi miniszter nem hagyja jóvá a rendeletet.

Pénz az egészségügynek

A kormány 2800 millió lejt utalt ki a kórházaknak, a pénz ma az intézmények számlájára kerül, ebből a gyógyszereket és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat kell kifizetni. Erről a tegnapi tárgyalások során egyezett meg az érdekvédelem és a miniszterelnök. Az ideiglenes egészségügyi miniszter, Adriean Videanu jóváhagyta 3,2 milliárd lej kiutalását a bérek és különböző pótlékok biztosítására.

Szegényedő gazdagok

Egynegyedével csökkent tavalyhoz képest a leggazdagabb 500 román üzletember vagyona, amely összesítve eléri a 29 milliárd eurót. Az Adevărul Holding által kiadott Forbes 500 toplista első helyén Dinu Patriciu áll, vagyonát 2,2 milliárd euróra becsülik. Őt követi Ioan Niculae 1,2 milliárd euró értékű vagyonnal, harmadik helyen Ion Ţiriac volt teniszcsillag áll 850—900 millió euróval. A leggazdagabb romániai magyar üzletember továbbra is a nagyváradi Teszári Zoltán, aki a 11. helyen szerepel 400 millió euróra becsült vagyonnal. A romániai RCS & RDS kábeltelevízió- és internetszolgáltató vállalat többségi tulajdonosának vagyona alaposan megcsappant, hiszen 500 millió eurót veszített tavalyi értékéből. A legtöbbet veszítő üzletemberek rangsorát Gigi Becali vezeti, aki 525 millió euróval lett szegényebb.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 657
szavazógép
2009-10-06: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU LEGYŐZHETŐ. Első alkalommal mutatták azt az IMAS közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett mérései, hogy Traian Băsescu jelenlegi államelnököt a választások második fordulójában mind Mircea Geoană, mind Crin Antonescu és Sorin Oprescu legyőzné. Alin Teodorescu, az intézet vezetője az Antena3 hírtelevízióban elmondta: az eredményt a héten végzett újabb közvélemény-kutatással ellenőrzik.
2009-10-06: Közélet - x:

Szünetelt a tanítás - Iochom István

Tegnap Felső-Háromszék két középiskolájában, huszonnyolc általános iskolájában, harmincnyolc óvodájában és napközi otthonában szünetelt az oktatás — tájékoztatta lapunkat Csatlós Mihály Levente tanár, a Felső-Háromszéki Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.