Gyöngyös Gyöngyike

2007. június 5., kedd, Riport
Gyöngyikének hívják azt a gyöngyös kislányt, aki a Bod Péter-napok Ikavár alatti alkotótáborának Illyés-teraszán a fűzést néhány pillanatra abbahagyva egy ölnyi gyöngyöt helyezett a karjára.

Gyöngyike tizedik osztályos a Bod Péter Tanítóképzőben, szenvedélyes gyöngyfűző, a művészetek körébe sorolandó olyan kismesterség művelője, amely a mi világunkban egyre inkább visszaszorul. Az előző századok gyöngyös fénykorszakaiban a lányok, az asszonyemberek ékességét nem a bőrfestékek, tetoválások, a különböző testrészekre, orra, ajakra, köldökre, szemhéjra és máshová felcsípett, felszúrt karikák, gömbök és egyéb fityegők képezték, hanem, amint ezt a gazdag névanyag is bizonyítja, egyik legszebb hangzású szavunk, a gyöngykoszorú, gyöngylánc, gyöngyház, gyöngyös párta, gyöngyfüggő, gyöngyös keszkenő, gyöngyös mellény, gyöngyrózsa, gyöngyhímzés, gyöngyfüggöny és sok-sok társa nemcsak az asszonyi testrészeket, hanem nyelvünket is kigyöngyözte. Szóképzésünk páratlan szócsaládot alakított ki, mert van gyöngyélet, gyöngyharmat és gyöngyhalász, gyöngyhímzés és gyöngyírás, gyöngyvirág, gyöngyvászon, no meg van gyöngytyúk, gyöngyöshurka és fagyöngy is. Népköltészetünk, műköltészetünk kedvelt, a gyönyörűnek társszava.

Gyöngy szavunk megfelelője minden ótörök és török nyelvben megtalálható, a nők természetes ékességét hatványozó díszítőelem, amelynek fűzésére Gyöngyös Gyöngyike most a Bod Péter alkotótáborban akkora türelemmel hódol, réges-régen, még Ázsiából hoztuk magunkkal, s gyönyörű az, ha valaki a régmúltból ezeket az értékeket elő- és kigyöngyözi.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2007-06-05: Riport - Sylvester Lajos:

A komollói falutábla

Aki rászánja magát egy komollói sétára, nem bánja meg: az 1968-tól Réty utcájává lefokozott település felső végétől egymás után sorjáznak a szépséget, jó ízlést mutató és kényelmes lakhatóságot sejtető új házak, porták, néhol felhalmozott építőanyag látható, találunk a népi építészet hagyományos szerkezetét őrző, de korszerűsített, tetőtér-beépítéses lakóházakat is, s a Feketeügy folyását követve a faluközpontban frissen épített, modern anyagokból és épületszerkezeti elemekkel ellátott panzióra bukkanunk, amely élénksárga falaival, pirosas-barnás cserepezésével vonzza a szemet, hizlalja az emberi kíváncsiságot. Ez a Todor panzió.
2007-06-05: Gazdakör - Incze Péter:

Nemzeti kiegészítés

Az unióval kötött csatlakozási szerződés értelmében a két új uniós ország még három éven át saját költségvetéséből kiegészítő támogatásokat és különböző fejlesztési programokat finanszírozhat.