Hírlugas

2007. augusztus 21., kedd, Gazdakör
Jó az ukrán búzatermés

Ukrajnában befejeződött a búzaaratás: 14,638 millió tonnát takarítottak be — közölték az ukrán mezőgazdasági minisztériumban. Az eredmény jobb a tavalyi 13,94 millió tonnánál, sokkal több az elemző intézetek jóslatainál és első becsléseinél, amelyek legfeljebb 13,43 millió tonnát jeleztek még e hónap elején is a súlyos tavaszi, nyár eleji aszály miatt.

Az árpaaratás is a vége felé jár, az eddigi eredmény 6,454 millió tonna. Tavaly 11,34 millió tonna árpát takarítottak be. Ukrajnában tavaly az összgabonatermés 34,25 millió tonna volt a 2005-ös rekord 38 millió tonna után. Az ukrán kormány egyébként július 1-jei hatállyal egy-egy gabonafélére 3000 tonnás havi védőkvótát vezetett be a búza-, rozs-, árpa- és kukoricaexportban, hogy biztosítsa a megfelelő hazai ellátást. A kvóta előreláthatólag október 1-jéig marad érvényben. Az UkrAgroConsult becslése szerint a 2006/2007-es idényben Ukrajna gabonaeladásai 26 százalékkal, 10,04 millió tonnára csökkentek. A tavaly júniussal zárult 2005/2006-os idényben 13,4 millió tonna gabonát exportáltak, ez rekord volt. Ukrajna hagyományosan a világ vezető gabonaexportőrei között található.

Drága krumpli magas kamatot hozhat

A magyarországi statisztikai hivatal szerint a mezőgazdasági termelői árak az első fél évben nagymértékben emelkedtek: a krumpli több mint a felével, a gabona pedig negyedével került többe, mint tavaly ilyenkor. Ez pedig komoly hatással lehet az inflációra. A disznó- és marhahús friss zöldséggel — ez az egyetlen ételkombináció, mely kevesebbe kerül, mint tavaly. A gabonafélék jelentős áremelkedése a kevés terméssel és nemzetközi hatásokkal egyaránt magyarázható. A korai aratás miatt kevés gabona termett, árkorrekciós hatás azonban nem várható, mert a kereslet nemzetközi viszonylatban is igen nagy (köszönhetően egyebek mellett a bioüzemanyagok térnyerésének), így az árak mindenhol a magasba szöktek. A gabona mellett a krumpli termelői ára még nagyobb mértékben nőtt, 53 százalékponttal kerül többe, mint tavaly. A gabona és a krumpli tartósan magas ára jelentősen befolyásolja az inflációs várakozásokat, így a jegybank augusztusi előrejelzésében valószínűleg korrigálni fogja a pillanatnyilag 8,6 százalékra belőtt inflációs rátát.

Eurólegelő kecske

Tízezer eurót legelt egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám sikerült visszaszereznie a pénzt: állatorvossal műttette ki a gidából. A gazda amúgy azért tartott otthon ennyi készpénzt, mert traktort akart venni. A bankjegyek a konyhaasztalon voltak, amikor a szobában megszólalt a vezetékes telefon. A gazda elment felvenni a kagylót, és mire visszatért, ölgidája, Steffi már az utolsó eurókat ropogtatta. Az állatorvos három darab, meglehetősen nyálkás százeuróst tartott meg a műtét áraként — adta hírül a német sajtó.

Dízelalga

A bioüzemanyagok árusításának elterjedése miatt a mezőgazdaság széles körben kezdte meg a bioüzemanyagok alapanyagaként használatos szója termelését. Az Egyesült Államokban viszont algából állítanak elő üzemanyagot, mely a melegedés hatására rohamosan terjed a sekély és langyos vizekben. Az alga a legegyszerűbb és legősibb növények egyike, húszezer faja ismeretes. Az USA-ban az 1978-as élelmiszerválság idején Carter elnök indította meg az Aquatic Species programot a vízi élőlényekből nyerhető élelmiszerek kutatására, de az eredménnyel elégedetlen Clinton elnök 1996-ban leállíttatta a kutatást. Az akkor összegyűjtött ismeretek alapján dolgozott ki egy algahasznosító programot Jim Sears hivatásos feltaláló, az algákból nem élelmiszereket, hanem üzemanyagot állít elő, egyelőre kísérleti jelleggel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2007-08-21: Gazdakör - Bíró Zoltán:

A biomassza hatásai (Bioenergia)

A biomassza-termelés vidékfejlesztési hatása jelentős, és EU-s pénzforrások is vannak hozzá. Az ipar, mely feldolgozza, óriási befektetéseket igényel, de munkaerő-igényes, munkahelyteremtő. A dombos, tönkrement földek, kihasználatlan legelők — nézd a háromszéki tájakat — beerdősödnének, és energiafüvet, fát, gyümölcsöt termelnének.
2007-08-21: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Márkosfalva kincsei (Mezőföldi hétköznapok)

Mezőföldi történelmi település Kézdimárkosfalva. Csak sejtik a történészek, hogy már a reformáció előtt kellet itt lennie egy kisebb katolikus kápolnának, s annak bizonyára Szent Márk volt a védőszentje. A falu neve 1333-ban írásos formában már szerepel, mert kisközössége dézsmát fizetett a római pápának. Katolikus filiájának harangját Lönhárd Ferenc erdélyi püspök öntette saját költségén Segesváron.