BioenergiaA biomassza hatásai

2007. augusztus 21., kedd, Gazdakör

A biomassza-termelés vidékfejlesztési hatása jelentős, és EU-s pénzforrások is vannak hozzá. Az ipar, mely feldolgozza, óriási befektetéseket igényel, de munkaerő-igényes, munkahelyteremtő. A dombos, tönkrement földek, kihasználatlan legelők — nézd a háromszéki tájakat — beerdősödnének, és energiafüvet, fát, gyümölcsöt termelnének.

Az erdészetből, mezőgazdaságból nyert, energetikai célra szolgáló biomassza származhat:

— növénytermesztésből: szalma, csutka, növényi maradványok

— állattenyésztésből: híg trágya, almos trágya

— kertészetből: nyesedék, hulladék

— élelmiszeriparból: feldolgozási hulladékok

— erdészetből: vágástéri hulladékok

— faiparból: fűrészpor, gyaluforgács.

Mit termelhetnénk energia céljából?

1. Fás szárú és lágy szárú energetikai ültetvények: energiafű, energianád

2. biodízel-alapanyagokat: repce, napraforgó

3. bioetanol-alapanyagokat: gabonafélék, kukorica, cukorrépa, burgonya.

Biomasszából előállítható bioüzemanyagok: bioetanol, biogáz, biometanol, biodimetiéter, biohidrogén.

Mi a biogáz? Gáz halmazállapotú biomassza-származék. A mezőgazdaságban nagy mennyiségben keletkezik szerves hulladék, s ha még ma nem is kényszerülünk rá, a környezetszennyezés miatt az uniós normák, törvények minket is felhasználására fognak kötelezni.

A biomassza felhasználásának előnyei a környezetvédelemben, vidékfejlesztésben, energiapolitikában, hulladékgazdálkodásban jelentkeznek: 1. Csökken a gazdaság energiafüggősége a nagyon drágán vásárolható import-energiaforrásoktól; 2. folyamatos energiatermelést biztosít; 3. csökken a környezetszennyezés (kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, üvegházhatás, globális felmelegedés); 4. csökken a mezőgazdasági termékek túlkínálata, és nő a piacon való eladhatóság.

Mit hozhat a bioenergia-termelés? Csak néhány előny: javul a falusi, vidéki lakosság jövedelemszerző képessége; javul a környezet állapota; bárhol rendelkezésre állhat, nincs kötve lelőhelyekhez; felhasználja a mezőgazdasági hulladékokat; egy adott helyen nem igényel nagy beruházást a felhasználás.

Mi gátolja jelenleg a bioenergia-termelés elterjedését?

1. Sűrű és magas kiépítettségű gázvezeték-hálózat szükségessége; 2. drága berendezések, hosszú megtérülési idő; 3. drága szállítás; 4. munkaigényes technológia; 5. kevés az erre fordítható beruházási forrás és állami támogatás; 6. ismerethiány.

(Forrás: dr. Farkas Csamangó Erika, Békéscsabai Agrárkamara)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2007-08-21: Gazdakör - Bede Tibor:

Hogyan válasszuk ki tenyészkocáinkat? (Szakemberek fóruma)

A tenyészkoca kiválasztásától függ a kocatartás, illetve a malacnevelés jövedelmezősége, mely három-négy év távlatában meghatározza tenyésztői munkánkat. A koca a sertéstenyésztés kiinduló alapja, tartásának célja ugyanis: minél nagyobb számú, életképes alom nyerése egy fialáskor, illetve minél több malacozás elérése.
2007-08-21: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Jó az ukrán búzatermés
Ukrajnában befejeződött a búzaaratás: 14,638 millió tonnát takarítottak be — közölték az ukrán mezőgazdasági minisztériumban. Az eredmény jobb a tavalyi 13,94 millió tonnánál, sokkal több az elemző intézetek jóslatainál és első becsléseinél, amelyek legfeljebb 13,43 millió tonnát jeleztek még e hónap elején is a súlyos tavaszi, nyár eleji aszály miatt.