Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A rontás kényszere

2007. augusztus 22., szerda, Máról holnapra

Előre borítékolható volt, hogy néhány nappal felállítása után el fogják távolítani a kökösi híd mellett elhelyezett reklámtáblát, mely három nyelven hirdeti, hogy e részen itt kezdődik Székelyföld, hadd tudja az átutazó, a turista, hol és merre is jár, legyen fogalma arról, kinek-minek a szellemiségét, hagyományait testesítik meg a porták előtt álló székely kapuk, melyekből — Istennek hála! — egyre több van ezen a vidéken. Még az országút mellett is, de azokat bajos lenne bántani, hiszen felirat ide, felirat oda, magánterületen állanak.

Szóval, előre tudni lehetett, hogy valamilyen ,,kommandó" meg fog jelenni, csak az nem volt biztos, hogy katonák lesznek-e, esetleg rendőrök vagy szabadcsapatok éppen, s a lerombolás mely formáját fogják választani?!

A román hatalom — liberális vagy konzervatív, demokrata vagy szocdem, édesmindegy! — a legkényelmesebb érvelést és eljárást választotta: az útügy embereit rendelte ki táblarombolásra, mert Ludovic Orban miniszter nyakába varrták a nemzeti buzgalom ódiumát. Ő igazán megteheti, lévén közlekedési miniszter, aki nagyon jól tudja, hogy a meghökkentő tábla elvonhatja az autósok figyelmét, s esetleg még sorozatos balesetek okozója is lehet.

,,Reklámtábla" — mondogatták, bizonygatták a megye RMDSZ-es elöljárói. Reklámtábla, miből ezrével lehet látni Románia országútjai mentén, igaz, egyik sem Székelyföldet ,,reklámozza", hanem sört, hűsítőket, iparcikkeket, szolgáltatásokat ajánlanak, tetrabugyiktól tévéműsorokig. Ha nem túl rövid az emlékezetem, eme pannók (mondom, ezrével lehet látni belőlük) elsöprő többsége egyáltalán nincs hét méterre az úttesttől, hanem az útpadka szélén díszelegnek országszerte. De egyiken sem írja (magyarul, románul, angolul, sőt, másodszor is magyarul, csak rovásírással), hogy Székelyföld. Itt a bibi! Tehették volna e táblát húsz méterre is az úttesttől, tehették volna száz-kétszáz méterrel idébb vagy odább, az eredmény mindenképpen a pannó ,,fejére" hozott halálos ítélet lett volna, ahogyan ezt már felállításakor megmondta az idefuttatott nagyromániás honleány (anya esetleg?). S megmondták utána a megyében megfészkelt ,,konzervatívok" is, kik az ,,ellenpropaganda" eszközéhez nyúlának, ápertén kiírva, hogy ez az ,,úgynevezett Székelyföld" ugyanvalóst román territórium. Az ő gesztusukat nem követte semmiféle törvénytelenségi vélelem, ahogyan az évtizedeken átívelő hazudozást sem nehezményezte senki. Nem teszi ma sem, nem teszik még sokáig.

Emlékszem — még az átkosban! —, a megye akkori kommunista vezetői úgy látták jónak, hogy egy székely gyalogkapu jelezze a megye bejáratát, nagyjából a mostani rusnya betonoszlop helyén, de nem volt annak sem helyben való maradása, elég volt, hogy idefáradjon Ceauşescut dicsérni Adrian Păunescu, ,,a nemzet lelkiismerete", s a kiskapunak el kellett ,,gyalogolnia" a Hagymásra, Vargyas és Oklánd közé, mert arra nem járt a ,,birkai bárd".

Ilyen beintés történt most is, s hogy sokfelől integettek, az biztos, mert a derék ,,útügyesek" nem csupán ,,kigyomlálták" a pannót, de fémből készült tartóoszlopait is szecskába vágták. Mint Tót úr a nála vendégeskedő őrnagyot.

Hogy fog-e még a tábla állni, azt én nem tudhatom, de kies országunk egy új, fényes bizonyítványt állított ki magáról. A tolerancia nevében, persze, jó európai szellemben.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2007-08-21: Közélet - x:

Hagyományőrző népművészet

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának szervezői Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a felső-háromszéki és más székelyföldi településekről érkezett népművészeknek.
2007-08-22: Közélet - x:

Véget ért a világtalálkozó

Hétfőn éjfél előtt ért véget a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának négynapos rendezvénysorozata. Záróakkordként a megye magaslatain őrtüzeket gyújtottak.