HökkenetekSzemétzuhatag a folyóba

2009. október 23., péntek, Nyílttér

Állunk a nyáron a tusványosi kemping felé vezető Olt-hídon, mellettünk a Zöld Egyesület pólóját viselő fiatalok, akik korukhoz nem illő komorsággal azt figyelik, hogy egy kapatos öreg székely a megüresedett műanyag poharat az áradástól mocskos, szürke színű folyóba dobná, de a röppályát túl magasra tervezi, s emiatt a víz fölötti huzat visszadobja, majdnem arcába vágja a környezet tisztasága ellen vétkezőnek.

Az öreg, miután a rakétakilövés nem sikerült, mérgében belerúg a könnyed pohárba, és az a híd másik oldalán landol, az Oltban. A „zöldek" tisztelik a kort — azon sem csodálkoznék, ha gorombán rászólnának a vén szennyezőre, akinek tiszta székely mivoltából csak a bajsza és tatáros arcéle maradt —, szóval, a fiatalok meg nem történtnek tekintik ezt a hídon tolongó tumultus előtt lejátszódó jelenetet, és továbbállnak.

Mi még maradunk.

És akkor az Olt-híd fölött mintegy száz méterre egy szekérderéknyi üres pillepalack, egyszer használatos műanyag tálca, papírszalvéták zuhataga ömlik a meghökkenéstől zavaros és haragos folyóba. A meglepetésből ki sem ocsúdhatunk, mert érkezik a második transzport a disznópajtának kinéző építmény mellől, szemét emberek egy heti szemete, s a műanyag tálcák, nejlonzacskók, pillepalackok, söröspoharak sajkaként himbálóznak az Olt haragos vizén.

Mikor az Olt-híd felé ereszkedtünk, bepillantottunk annak a teleknek az udvarára, kertjébe, ahonnan ez a szemétözön az Oltba repült. Egy márkás egyedekből összeálló kocsicsorda vesztegelt a fák alatt. Ezek flancoló gazdái és utastársaik suvasztották az Olt vizébe a mocskukat. És egyikük sem szédült bele a vízbe, így nem kell pillepalackból emlékművet állítani az Olt partján ennek a fajzatnak, de a zöld környezetvédők legalább egy jegyzőkönyvvel megörökíttethetnék a mocskok ittlétét, és a köztes gazdáét is, aki azonosítható, és pénzért eltűri, hogy ilyen bandának adjon szállást.

(Sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2009-10-23: Nyílttér - x:

A cófalvi matuzsálem — Kisgyörgy Zoltán

Százévesen köszöntötték a rokonok, a borosnyói önkormányzat, a lapok is írtak róla. Azóta két esztendő pergett le a történelem rokkáján. Incze Ilona néni 102 éves, 1908. február 12-én született az Osztrák—Magyar Monarchiában, s már hatéves volt, amikor kitört az első világháború.
2009-10-23: Nyílttér - x:

Miért nem osztották ki? (Szent György-díj) — B. Kovács András

Hangulatos cégtábla a kökösi úton. Még jobb lenne, ha az ékezet sem maradt volna le a magyar feliratról: ilyen esetben az önkormányzatok is kiereszthetnék körmeiket!
Némileg dühös jegyzetben keltem ki az utcáinkat elárasztó amerikanizmusok, angol feliratok ellen, kifogásoltam, hogy a beutazó látogatók ugyancsak ferde képet alkothatnak a közterületen szembeötlő szövegekből mindarról, ami Sepsiszentgyörgy valójában, azokból ítélve ugyanis feküdhetne akár a Prut, akár a Bega mellett, s kértem a hatósági közbelépést az ügyben.