1956 megidézése Háromszéken — Váry O. Péter

2009. október 23., péntek, Közélet

Albert Levente archív felvétele

Idén is szaporodik emlékhelyeink száma, miután a félszázados évfordulón, 2006-ban Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán is méltó jelet állítottak az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, majd tavaly Baróton avattak emlékművet Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében, ebben az évben Kézdivá­sárhelyen a sor: a Függetlenség utca elején ma 15 órakor avatják a Vetró András szobrászművész készítette emlékművet.

Kovásznán a megemlékezésre szürkületkor, 18 órától kerül sor a központi parkban álló ’56-os emlékműnél, Baróton a Baróti Szabó Dávid Középiskola udvarán déli egy órától a tavaly leleplezett, Moyses Márton, Bauer Sándor és Jan Palach emlékét őrző alkotásnál rója le kegyeletét a diákság és a tanári kar, délután három órától pedig az 1956-os emlékműnél a Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács tagjai és szimpatizánsai gyűlnek össze. A sepsiszentgyörgyi megemlékezésre egy nap késéssel, holnap kerül sor, a volt politikai foglyok délelőtt elhunyt bajtársaik sírjainál emlékeznek gyertyával, virággal, déli harangszókor megkoszorúzzák a városháza falán levő emléktáblát, majd a Csíki utcai Szalai Attila-emléktáblát. Az ünnepélyes megemlékezés 17 órakor kezdődik az ’56-os emlékparkban (városi művelődési ház), és az Erzsébet parkbeli kopjafánál fejeződik be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2009-10-23: Emlékezet - x:

A tűz októbere (1956 magyar sorsokban) — Gazda József

Ötvenhatos emlékmű Kovásznán
Romantikus vágyak
A Mikó-kollégiumnak a diákja voltam. Mi, 16—17 éves legényecskék az első napokban szinte fel sem tudtuk fogni, hogy mi ennek a jelentősége. Volt egy érdekes eset. Egy tízórás szünetben két kerékpáros a Mikó előtt megállott, s beüzent, hogy két-három végzős diákkal szeretne találkozni.
2009-10-23: Máról holnapra - x:

A magyarok vére — Bogdán László

A forradalom vérbe fojtása után írta Albert Camus, a század egyik nagy írója, aki akkor már szembefordult a francia baloldallal, és egyre élesebben vetette fel a létező szocialista rendszerek elnyomó, népellenes politikáját és a Szovjetunió imperialista terjeszkedéseit: ,,Túl sok a halott már a stadionban, s az ember csak saját vérével gavalléroskodhat. A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét."